Procesul ‘powerd’ foloseste resurse mari de CPU pe Mac?

Daca procesul ‘powerd’ foloseste resurse mari de CPU pe Mac, nu esti singurul care a dat ce aceasta problema. Din cate se pare, problema este foarte prezenta pe toate modelele de MacBook cu sistem de operare macOS Ventura.

Consecinta utilizarii ridicate a CPU (vizibila in Activity Monitor), de catre oricare proces, este supraincalzirea dispozitivului si zgomotul produs de sistemul de racire, care incearca din greu sa mentina temperatura optima de functionare pentru procesor.

In acest tutorial o sa inveti cum poti rezolva problema in care procesul ‘powerd’ foloseste resurse mari de CPU pe MacBook, dar si ce este acest proces.

Ce este procesul ‘powerd’ si la ce ajuta?

Asa cum sugereaza si numele, ‘powerd’ este un “daemon” al sistemului de operare macOS, care se ocupa cu gestionarea resurselor de energie pe MacBook. Procesul regleaza setarile de energie ale CPU, inclusiv frecventa si numarul de nuclee active pentru a mentine un echilibru intre performanta si eficienta energetica.

‘powerd’ este foarte important in optimizarea duratei de viata a bateriei si in mentinerea unui consum de energie cat mai eficient posibil, in special in cazul utilizarii pe dispozitive portabile precum MacBook sau MacBook Pro, asa cum am spus si mai sus.

Procesul ‘powerd’ foloseste resurse mari de CPU pe Mac? Ce trebuie sa faci in aceasta situatie.

Primele probleme in care procesul ‘powerd’ au aparut pe macOS Ventura, cand Apple a introdus caracteristica de expediere programata a mesajelor email. In timpul asteptarea actiunii din task, procesul ‘powerd‘ a impins utilizarea CPU si peste 100% din capacitate.

In cazul in care te confrunti cu o utilizare excesiva a procesorului, este bine sa verifci lista de actiuni programate. Deschizi Terminal si executi comanda:

% pmset -g sched
Scheduled power events:
 [0]  wake at 04/12/62 02:47:16 by 'com.apple.alarm.user-visible-com.apple.email.SendLaterDelivery' User visible: true
powerd foloseste resurse mari de CPU
Procesul ‘powerd’ foloseste peste 100% CPU pe Mac

Pentru a rezolva aceasta problema, cel mai simplu este sa opresti toate task-urile programate, care privesc gestionarea energiei pe MacBook. Inclusiv task-urile de intrare automata in modul “sleep“.

Deschizi Terminal si executi linia de comanda:

sudo pmset schedule cancelall

Dupa executarea liniei de comanda, “pmset“, toate actiunile programate vor fi anulate, iar consumul de resurse al procesului ‘powerd‘ va reveni la normal.

Este important sa retineti ca anularea tuturor evenimentelor poate afecta modul in care se gestioneaza consumul de energie al MacBook.

How to » iHowTo » iHowTo - macOS » Procesul ‘powerd’ foloseste resurse mari de CPU pe Mac?

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment