Ce este thumbs.db, cum poate fi deschis si cum poate fi sters.

Advertisements

Ati observat probabil ca in majoritatea folderelor in care sunt poze isi face loc si un fisier ceva mai "sters" (valabil pentru cei care au setat sa vada fisierele si folderele hidden). Thumbs.db .

Thumbs.db in Windows XP

thumbdb

Thumbs.db in Windows 7

thumbs.db

Acest fisier este o mica baza de date care contine o copie (un cache) mai mica a imaginilor din folder. Aceste imagini din thumbs.db sunt cele pe care le vedeti atunci cand intrati intr-un folder cu poze (daca aveti selectat sa vedeti pictogramele fisierelor. Thumbnail view).
Daca o sa stergeti accidental imaginile dintr-un folder sau gasiti un fisier thumbs.db si doriti sa aflati ce contine, Thumbnail Database Viewer va poate ajuta sa vedeti ce se ascunde in aceasta baza de date.

thumbnail database view

Tot ce trebuie sa faceti este sa descarcati aplicatia Thumbnail Database Viewer, sa rulati ThumbViewer.exe si sa trageti fisierul thumbs.db (drag & drop) in campul din dreapta al aplicatiei.

(www.itsamples.com)

Pentru a face vizibil acest fisier trebuie sa aveti activata optiunea "Show hidden files and folders" (valabil in Windows XP, Vista & Windows 7),

folder_options_show_everything

iar pentru a pastra copia in thumbnail a imaginilor dintr-un folder va trebui sa aveti dezactivata  / debifata  optiunea "Do not cache thumbnails" (valabil pentru Windows XP).

folder_options_no_cache_thumbnails

Bifarea acestei optiuni v-ar pastra mai mult spatiu liber pe disk, dar atunci cand ati accesa un folder cu mai multe poze va trebui sa asteptati un timp pana se le puteti vizualiza pictogramele. Cam asta ar fi rolul lui thumbs.db. Pastrarea intr-un cache a pictogramelor (a thumbnail-urilor) pentru previzualizare rapida.

Utilizatorii de Windows 7 si Vista pot configura setarile de thumbnail din Local Group Policy Editor (Run "gpedit.msc" -> User Configuration -> Administrative Templates -> Windows Components -> Windows Explorer).

windows 7 thumbnail settings

Cum putem sterge toate fisierele thumbs.db din calculator.

O sa prezentam doua metode simple prin care puteti sterge aceste fisiere thumbs.db de pe hard disk-ul dvs.
Prima metoda este cu ajutorului tool-ului Windows,  "Disk Cleanup". Click-dreapta pe o partitie -> Properties -> Disk Cleanup -> bifati Thumbnails & OK.

sterge thumbs.db

A doua metoda de stergere a acestor fisiere este cu ajutorul aplicatiei Thumbnail Database Cleaner. O aplicatie foarte usor de utilizat si care nu necesita instalare.

tumbnail db cleaner

(www.itsamples.com)

View & Delete Thumbs.db in Windows XP, Windows Vista & Windows 7.

.

Advertisements

PROGRAME, TUTORIALE SI NOUTATI IT PE E-MAIL

SALVEAZA LA FAVORITE / BOOKMARKS

COMENTARII

6 Comentarii la: Ce este thumbs.db, cum poate fi deschis si cum poate fi sters. #
 1. Iulian says:

  Mai vicentiu dar tu chiar nu ai ce face ? trebuie sa comentezi inutil la fiecare post ? Site-ul este extraordianr d.p.d.v al volumului de materiale dintre care nici macar unul nu este fara folos ! Numai comenta atat ( dupa limbajul folosit si tonalitate presupun ca ai in jur de 12-14 ani ) ca nu esti interesant si nimeni nu crede ca esti inteligent defapt ca esti cam natarau si “plangi” dupa atentie.

 2. msdos says:

  Очередной дебильный перевод от он-лайн переводчиков. Коменты не менее учтивы. В общем, этот файл нормальный, в нем хранится информация о папке, в которой есть изображения. Если он Вас раздражает, в свойствах папки поставьте галочку в пункте “не показывать скрытые и системные файлы” . Всё чудесным образом пропадет. Зуб даю. А нет, то удаляйте его смело, нах.

 3. Lucian says:

  F bun materialul. acum am inteles de ce cand copiez cu Nero imi apare in partea dreapta acest mic fisier. Ce bine ca am gasit explicatiile astea!

 4. vicentiu says:

  mult zgomot pentru nimic. pentru cativa mb atata tambalau. scrieti si voi lucruri mai serioase……

comments

ArabicBulgarianChinese (Simplified)Chinese (Traditional)CroatianCzechDanishDutchEnglishEstonianFinnishFrenchGermanGreekHebrewHindiHungarianIndonesianIrishItalianJapaneseKoreanLatvianLithuanianNorwegianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSlovakSlovenianSpanishSwedishThaiTurkishUkrainianVietnamese