Cum vedem aplicatiile care se conecteaza la internet pe Mac?

Sunt scenarii in care avem nevoie sa stim aplicatiile care se conecteaza la internet pe macOS. Fie ca vrem sa depistam o aplicatie care foloseste conexiune internet intr-un mod nejustificat pentru a transfera date sensibile de pe Mac, fie ca dorim sa stabilim anumite reguli intr-un firewall fie ca dorim sa-i limitam traficul.

Utilitarul Terminal de pe macOS suporta linii de comanda specifice prin intermediul carora putem sa facem aproape orice pe Mac. Inclusiv sa obtinem sa vedem procesele aplicatiilor care acceseaza Internetul.

Cum vedem aplicatiile care se conecteaza la internet pe macOS?

Ca sa vedem aplicatiile care se conecteaza la internet, deschidem utilitarul Terminal si executam linia de comanda:

lsof -P -i -n | cut -f 1 -d " " | uniq

Dupa ce apsam “Return” (Enter) se va afisa o lista cu toate procesele aplicatiilor care utilizeaza conexiune la internet.

COMMAND
ControlCe
cloudd
parsecd
rapportd
identitys
sharingd
WiFiAgent
WeatherWi
StocksWid
ScreenTim
assistant
com.apple
Adobe\x20
Core\x20S
node
WhatsApp

Desi nu sunt afisate numele exacte ale aplicatiilor, de cele mai multe ori numele proceselor sunt foarte intuitive. Cum se poate observa in lista de mai sus, avem: “WhatsApp“, “Adobe“, “ScreenTim“.

Aplicatiile care se conecteaza la internet
Aplicatiile care se conecteaza la internet

Numele proceselor care se termina cu litera “d” sunt procese “daemon“.
Procesele “daemon” sunt procese interactive ale sistemului de operare care ruleaza in background, iar acestea de cele mai multe ori nu pot fi intrerupte.

How to » iHowTo » iHowTo - macOS » Cum vedem aplicatiile care se conecteaza la internet pe Mac?

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment