[1.1.1.5/bmi/] Orange se vede prost…

…sau cel putin imaginile de pe site-urile vizitate de cei care au abonamente de Internet de la Orange.
In dimineata asta am avut o surpriza de proportii si am tras o sperietura buna. Primul site pe care l-am accesat a fost , si am avut o imagine foarte…neclara.

screenshot-stealthsettings.com

Ceea ce vedeti mai sus nu este un screenshot de proasta calitate. Aia este calitatea imaginilor de pe majoritatea site-urilor vizitate de mine. Cel putin asa vad eu, indiferent de ce browser folosesc. Initial m-am speriat putin crezand ca este o problema pe server – virusi si alte tampenii care mi-au trecut prin minte intr-o fractiune de secunda. Cand am verificat si am vazut sursa imaginilor afisate in browser, m-am mai linistit…

bmi-image-proxy

Toate imaginile afisate pe site-uri erau servite de pe un server gen http://1.1.1.5/bmi/, 1.1.1.1/bmi/, 1.1.1.2/bmi/, 1.1.1.3/bmi/, etc 1.1.1*. WTF?!?!

Bun… Pentru a va oferi datele si rezolvarea acestei problemei, trebuie sa va spun ca folosesc un pachet de Internet de la Orange,  iar conectarea se face printr-un modem USB Huawei E160. Initial am crezut ca este o problema numai cu abonamentul meu, dar am testat si cu un alt abonament (si alt modem) pe un alt PC din casa, si problema a fost aceasi. Imagini de proasta calitate.
Domnii de la Orange pentru a “optimiza”  viteza de incarcare a site-urilor, s-au folosit de truc mai putin ortodox, care nu este specificat in niciun contract de Internet incheiat cu mine. Orange foloseste un cache server cu adrese gen 1.1.1.5, pe care sunt stocate imaginile (la o calitatea foarte proasta, ca sa nu ocupe mult spatiu) de pe majoritatea  site-urilor vizitate de clienti, pentru a fi servite la o viteza mai mare.
Este o practica normala pentru un ISP, numai ca Orange o aplica foarte prost si intr-un stil ciudat. Duce abonatii in eroare, nu specifica in niciun contract acest lucru si nu ofera clientului o solutie de bypass pentru a putea vedea imaginile de pe internet la calitatea reala. In fine…daca aveti un abonament de Internet la Orange si intampinati aceasta problema, cea mai simpla solutie pentru a evita preluarea imaginilor de pe 1.1.1.*, este sa blocati accesul PC-ul dvs. la aceste IP-uri
Deschideti in Word si editati fisierul hosts (cu privilegii de Administrator) din C:WindowsSystem32driversetc si scrieti urmatoarea linie fara # in fata :

127.0.0.1       1.1.1.5

hosts-windows-7Dupa ce salvati modificarile, stergeti cache-urile internet browser-ului sau dati un refresh cu Ctrl F5. Imaginile vor fi afisate la calitatea reala.
Aceasta metoda este valabila pentru sistemele de operare Windows 7 si Windows Vista.

[1.1.1.5/bmi/] Orange se vede prost…

About the author

Stealth L.P.

Fondator si editor Stealth Settings, din 2006 pana in prezent.
Experienta pe sistemele de operare Linux (in special CentOS), Mac OS X , Windows XP > Windows 10 si WordPress (CMS).

Leave a Comment