Lucreaza in Microsoft Office 2010 fara mouse. Office Keyboard Tips & Shortcuts

Daca preferati sa tineti mainile mai mult pe tastatura si sa va ajutati mai putin de mouse, sau daca mouse-ul de la birou s-a defectat si aveti mult de munca in Office, trebuie sa stiti ca folosind tastatura aveti acces la aproape toate optiunile si comenzile din Microsoft Office 2010.

In comparatie cu suitele Office lansate anterior de Microsoft, Office 2010 are principalele comenzi de editare grupate in tab-uri sau “ribbon” (in romana ar suna “panglici”. evitam :))

Insert, Page Layout, References, Mailings, Review, View si Acrobat.

RIBBONS MICROSOFT OFFICE 2010

Fiecare ribbon al poate fi deschis folosind tastatura. Apasand tasta ALT in Microsoft Word 2010  o sa observam ca in dreptul fiecarui ribbon o sa apara o litera sau un numar.

Daca avem nevoie sa navigam in tab-ul “Insert” este suficient ca dupa ALT, sau simultan cu ALT, sa apasam tasta cu litera corespunzatoare ribbonului “Insert“. Adica tasta “N“. 

Odata ajunsi in ribbon-ul “Insert“, o sa  observam ca in dreptul fiecarei optiuni de sub “Insert“, avem alte caractere (litere) de shortcut.

De exemplu, daca dorim sa inseram o poza intr-un document Office Word 2010, folosind numai tastatura, este suficient sa apasam ALT > N > P.
Observam in imaginea de mai sus ca in dreptul unor optiuni sunt cate doua litere. Sub “Shapes” de exemplu avem literele “SH“. Asta inseamna ca sub optiunea “Shapes” mai avem si alte optiuni sau elemente. Daca apasam tastele ALT > N > S > H se vor deschide elementele din “Shapes”.

Acestea pot fi selectate folosind tastele “sageti” (arrow keys) & Enter. Pentru “New Drawing Canvas” apasam in continuare pe tasta “N“.

Putem spune ca tasta ALT (ALT key) in Microsoft Office 2010 este “deschizator de drumuri” catre majoritatea Microsoft Office 2010 Options. Daca apasam tasta ALT si apoi tasta 1 putem chiar sa salvam documentul in care lucram. Acest shortcut este simular cu
Noi am luat in exemplul de mai sus ALT Key in  Microsoft Office Word 2010, dar bineinteles ca aceste shortcut-uri cu ALT sunt valabile si in Office OneNote 2010, Office Excel 2010, Office PowerPoint 2010, Office OutLook 2010, Office Publisher 2010, Office Access 2010 … etc. 

Keyboard Shortcuts in Micosoft Office 2010.

Pe langa combinatiile de taste cu ALT din exemplele de mai sus, atunci cand este vorba de editare / manipulare text, mai avem la indemana o suita de keyboard shortcuts.

Ctrl+XSterge textul selectat si il copiaza  in clipboard.
Ctrl+VDa paste la textul din clipboard.
Ctrl+CCopiaza textul selectat.
Ctrl+F1Arata/Ascunde bara Office Ribbons (despre care am vorbit mai sus)
Ctrl+BAdauga/sterge bold de pe textul. (textul ingrosat)
Ctrl+IItalic text.
Ctrl+USubliniaza text. Underline.
Ctrl+LAliniaza paragraful la stanga
Ctrl+RAliniaza paragraful la dreapta
Ctrl+EAliniaza paragraful pe centru
Ctrl+0 (zero)Adauga/sterge spatiu inainte de paragraf.
Ctrl+2Adauga linie dubla de spatiu intre randuri.
Ctrl+1Adauga o singura linie de spatiu intre randuri
Ctrl+Shift+NAplica normal style.
Shift+F3Modifica caracterele textului selectat. Caractere mici, Caps Lock sau Normal Style.
Ctrl+ZAnularea ultimei actiuni.
Ctrl+YRefacerea ultimei actiuni.
Shift+F10Deschide meniul shortcut. similar click-dreapta.
F7Verfica ortografia.
Ctrl+SSalveaza documentul.
F12Save As… (alege in ce format doresti sa salvezi documentul)
Ctrl+PDeschide panoul de printare. Pentru imprimanta.
F1Deschide HELP.
Ctrl+NDeschide un nou document.

Acestea sunt doar cateva shortcut-uri pe tastatura pentru Microsoft Office. Daca mai cunoasteti si altele, puteti lasa in comentarii si noi vom actualiza lista de mai sus.

Work in Microsoft Office 2010 (Word, Excel, OneNote, Outlook, PowerPoint, Access…) without a mouse.

Stealth L.P.: Fondator si editor Stealth Settings, din 2006 pana in prezent. Experienta pe sistemele de operare Linux (in special CentOS), Mac OS X , Windows XP > Windows 10 si WordPress (CMS).
New in