Cum facem un USB Flash Drive bootable cu Windows 10 pe macOS

Am aflat zilele trecute ca sa faci un USB flash drive “bootabil” cu Windows 10 pe macOS, este mai simplu decat pe Windows. Eram in acel scenariu in care aveam nevoie sa instalez Windows 10 pe un laptop, iar singurul calculator cu OS aflat la indemana nu era decat un MacBook Pro.

By default, Apple ofera suport pentru instalare Windows pe macOS, cu conditita ca acesta instalare sa se faca prin utilitarul Boot Camp Assistant, prezent pe toate sistemele de operare macOS.
Prin Boot Camp este asigurata pe langa instalarea OS-ului propriu-zis si instalarea diverelor de Windows specifice unui hardware Apple.  Formatarea, scrierea, partitionarea si crearea unui flash drive bootable cu sistemul de operare Windows, fac parte din capabilitatile executate de utilitarul Boot Camp.

Cum creezi un USB stick bootabil (flash drive) cu cea mai recenta versiune de Windows 10 pe macOS 

Intai de toate, trebuie sa avem la indemana un flash drive de minim 8 GB16 GB si descarcata imaginea ISO a versiunii de Windows 10 pe care dorim sa o instalam. Imaginea ISO de instalare a celei mai recente versiuni de Windows, o gasiti foarte usor pe https://www.microsoft.com.
Indeplinite aceste doua conditii, putem trece la procesul de creare a unui flash drive bootable cu Windows 10, pe macOS.

1. Conectati unitatea USB flash drive la Mac. Asigurati-va ca datele de pe ea au fost salvate in alta parte. Flash dive-ul va fi formatat si toate datele de pe el vor fi sterse.

2. Deschidem utilitarul Boot Camp Assistant. Pe acesta il gasim in folderul ApplicationsUtilities sau in “Launchpad” →  “Others” / “Utilities”.

3. In lista de tasks a Boot Camp Assistant lasam bifata numai prima optiune. “Create a Windows 10 or later install disk“. Adica fix ce ne intereseaza.

Celelalte doua optiuni sunt dedicate strict pentru cine doreste sa instaleze sau sa stearga Windows 10 pe Mac.
Click “Continue” pentru a continua procesul de creare a unui flash drive cu imaginea instalabila a Windows 10.

4. La “ISO image” apasam “Choose” si selctam fisierul .iso cu imaginea Windows 10 descarcata de pe microsoft.com. Trebuie sa fim atenti ca disk-ul de destinatie pe care va fi scrisa imaginea, este cel dorit de noi. Atentie foarte mare mai ales daca sunt conectate mai multe USB Drive-uri la Mac.

5. Click “Continue”, apoi in caseta de dialog click “Continue” din nou. Suntem atentionati ca datele de pe USB drive vor fi sterse in urma formatarii.

Acum tot ce trebuie sa facem este sa asteptam pana cand imaginea de instalare a Windows 10 va fi scrisa pe USB drive.

Cand apare screen-ul “Your bootable USB drive has been created“, putem apasa “Quit”. Avem creat un USB flash drive bootable cu Windows 10, de pe care putem instala OS-ul pe orice PC.

Deconectarea USB flash drive de la Mac, se va face numai prin “Eject“. In acest fel se va evita compromiterea datelor scrise pe el.

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment