Diferentele dintre TLSv1.2 si TLSv1.3 – Viteza si Securitate

Care sunt diferentele dintre TLSv1.2 si TLSv1.3? De ce este necesara trecerea la cea mai recenta versiune de protocol criptografic?

Ghidurile de “bune practici” web ne spun ca din punct de vedere al securitatii trebuie ca pe serverul gazda sa fie activat TLSv1.3. Atunci cand un utilizator se conecteaza la un website se asteapta ca datele transmise prin internet sa ramana confidentiale. Sa fie trimise criptat si sa nu poata fi interceptate de o terta parte. De exemplu atunci cand facem o plata online, pagina web unde ne introducem datele confidentiale trebuie sa ne ofere un protocol securizat. O conexiune HTTPS securizata (SSL) Secure Socket Layer / (TLS) Transport Layer Security.

Internet browserele actuala ofera suport atat pentru TLSv1.2 cat si pentru TLSv1.3, insa protocolul TLSv1.3 este cel recomandat.

Care sunt diferentele dintre TLSv1.2 si TLSv1.3?

Securitate si viteza schimbului de date client – server sunt diferentele dintre TLSv1.2 si TLSv1.3.

Diferentele dintre TLSv1.2 si TLSv1.3
Diferentele dintre TLSv1.2 si TLSv1.3

Asa cum se poate observa in imaginea de mai sus, TLS 1.2 are nevoie de doua drumuri in plus fata de TLS 1.3. Aceasta inseamna o latenta mai mare in conexiunea client – server, decat protocolul criptografic TLS 1.3. O conexiune securizata completa se face in aproximativ 150ms, in timp ce pentru TLS 1.2 timpul este pe aproximativ 250ms.

Reducerea timpului de finalizare a conexiunii client – server prin eliminarea unor algoritmi inseamna pentru o viteza mai mare de incarcare a unei pagini web si o experienta mai buna a clientului.

Conexiunea HTTPS se realizeaza mai rapid cu TLS 1.3 prin inlaturarea numarului de conexiuni dintre serverul gazda si clientul care se conecteaza cu el in momentul accesarii unei pagini web.

In concluzie, diferentele dintre TLS 1.2 si TLS 1.3 sunt: viteza de finalizare a conexiunii client-server (sau latenta), securitate sporita (prin eliminarea numarulul de interogari si criptare), experienta clientului.

Pentru ca un webserver sa fie capabil sa serveasca pagini web pentru toti clientii (internet browsere), trebuie sa supoarte toate procoalele. SSLv3, TLSv1, TLSv1.2, TLSv1.3.

Stealth

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Articles

/ /
Tags: / / / /
Back to top button