Ce inseamna Public IP si Private IP Address – Diferente si Utilizare

Nici Internetul si nici macar retelele locale de calculatoare (LAN) nu ar putea exista fara IP-uri, iar de multe ori cand avem o problema de conectare la Internet, la o imprimata, smart TV sau la un alt device, avem nevoie sa stim care este adresa Public IP si / sau adresa Private IP. Fie ca vorbim despre IPv4 sau despre IPv6.

Ce este o adresa IP si ce inseamna IPv4 si IPv6?

O sa fac pe scurt si sper eu pe intelesul tuturor o scurta prezentare a ceea ce inseamna adresa IP si a celor doua versiuni de adrese IP existene. IPv4 si IPv6.

IP – Internet Protocol

Asa cum am spus mai sus, Internetul nu ar putea exista fara adresele IP (Internet Protocol Address). Fiecare calculator, laptop, telefon mobil inteligent, smart TV sau oricare alt device care suporta conexiune internet sau intr-o retea locala, se va identifica in aceasta cu o adresa unica, numita IP. Prin intermediul acestei adrese device-ul poate comunica si se poate indetifica cu alt device sau cu o retea de mai multe device-uri. Inclusand severe, imprimante, sisteme de supraveghere, smartTV, boxe inteligente si multe altele.
Cea mai buna paralela este cu numerele de telefon. La fel cum un numar de telefon ne permite sa cumunicam cu alte telefoane printr-un numar unic, la fel si adresa IP permite comunicarea unui calculator cu alte device-uri.

IPv4 vs. IPv6

Exista doua tipuri de adrese IP la ora actuala. IPv4 si IPv6. Cea din urma versiune, IPv6 a aparut mai mult ca o necesitate, deoarece o adresa IPv4 este formata din patru grupe numerice (secventa pe 64-biti), de pana la trei cifre si maxim .255, ceea ce limiteaza numarul de adrese IP alocate la nivel global. Necesitatea de adrese IP fiind mult mai mare decat putea oferi IPv4, adica aproximativ 4.3 miliarde de adrese, in 1996 a aparut IPv6. Dezvoltat de Internet Engineering Task Force (IETF), noua versiune suporta pana la triliarde, de triliarde, de triliarde de combinatii, fiind altcatuit dintr-o secventa pe 128-biti. Numarul de statii ce pot primi IPv6 putem spune ca este astronomic si nu va fi atins niciodata. La numarul 340 adaugam 36 de zerouri pentru a obtine numarul total suportat de IPv6.

IPv6 poate fi de trei feluri: unicast, anycast si multicast.

  • IPv6 Multicast – Identifica un grup de interfete astfel incat pachetul trimis din interfata sa fie livrat tuturor interfetelor din grup.
  • IPv6 Anycast – Similar cu cel multicast cu diferenta ca din grupul catre care se trimit datele este identificata interfata cea mai apropiata.
  • IPv6 Unicast – O singura sursa va trimite date catre o singura interfata.

IPv6 nu are broadcast, insa aceasta caracteristica se face prin multicast.

Este bine de stiut ca IPv4 si IPv6 nu pot comunica direct intre ele decat prin intermediul unui server.

Exemplu adresa IPv4: 162.160.2.1 (patru grupuri numerice – 32-biti)
Exemplu adresa IPv6: 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334 (opt grupuri hexazecimale / 128-biti)

Pe langa IPv4 si IPv6, adresele IP se mai pot clasa in doua categorii. Private IP si Public IP.

Private IP si Public IP – Ce sunt si care sunt diferentele dintre ele

Un calculator sau un alt device conectat la Internet va avea doua tipuri de IP-uri:

  • Private IP – cel prin intermediul caruia va comunica exclusiv cu device-urile din Local Area Network (LAN)
  • Public IP – adresa IP prin care dispozitivul comunica cu alte dispozitive in Internet. Incluzand aici website-uri, aplicatii online, jocuri online, platforme de filme online, servicii de sharing si multe altele.

Ce inseamna Private IP?

Atunci cand ne conectam cu un device (calculator, telefon, laptop, etc) la un router, acesta ne repartizeaza automat un IP local, prin care device-ul nostru poate comunica cu alte device-uri din retea. Acest IP local, se numeste si Private IP. Asadar, este vorba despre un IP alocat unui device din Local Area Network (LAN).
Adresa de IP locala este unica pentru fiecare device din retea, iar prin acest IP nu se poate face conexiune la Internet. Se pot transmite si receptiona orice fel de pachete de date suportat de device-urile din rete, intr-un mediu sigur, fara interactiune din afara retelei locale.

Ce inseamna Public IP?

Adresa de IP publica (sau Public IP), este cea prin care device-ul dvs. se identifica in internet, atunci cand accesati website-uri, aplicatii online ale servicii ce presupun conexiune la Internet.
Public IP este alocat de providerul dvs. de internet (ISP – Internet Service Provider) si poate fi setat pe un router / modem pentru a partaja conexiunea internet cu mai multe device-uri din reteaua locala. Ca sa vedeti care este adresa IP publica a device-ului dvs. este suficient sa cautati pe Google “what is my IP address” si fara sa fie nevoie sa accesati o alta pagina web, o sa apara Public IP. Acesta poate fi IPv4 sau IPv6.

Adresa de IP publica este de asemenea unica pentru fiecare sursa, insa aici definitia de “sursa” este in fapt router-ul pe care a fost setat. Astfel ca daca in casa aveti smart TV, laptop, calculator, telefon smart, toate acestea vor avea in internet aceeasi adresa de IP publica. Excetie fac device-urile pentru care solicitati de la provider un IP dedicat, acesta urmand sa fie configurat manual.

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment