Care sunt diferentele dintre POP3 si IMAP? Dar SMTP?

Ca sa intelegi care sunt diferentele dintre POP3 si IMAP, mai intai o sa descoperi ce inseamna fiecare in parte, pentru un serviciu de e-mail. Ce este SMTP si de ce este importat acest serviciu, o sa afli tot din acest articol.

Aplicatiile de e-mail sunt folosite la scara foarte mare pe Windows PC, telefoane inteligente Android, iPhone si macOS. Aproape toate sistemele de operare mobile si PC vin cu un client de e-mail preinstalat. Pentru Windows 10 avem clientul Windows Mail (cu Outlook optional), pe macOS este clientul Mail al Apple, Android vine cu o aplicatie Mail in care se pot conecta atat conturi de Gmail cat si terte conturi ale altor provideri, si tot asa.

Inainte sa incepem sa configuram un cont de e-mail pe smartphone, iPhone sau pe un client de email PC (ex. Outlook, Thunderbird, Windows Mai, Apple Mail, etc), pe langa datele de conectare: nume utilizator, parola, server incoming, server outgoing, tip de securitate, mai trebuie sa si intelegem cativa termeni. SMTP, IMAP si POP3.

Ce inseamna SMTP?

Ati observat ca in pasii de adaugare cont de e-mail intr-o aplicatie, la serverul de trimitere mesaje se cere sa introduceti “SMTP server“. Acesta este adresa serverului de expediere mesaje. Outgoing.

SMTP vine de la Simple Mail Transfer Protocol, si asa cum spune si numele, este protocolul standard de trimitere mesaje e-mail. Fara SMTP nu puteti expedia, redirectiona sau retransmite mesaje dintr-un client / aplicatie de e-mail (Outlook) catre un server de e-mail destinatar.

Asadar, daca incepeti sa configurati un cont de e-mail pe Outlook, Thunderbird, Android sau iOS, cand vedeti “SMTP“, sa stiti ca este vorba numai despre expediere mesaje pe e-mail. Acest protocol nu are legatura cu IMAP sau POP3, chiar daca majoritatea sistemelor folosesc atat pentru SMTP cat si pentru IMAP sau POP3 aceleasi date de autentificare. User si parola.

Ce inseamna IMAP?

Daca la SMTP este vorba despre trimitere mesaje de e-mail, cand vorbim despre IMAP ne gandim la receptionarea / primirea de mesaje pe / si de la un server de e-mail.
IMAP (Internet Message Access Protocol)  este protocolul care se ocupa cu primirea si gestionarea mesajelor primite de la serverul gazda pe care acestea au fost receptionate. Nu veti putea expedia niciodata mesaje e-mail printr-un server de IMAP.

Cea mai mare nedumerire a multora, este ca la serverul de receptionare nu stiu ce sa aleaga intre IMAP si POP3.

Ce inseamna POP3 si care este diferenta intre IMAP si POP3?

La fel ca si IMAP, protocolul POP3 se ocupa strict de receptionarea si gestionarea mesajelor primite pe serverul de e-mail.

Termenul de “POP3” vine de la Post Office Protocol, versiunea a 3-a, iar deosebirea fata de IMAP consta in modul de gestionare al mesajelor primite. POP3 stocheaza mesajele e-mail primite pe aplicatia / clientul de e-mail de pe PC sau smartphone, dupa care le sterge de pe serverul gazda, acestea ramnand stocate local.
Comparativ cu POP3, IMAP stocheaza mesajele pe severul gazda si le poate sincroniza pe mai multe device-uri (PC, laptop, smartphone, iPhone), fara sa le stocheze local, decat doar daca clientul de e-mail foloseste o extensie care permite acest lucru.

Asadar, SMTP este “numitor comun” cand vine vorba de buna functionare a unui cont de e-mail, care doreste sa expedieze si sa receptioneze mesaje. IMAP sau POP3 sunt la alegerea fiecarui utilizator, in functie de nevoi. Daca vreti sa va adaugati contul de e-mail pe Mac, iPhone si iPad, atunci cu siguranta o sa folositi IMAP pentru ca mesajele primite sa fie disponibile pe toate cele 3 disponzitive. Un mesaj citit pe unul dintre dispozitive, va fi marcat ca “citit” si pe celelalte. La fel se va intampla si cu mesajele sterse, marcate ca flag sau blocate.

Daca folositi o adresa de e-mail business pe laptop-ul sau PC-ul de servici, atunci POP3 poate fi solutia. Mesajele se vor descarca si stoca numai pe un device si vor fi sterse automat de pe serverul de e-mail, ele ne putand fi accesate din alta parte.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Vei găsi scrise de mine, articole despre sistemele de operare Windows, Linux, macOS, dar și despre platforme web precum WordPress și WooCommerce

How to » Noteworthy » Care sunt diferentele dintre POP3 si IMAP? Dar SMTP?

Leave a Comment