Huawei MateBook D15 – Laptop cu carcasa indoita si 4.6 rating

Daca ti-ai propus sa cumperi un laptop Huawei MateBook D15 (Intel® Core™ i5-1135G7), poate aceasta scurta recenzie iti va fi de ajutor. O sa afli cum poti sa cumperi un laptop cu carcasa indoita, dar care nu afecteaza “user experience”, dupa spusele celor de la Huawei.

Vorbim despre un laptop cu carcasa de aluminiu, care la prima vedere pare a fi foarte atent finisat si care bineinteles imita MacBook de la Apple. Numai ca dupa ce trece “prima vedere” iti dai seama ca distanta dintre Huawei si Apple (si aici ma refer doar la detaliile de design) nu poate fi masurata nici de James Webb.

Laptop Huawei MateBook D15 cu procesor Intel® Core™ i5-1135G7 pana la 4.20 GHz, 15.6″, Full HD, 8GB, 512GB SSD, Intel® Iris® Xe Graphics, Free DOS.

Laptop cu carcasa stramba Huawei MateBook D15
Huawei MateBook D15

Scurt review de performanta Huawei MateBook D15

In ceea ce priveste raportul calitate – pret pentru performanta, acest laptop este cu siguranta una dintre cele mai bune alegeri la momentul actual pe piata. Windows 11 ruleaza fara pic de intrerupere, iar pentru un elev, student sau cineva care lucreaza cu Microsoft 365 (Office), este suficient.

Atentie totusi la alte detalii care ar putea sa te intereseze. Luminozitatea display este destul de scazuta. Nu suporta mai mult de 250 niti, iar tehnologia IPS face ca experienta vizuala sa fie cel putin jalnica. Total lipsit de culori vibrante, forme bine conturate. De parca Intel® Iris® Xe este in vacanta. (Specific ca eu am facut testul cu Windows 11 Pro si toate driverele video actualizate la zi).

L-am pus langa un MacBook Pro 2017 pe care am instalat Windows 11 Pro (via Boot Camp) ca sa observ mai bine diferenta.

Display Huawei MateBook D15

Desigur, nici la pret nu le putem compara. Imi amintesc ca in toamna lui 2017, reducerea oferita de un retailer la MacBook Pro a avut valoarea pretului dat pe Huawei MateBook D15.

Asa cum se mai poate observa in imaginea de mai sus, MateBook D15 nu are tastatura iluminata. Desi retaileri precum eMAG nu specifica acest lucru in specificatii si pare ca nici suportul de la Huawei care este foarte activ in comentariile de la recenzii, nu stie exact care modele au tastatura iluminata si care nu.

Concluzie raport pret – performanta

Pentru pretul de 2.200 lei (445 Eur), Huawei MateBook D15 este un laptop foarte bun. Calitatea imaginii nu poate fi comentata la acest pret, plus ca specificatiile de CPU, RAM nu il definesc a fi nici pe departe un laptop pentru gaming, editare video sau editare grafica. Este in schimb o alegere buna pentru filme Full HD.

Observ ca unii retaileri vand MateBook D15 cu Windows 11 Home cu preturi in jur de 3.650 lei (740 Eur). Doamne fereste! O licenta digitala Windows 11 Pro, care este perfect legala, se poate cumpara cu 20 lei (4 Eur) de pe magazinele online din Romania.

Design Huawei MateBook D15 – Laptop cu carcasa indoita si experienta utilizator normala

Recunosc ca nu am stat sa citesc toate recenziile Inainte sa dau banii pe Huawei MateBook D15 si am luat mai mult in calcul specificatiile din descriere produs si media rating acordat de cumparatorii de pe cel mai mare magazin online din Romania. 4.6 rating este un scor foarte bun, dar asta daca standardele tale sunt apropiatate de cele ale majoritatii care au lasat recenzii la produs.

Dupa ce l-am pus pe birou, pe o suprafata plana, am observat ca laptop-ul nu sta drept. Coltul de jos din partea drepata statea mai ridicat, iar cand punem mana dreapta ca sa scriu se auzea mereu acel sunet cum se lovea capacul din spate de blatul biroului.

Initial am crezut ca am prins ceva sub el si face sa nu stea drept. Nu prinsesem nimic sub laptop, iar dupa ce m-am documentat putin, am constatat ca la MateBook D15 este un laptop cu carcasa indoita. M-am mai linistit putin cand pe site-ul Huawei am aflat ca este ceva normal ca un laptop sau PC sa vina din fabrica cu carcasa stramba. Tehnologiile si procesul de fabricatie, materialele…

Laptop or computer is bent or deformed

Your computer has undergone rigorous strength testing to ensure that it meets the high standards set by Huawei but it may suffer from slight deformations due to the techniques, technology, and materials used in the manufacturing process. This does not indicate an issue with your computer and will not affect your normal user experience.

consumer.huawei.com

Dupa ce am citit atent toate recenziile de pe eMAG, am vazut ca un cumparator a schimbat produsul de trei ori, pentru ca a venit cu nu stiu ce balamale strambe la capac. Dupa care a dat rating 4 stele. (!?!?)

Concluzie design

Cu seria MateBook, Huawei cauta sa imite foarte mult Apple. Sunt modele de MateBook care concureaza la pret cu MacBook Pro si MacBook Air, insa o recomandare ar fi ca cei de la compania din China sa renunte la capacele din aluminiu si sa le faca din lemn. Cumparatorul de MateBook si-ar putea dezvolta pasiuni pentru sculptura, iar la final va avea un MateBook care stea drept pe o suprafata plana.

Produs returnat.

Stealth: Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.
New in