Cum putem activa Ctrl+V pentru a da Paste in Command Prompt

Majoritatea userilor care s-au obisnuit sa foloseasca shortcut-urile de pe tastatura pentru a da Copy/Paste considera ca fiind iritant faptul ca nu pot folosi Ctrl+V si in Command Prompt, ci trebuie neaparat sa foloseasca mouse-ul. Problema insa poate fi rezolvata foarte simplu cu ajutorul unei aplicatii gratuite, si anume AutoHotkey.

Pentru a putea activa Ctrl+V in Command Prompt, trebuie sa cream un script AutoHotkey pe care sa il adaugam la :

#IfWinActive ahk_class ConsoleWindowClass
^V::
SendInput {Raw}%clipboard%
return
#IfWinActive

Acest script trimite informatia in consola prin intermediul functiei SendInput, si rezolva vesnica problema Ctrl+V vs ^V.

ctrl-cmd ctrl-v

Daca nu va simtiti confortabil sa folositi terte aplicatii pentru a face sa functioneze diverse shortcut-uri in Command Prompt/Windows, atunci aveti o alternativa la Ctrl+V pentru Command Prompt care nu necesita ajutorul unui script, ci doar ceva taste in plus, apasate consecutiv:

  • tastati combinatia Alt+Space
  • apoi tastati E
  • apoi tastati P

alt-space

Aceasta combinatie de taste va poate scuti de folosirea mouseului pentru a da Paste in command Prompt, si odata ce v-ati obisnuit cu ea nu o sa vi se mai para bizar sa folositi o combinatie diferita de taste pentru o singura aplicatie in timp ce pentru restul Windows-ului veti folosi in continuare Ctrl+V… :D