Microsoft a eliminat codecul HEVC din Windows 10 Fall Creators

Utilizatorii care isi instaleaza un sistem de operare Microsoft Windows 10, au surpriza neplacuta sa constate ca nu pot rula fisiere video ce necesita video codec-ul HEVC.
Microsoft a retras suportul pentru acest codec video atat din versiunile de baza ale Windows 10 cat si din update-ul 1709 al Windows 10 Fall Creators Update.
Utilizatorii care isi instaleaza Windows 10 pentru prima data, vor fi intampinati de un ecran negru (black screen) sau de un mesaj de eroare in momentul in care incearca sa dea play la un fisier video care necesita extensia HEVC. Acest lucru este valabil atat pentru aplicatiile specifice de redare video cat si pentru aplicatia oficiala a Microsoft. Movies & TV.
Cei mai vechi, care au deja instalat Fall Creators Update, nu vor fi afectati de aceasta modificare, codec-ul ramand instalat pe sistemul de operare chiar daca a fost restras pentru noii utilizatori.

Pentru a rezolva aceasta problema, Microsoft a lansat o aplicatie separata, care sa permita rularea de fisiere video ce necesita codec-ul HEVC.
HEVC Video Extension, este disponibila in Microsoft Store si poate fi instalata gratuit de catre toti utilizatorii de Windows 10. Tot ce trebuie sa faceti este sa cautati “HEVC Video Exension” si sa o instalati.

Dupa instalare, aplicatia va permite rularea la nivel de sistem pentru continut video ce necesita codec HEVC. Inclusv fluxurile video 4K si Ultra HD vor functiona dupa instalare.
Singura restrictie impusa de HEVC Video Extension tine de componente hardware. Microsoft a publicat o lista de componente compatibile pentru aceasta extensie. Din ea fac parte procesoarele Intel i7 de top (Kaby Lake, Kaby Lake Refresh, Coffee Lake)si placi de procesare grafica performante. Placi grafice AMD RX 400, RX 500 si RX Vega 56/64, Nividia GeForce GTX 1000 GTX 950 si 960 series.

Nu este clar de ce Microsoft a decis retragerea codec-ului HEVC de pe sistemele Windows 10, insa aceasta decizie a afectat un numar foarte mare de utilizatori. Tinand cont mai ales de faptul ca acest codec este necesar pentru utilizarea serviciului Netflix si altora asemanatoare care livreaza flux video de inalta calitate.

High Efficiency Video Coding (HEVC) este un standard de compresie video, cunoscut si sub numele de H.265 sau MPEG-H Part 2, fiind unul dintre succesorii vechiului AVC (H.264 sau MPEG-4 Part 10).
HEVC ofera o rata de compresie dubla comparativ cu AVC, pastrand insa calitatea imaginii sau chiar o calitate mai buna. Acest stadard suporta rezolutii de pana la 8192×4320 sau 8K UHD.

Odata cu lansarea macOS High Sierra si iOS 11, Apple a introdus acest standard by default pe Mac, iPhone, iPad si iPod touch, oferind astfel o calitate mai buna a imaginilor cu un spatiu redus pe hard.

Stealth: Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.
New in