Cum stergi Windows.old in Windows 11

Inainte sa stii cum stergi Windows.old in Windows 11, este bine sa stii ce rol are. De unde a aparut acest folder pe partitia de sistem (C:\ de cele mai multe ori), la ce ajuta acest folder, care sunt avantajele si dezavantajele Windows.old.

De unde a aparut Windows.old in Windows 11 si ce rol are?

Pe intelesul tuturor, Windows.old este un folder creat automat in urma unui update major sau a unui upgrade de Windows. Folderul contine versiunea anterioara a sistemului de operare si folderele esentiale de sistem. In Windows.old gasim “Program Files”, Program Files (x86)”, “Users” si “Windows”.

La ce ajuta Windows.old? Daca nu suntem multumiti de noua versiune a sistemului de operare sau ceva nu functioneaza cum trebuie, cu ajutorul Windows.old putem sa revenim la versiunea de Windows precedenta. Facem acest lucru prin intermediul Recovery din Windows 11. Sau “Go back”.
Cu alte cuvinte, ne permite sa facem downgrade sau rollback la versiunea precedenta. De exemplu, daca ati avut Windows 10 instalat pe PC, apoi ati facut update la Windows 11 si nu sunteti multumiti de noul sistem de operare, cu Windows.old puteti readuce pe PC sistemul de operare Windows 10.

Windows.old este creat automat si la update-uri majore de versiune. De exemplu daca faceti update de la Windows 11 Build 25158 la Build 25197 acest folder o sa apara pe partitia de sistem.

Asadar, inainte sa vezi cum stergi Windows.old in Windows 11, asigura-te ca nu ai nevoie sa te intorci la versiunea precedenta de Windows.

Marele dezavantaj al Windows.old este ca tine ocupat foarte mult spatiu pe suportul de stocare. Daca pe PC avem un disk SSD cu volum limitat, cei peste 10GB ai Windows.old poate insemna un volum storage foarte mare. Practic pe hard disk avem stocate de doua ori fisierele sistemului de operare impreuna cu cele ale aplicatiilor de baza ale Windows.
Acesta este motivul pentru care cu siguranta vrei sa stii cum stergi Windows.old in Windows 11.

Windows.old in Windows 11
Windows.old in Windows 11

Cum stergi Windows.old in Windows 11?

Fiind un folder al sistemului de operare, Windows.old nu poate fi sters ca oricare alt folder creat de utilizator. Acesta are restrictii de scriere si poate fi sters de utilitarul Cleanup al Windows 11.

Deschidem Settings si accesam optiunea SystemStorage.

Storage management in Windows 11

In Storage mergem la Cleanup recommendations si bifam Previous Windows installation(s), apoi click pe butonul Clean up care ne arata si cat spatiu salvam de pe disk dupa stergerea fisierelor versiunii sau versiunilor precedente de Windows. Se lasa loc de plural pentru ca sunt cazuri in care pe disk sunt create mai multe foldere Windows.old. Windows.old.000.

Delete Windows.old in Windows 11

Asteptati pana se finalizeaza task-ul de stergere. La final o sa vedeti ca folderul Windows.old a fost sters si aveti mai mult spatiu liber de stocare pe hard.

Windows Folder in Windows 11

Acest tutorial nu se aplica si pe Windows 10 sau pe versiuni mai vechi. Incepand cu Windows 11, Microsoft a rescris foarte mult interfata de management si control a optiunilor din noul sistem de operare.

Stealth: Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.
New in