corespotlightd utilizeaza resurse ridicate CPU pe macOS (2023 Fix)

Mac si MacBook sunt calculatoare foarte silentioase si in cazuri foarte rare se intampla sa auzi sistemul de racire. Cand incep sa se auda ventilatoarele, este semn ca procesorul este solicitat si are nevoie de ventilatie suplimentara. Atunci cand corespotlightd utilizeaza resurse ridicate CPU pe macOS, nu trebuie sa fie motiv de ingrijorare.

corespotlightd nu este un virus sau un proces al unei aplicatii instalata pe Mac.

Ce este corespotlightd?

Cum se poate deduce si din nume, corespotlightd este un proces care se ocupa cu indexarea fisierelor stocate pe disk, mesajelor email, notitelor, insemnatilor din Calendar si Reminders si a altor informatii, pentru a putea fi gasite de utilizator la cautarile Spotlight Search. Este un daemon (proces de background) nativ, al sistemului de operare macOS.

De ce corespotlightd utilizeaza resurse ridicate CPU?

corespotlightd utilizeaza resurse ridicate CPU atunci cand cand pe disk a fost transferat un numar mare de date. Aici poate include poze si video importate in aplicatia Photos, un volum mare de mesaje email atunci cand adaugati un nou cont in aplicata Mail sau alte fisiere aduse pe disk de pe dispozitive externe.

Cand procesul de indexare dureaza foarte mult, este posibil ca unele fisiere sa fie corupte si procesul corespotlightd sa intre intr-o bucla, ceea ce duce la utilizarea excesiva a CPU, chiar mult peste 100%.

De ce corespotlightd utilizeaza resurse ridicate CPU
corespotlightd High CPU Usage

Aproape 158% CPU usage in Activity Monitor, este un procent foarte mare, la care orice Mac devine zgomotos.

Ce poti sa faci cand corespotlightd consuma multe resurse CPU?

Aceasta problema are rezolvari variate, in functie de cauza care o genereaza. Poate fi rezolvata cu un simplu restart al Mac si se poate ajunge la formatarea unitatii de stocare si reinstalarea sistemului de operare macOS.

1. Restart Mac

Atunci cand indexarea unor date a intrat in bucla (loop) sau corespotlightd este intr-un proces cu eroare, simplul restart al Mac poate inrerupe acest proces. Dupa repornire corespotlightd este foarte probabil sa nu mai utilizeze un procent mare din CPU.

2. Kill corespotlightd in Activity Monitor

Inchiderea fortata (Force Quit) din Activity Monitor a procesului corespotlightd va reduce cel putin pentru o perioada de timp consumul de resurse CPU.

Force Quit corespotlightd
Force Quit corespotlightd

Procesul va fi reluat automat, iar la repornire sunt sanse mari ca acesta sa nu mai utilizeze un procent important de resurse CPU si sa ruleze in parametri optimi.

Alternativ, deschide aplicatia Terminal si executa comanda:

killall corespotlightd

3. Eliminarea unor date din indexare

Asa cum am spus la inceput, Spotlight Search ofera rezultate de la aplicatii, conversatii, mesaje email, documente, multe altele.

Mergi in System Settings → Siri & Spotlight. Aici este lista de categorii din care sunt oferite rezultate de cautare. Tot ce trebuie sa faci este sa debifezi din aceste aplicatii.

Siri & Spotlight
Siri & Spotlight

De cele mai multe ori, probleme apar la indexarea mesajelor email. Debifati optiunea de indexare pentru Mail & Messages, restartati Mac, apoi verificati in Activity Monitor starea procesului corespotlightd.

Puteti elimna si locatii de pe disk din rezulatele cautarilor. Daca stiti ca aveti o partitie sau foldere care contin foarte multe date, si nu este necesar ca acestea sa apara in rezultatele cautarilor, le puteti elimina.

In System Settings → Siri & Spotlight click pe Spotlight Privacy. Click pe “+” si adaugati locatia de pe disk care doriti sa fie eliminata din indexare. (Tutorial complet)

Exclude location from Spotlight Search
Exclude location from Spotlight Search

Click “Done” si locatia adaugata nu va mai fi afisata in rezultatele cautarilor pe Mac.

How to » iHowTo » iHowTo - macOS » corespotlightd utilizeaza resurse ridicate CPU pe macOS (2023 Fix)

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment