Cum sa instalam Windows 11 pe MacBook Pro (macOS Monterey 12.4)

In acest tutorial o sa va aratam cum sa instalam Windows 11 pe MacBook Pro (15-inch, 2017 cu Touch Bar) cu macOS Monterey.

Stim ca odata cu lansarea Windows 11, Microsoft a limitat acest upgrade pentru foarte multe PC si laptopuri de generatii mai vechi. Cele care nu au suport pentru TPM 2.0 si UEFI (Secure Boot), teoretic nu au cum sa ruleze Windows 11. De altfel, Windows 11 nu este compatibil cu niciun model de Mac sau MacBook, pentru ca Apple nu foloseste calculatoare cu arhitectura pentru TPM 2.0 si UEFI. Teoretic. Practic, cu cateva operatiuni si rabdare, Windows 11 poate fi instalat pe orice model de Mac cu procesor Intel.

Cum instalam Windows 11 pe MacBook Pro cu Touch Bar

Stiu ca sunt multe tutoriale care arata cateva trucuri cu ajutorul carora se poate face instalarea, insa pentru posesorii de MacBook Pro modelul cu Touch Bar si cu porturi USB-C, este imposibil ca in timpul procesului de instalare Windows 11 pe Mac sa faca combinatii de taste care sa implice taste speciale “F” sau sa conecteze un mouse wireless cu receiver USB. Iar ca un bonus ca toate sa mearga pe dos, Boot Camp Assistant pe macOS Monterey nu mai permite instalarea de Windows 10 folosind un Flash Drive (USB Stick). Era un truc prin care se puteau modifica fisiere Windows 11 din sursa externa (flash drive), si astfel se putea face instalarea. Trucul a ramas valabil numai pentru macOS Catalina. Vechile modele de Mac.

Sa vedem pasii care trebuie urmati ca sa instalam Windows 11 pe MacBook Pro

1. Descarcam de pe microsoft.com imaginea ISO a sistemului de operare Windows 10

Practic nu exista nicio posibilitate de a instala Windows 11 direct, cu Boot Camp Assistant. Singura varianta este ca mai intai sa instalam Windows 10 si pe urma sa facem upgrade la Windows 11. (Cel putin eu asta am facut dupa multe alte incercari esuate).

Mergem pe pagina de download oficiala a Windows 10 si descarcam imaginea ISO a Windows 10 64-bit, pe Mac. De preferat in folderul “Downloads

2. Instalam Windows 10 pe Mac cu Boot Camp Assistant

Deschidem utilitarul Boot Camp Assistant pe macOS si urmam pasii de instalare pentru Windows 10, folosind imaginea ISO descarcata la pasul 1.
Alocam pentru sistemul de operare un spatiu de ~90 GB. Windows 10 64-bit are nevoie de un spatiu minim de 20 GB, insa pentru Windows 11 este nevoie de cel putin 64 GB.

Cel mai probabil in procesul de instalare al Windows 10 nu o sa aveti drivere Wi-Fi pentru a va putea conecta la internet (si nici un adaptor ethernet USB-C nu cred ca aveti la indemana). Finalizari procesul de instalare al Windows 10 pe Mac, iar dupa pornirea sistemului rulati utilitarul Boot Camp pe Windows 10 (la mine s-a lansat automat) si asteptati sa instaleze toate driverele necesare, inclusiv pentru Wi-Fi.
Conectati Windows 10 prin wireless la internet si rulati Windows Updates.

3. Descarcam imaginea ISO a Windows 11 64-bit

Mergem pe pagina oficiala de download a Windows 11 si descarcam imaginea ISO. De preferat sa o descarcam pe un USB Stick pentru a nu ocupa spatiu pe partitia Windows 10.

4. Descarcam utilitarul Windows11Upgrade

Windows11Upgrade este un utilitar gratuit, fara reclame si alte prostii prin el, care ne ajuta sa facem bypass la cerintele de sistem impuse de Microsoft pentru instalarea Windows 11. Download Windows11Upgrade via GitHub.

5. Instalam Windows 11 cu Windows11Upgrade

Rulam Windows11Upgrade pe Windows 10 si selectam imaginea ISO a Windows 11, descarcata la punctul 3.
Procesul de instalare poate dura cateva minute bune, insa la final o sa aveti Windows 11 pe MacBook Pro.

cum sa instalam Windows 11 pe MacBook Pro
Windows 11 Upgrade Tool

Eu l-am instalat folosind optiunea “Upgrade“, fiind mai safe tinand cont ca acest utilitar nu a fost conceput pentru a instala Windows 11 pe Mac. Optiunea “Clean install” nu o recomand deloc. Este posibil sa pierdeti driverele instalate cu Boot Camp si alte aplicatii Apple instalate pentru buna functionare a Windows.

Windows 11 pe MacBook Pro
Windows 11 pe MacBook Pro

Windows 11 pe MacBook Pro – Prima impresie

Sistemul de operare ruleaza foarte rapid, iar in cateva ore de teste nu am intampinat erori.
Touch Bar functioneaza pentru tastele speciale “F” in combinatie cu “Fn” si pentru comenzile de luminozitate display, tastatura si control media. Driverul pentru placa video AMD Radeon Pro a MacBook a fost instalat impreuna cu software-ul de calibrare si personalizare. Magic Mouse 2 se conecteaza automat, fara sa fie nevoie de conectare manuala. Necesita setari personalizate pentru scroll.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Vei găsi scrise de mine, articole despre sistemele de operare Windows, Linux, macOS, dar și despre platforme web precum WordPress și WooCommerce

How to » Tutoriale si Noutati IT » Cum sa instalam Windows 11 pe MacBook Pro (macOS Monterey 12.4)

1 thought on “Cum sa instalam Windows 11 pe MacBook Pro (macOS Monterey 12.4)”

  1. Lo intente instalar, coma por coma, punto por punto como indicado, pero no funciona. Aparece un mensaje, tras un rato, diciendo (windows 11) que “esta con dificultades en comprobar la compatibilidad del equipo”. Justo lo que no tiene que decir, ya que al app windows 11-Upgrade es para impedir de pase eso.

    Reply

Leave a Comment