Fix mds_stores high CPU usage on Mac / MacBook

Mac si MacBook sunt considerate cele mai silentioase calaculatoare, insa atunci cand un proces incepe sa consume anormal de multe resurse CPU, devin putin zgomotoase. mds_stores high CPU usage este de multe ori problema care sta la originea unui Mac zgomotos.

Inainte sa vedem ce este mds_stores si ce rol are pe sistemele de operare macOS, sa vedem putin ce trebuie sa facem atunci cand la Mac sau la MacBook incep sa se auda excesiv de tare ventilatoarele de racire.

De ce Mac sau MacBook a devenit zgomotos?

Pe intelesul tuturor, orice calculator, fie ca este cu sistem de operare Windows, Linux sau macOS, are un sistem de racire. In momentul in care “creierul” unui calculator, CPU (procesor) este suprasolicitat cu multe operatiuni, acesta incepe sa se incalzeasca. Uneori MacBook se incalzeste atat de tare incat cu greu putem tine mana pe partea superioara de deasupra tastaturii.

Zgomotul pe care de multe ori la Mac / MacBook il percepem ca pe un suierat este scos de ventilatoarele care isi maresc turatiile in incercarea de a mentine CPU la temperatura rezonabila de operare.
Nu este motiv de ingrijorare daca temperatura depaseste 80°C. Procesoarele Intel sunt capabile sa suporte temperaturi de pana la 100°C.

Ce este si ce face procesul mds_stores pe macOS

Din fericire mds_stores nu este un virus sau o aplicatie malware. Este un proces de sistem care ruleaza in backgroud si are functia de indexare a tuturor fisierelor prezente pe Mac. Fisiere care mai apoi pot fi gasite de utilizator atunci cand foloseste Spotlight Search. Fisierele indexate reprezinta date aflate in foldere, mail si mesaje, poze, documente, fisiere video si audio, contacte si multe alte date pe care atunci cand le cautati, Spotlight Search le prezinta in rezultate.

De ce consuma mds_stores resurse mari CPU (High CPU usage)

Cauza este evidenta. In scenariul in care mutati sau copiati multe fisiere pe hard intr-un timp foarte scurt, mds_stores porneste automat indexarea acestora. La un volum mare de fisiere, procesul la rula pana toate datele noi vor fi indexate pentru Spotlight.

Se mai poate intampla ca mds_stores sa consume resurse mari de CPU si daca sunteti in scenariul urmator… Aveti un MacBook pe care il tineti inchis si un Mac pe care ati mutat sau transferat un volum mare de date in iCloud. Daca porniti MacBook dupa cateva zile, mds_stores va rula pentru a actualiza baza de date in conformitate cu modificarile facute pe Mac in timpul cat el a fost oprit. Asta inseamna foarte multe procese de indexare si un consum mare de resurse CPU.

Fix mds_stores high CPU usage on Mac
mds_stores high CPU usage on Mac

Mergeti in Activity Monitor la “Disk” si o sa vedeti volumul de date pe care procesul mds_stores il scrie pe hard.

mds_stores Disk Write
mds_stores Disk Write

In scenariul de mai sus cu mds_stores la 125% CPU usage, credeti-ma ca MacBook devenise destul de zgomotos iar carcasa superioara devenise destul de fierbinte.
Daca sunteti curiosi care este temperatura CPU in astfel de momente, executati in Terminal comanda:

sudo powermetrics --samplers smc |grep -i "CPU die temperature"

In acest fel aflati care este temperatura CPU pe Mac (Intel). O sa primiti in Terminal un output al temperaturii CPU de genul:

~ % sudo powermetrics --samplers smc |grep -i "CPU die temperature"
CPU die temperature: 74.38 C
CPU die temperature: 74.92 C
CPU die temperature: 74.36 C

Ca sa va faceti o idee despre activitatea in timp real si sa vedeti ce anume indexeaza mds_stores in acel moment, deschideti Terminal si executati linia de comanda (necesita parola utilizator):

sudo fs_usage -w -f filesys mds_stores

Iata un output cand procesul nu era foarte solicitat:

mds_stores Live activity
mds_stores Live activity

Fix mds_stores high CPU usage on Mac / MacBook

Metoda 1 – Restartati Mac

Cea mai buna metoda este sa-l lasati sa-si faca rutina si sa termine indexarea noilor fisiere, fara sa actionati asupra lui. Daca totusi aveti semne ca acest proces mds_stores consuma excesiv de multe resurse dintr-o eroare, cea mai la buna metoda este sa restartati Mac. Dupa repornire este foarte posibil ca mds_stores sa nu mai consume atat de mult din CPU.

Metoda 2 – Opriti indexarea Spotlight

La fel de simpla ca prima metoda, pentru fix mds_stores high CPU usage putem sa oprim indexarea fisierelor Spotlight. Executati in Terminal comanda:

sudo mdutil -a -i off

In aproximativ 1 minut o sa observati cum consumul de resurse CPU scade iar Mac / MacBook incepe sa devina din ce in ce mai silentios.
Pentru a relua indexarea Spotlight executati in Terminal linia de comanda:

sudo mdutil -a -i on

Metoda 3 – Reindexarea datelor in Spotlight

Aceasta o veti utiliza ca o ultima solutie in cazul in care din diverse unele date sunt corupte iar mds_stores nu le poate indexa si apar probleme de rulare excesiva a procesului. Urmatoarea linie de comanda va sterge toate datele indexate si va reporni reindexarea lor. Deci atentie foarte mare pentru ca procesul de indexare poate dura si cateva ore.

sudo rm -rf /.Spotlight-V100/*

Rezumat – Fix mds_stores high CPU usage on Mac / MacBook

mds_stores este un proces al sistemelor de operare macOS, prezent inclusiv pe macOS Ventura (cel mai recent la aceasta data). Acest proces face indexarea tuturor datelor prezente pe hard, inclusiv cele sincronizate cu iCloud Drive, pentru ca utilizatorii sa le poata gasi atunci cand sunt cautate cu Spotlight Search.
Consumul efectiv de resurse al mds_stores se vede cel mai bine in Activity Monitor → Disk, unde indica volumul de date citite si scrise. Cu cat volumul de date este mai mare, cu atat va avea un CPU usage mai mare.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Vei găsi scrise de mine, articole despre sistemele de operare Windows, Linux, macOS, dar și despre platforme web precum WordPress și WooCommerce

How to » iHowTo » iHowTo - macOS » Fix mds_stores high CPU usage on Mac / MacBook

Leave a Comment