5 semne ale unei infectii malware pe dispozitivele cu Android

In ultimul an, rata de infectari cu malware a dispozitivelor care ruleaza Android OS a crescut cu 300%, ceea ce accentueaza necesitatea folosirii de aplicatii anti-virus pe dispozitivele respective. Versiunile Android cele mai targetate de malware sunt Gingerbread 2.3, Ice Cream Sandwich 4.0 si Jelly Bean 4.1, iar conform Android Developer Dashboard, utilizatorii acestor versiuni au sanse de peste 88% sa aiba dispozitivele infectate cu malware.

Android-Malware

Majoritatea infectarilor cu malware au loc din cauza ignorantei utilizatorilor, care nu considera securitatea pentru Android ca fiind ceva important. Din pacate, aceeasi utilizatori folosesc aplicatii pe Android pentru a accesa diverse conturi online (e-mail, internet banking etc.), riscand astfel sa suporte consecinte deloc placute.

Pentru a evita infectarea cu malware a smartphone-ului sau a tabletei cu Android, se recomanda o atentie sporita la permisiunile cerute de aplicatii la instalarea acestora (in cazul in care anumite permisiuni vi se par suspicioase, nu instalati aplicatia si raportati-o ca fiind suspecta pentru verificare) si folosirea unui antivirus pentru Android dintre cele existente pe Google Play (AVG, Bitdefender, McAfee, Avast, Norton sunt doar o parte dintre producatorii de programe antivirus care ofera protectie gratuita pentru Android).

x-default

In cazul in care inca nu sunteti convinsi ca ar trebui sa instalati o aplicatie anti-virus pentru Android (ce e drept, aceasta se va adauga la consumatorii bateriei dispozitivului, dar securitatea este cea mai importanta), va prezentam 5 simptome care ar putea (mai mult sau mai putin) sa evidentieze infectarea cu malware a dispozitivului dvs.

1. O durata de viata foarte scurta a bateriei dispozitivului

In timp ce consumarea rapida a bateriei dispozitivului cu Android nu inseamna neaparat ca acesta este infectat cu malware (mai ales in cazul in care obisnuiti sa folositi intensiv dispozitivul pentru diverse activitati, cum ar fi streaming-ul sau jucatul online sau ascultarea de muzica si, nu in ultimul rand, vorbitul la telefon), in anumite cazuri, cum ar fi cele in care bateria nu rezista mai mult de cateva ore fara ca dispozitivul sa fie folosit (ceea ce include si oprirea datelor si a GPS-ului), aceasta ar putea insemna ca dispozitivul este infectat cu un anumit tip de malware, si anume adware (malware pentru spam). Cand un dispozitiv Android este infectat cu adware, bateria se consuma rapid din cauza reclamelor pe care acest tip de malware le afiseaza inclusiv in bara de notificatii. De asemenea, si alte tipuri de malware (care obisnuiesc sa se ascunda de utilizatori) pot duce la o consumare rapida anormala a bateriei.

2. Intreruperea convorbitilor telefonice

In cazul in care intreruperea legaturii telefonice in timpul conversatiilor se intampla anormal de des, cel mai probabil aveti smartphone-ul infectat cu malware. Anumite tipuri de malware devin active in timpul conversatiilor telefonice, producand interferente sau chiar intrerupandu-le complet. Daca intreruperile nu au loc din vina operatorului mobil, atunci e cazul sa incepeti sa va luati masuri de securitate.

3. Facturi telefonice anormal de mari

Diverse tipuri de malware obisnuiesc sa trimita mesaje scrise (SMS-uri) la numere de telefon premium, incarcand astfel factura telefonica. Aceste tipuri de malware actioneaza diferit, unele trimitand mesaje destul de rar (o data pe luna, pentru a nu trezi suspiciuni), iar altele dezinstalandu-se singure dupa ce au incarcat destul de mult factura, pentru a nu fi depistate. De aceea se recomanda verificarea periodica a facturilor pentru a observa daca se inregistreaza costuri nejustificate.

4. Consumul nejustificat de date

In cazul in care observati modificari majore in consumul de date, iar rata de download si upload este crescuta fata de obicei, cel mai probabil aveti dispozitivul Android infectat cu malware. Se recomanda setarea unor limite de date pentru a verifica daca datele sunt folosite fara voia dvs si pentru a evita incarcarea facturilor.

5. Performanta scazuta a dispozitivului

In functie de componentele hardware ale dispozitivelor cu Android, infectarea cu malware poate duce la o performanta scazuta a acestora. Sacadarea imaginilor, reactii intarziate la comenzi, restartarea automata a dispozitivelor si aplicatii care nu functioneaza corect sunt semne ca diverse tipuri de malware ruleaza in background. Daca intampinati astfel de probleme, verificati daca RAM-ul si CPU-ul indica valori anormale de folosire, acestea fiind de obicei semne de infectare cu malware.

Daca intampinati simptome ca cele descrise mai sus si banuiti ca aveti dispozitivul cu Android infestat cu malware, se recomanda stergerea aplicatiilor vinovate, iar in ultima instalnta resetarea telefonului (intrucat stergerea aplicatiilor nu garanteaza si indepartarea malware-ului din sistem). Apoi instalati o aplicatie antivirus pentru a evita o alta infectare.

STEALTH SETTINGS – 5 signs of malware infection on Android devices

5 semne ale unei infectii malware pe dispozitivele cu Android

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment