Cum putem testa o imagine ISO daca este bootabila inainte de a o scrie pe un dispozitiv media

Atunci cand cream un CD/DVD bootabil pentru un sistem de operare, este necesar sa verificam mai intai daca imaginea ISO a acestuia este sau nu bootabila (astfel vom sti daca putem copia pur si simplu imaginea pe dispozitivul media in cazul in care aceasta este bootabila, sau este nevoie sa folosim un software cum ar fi Magic ISO sau Nero pentru a crea DVD-ul bootabil). De asemenea, dupa ce cream un USB Stick bootabil, cel mai probabil vom vrea sa il testam pentru a vedea daca acesta functioneaza cum trebuie (mai ales daca intentionam sa il folosim pe alt computer, si nu vom avea imaginea ISO cu care a fost creat la indemana).

Una dintre posibilitate de testare a imaginilor ISO si a USB drive-urilor bootabile este prin intermediul unui software de virtualizare, cum ar fi VirtualBox, insa aceasta metoda este dificila pentru ce care nu sunt familiarizati cu acest gen de software-uri si consuma destul de mult timp. O solutie mult mai simpla si mai rapida ar fi insa folosirea unui software gratuit numit Qemu Simple Boot.

qemu-simple-boot

Qemu Simple Boot este o aplicatie care se bazeaza (dupa cum spune si numele) pe emulatorul virtual QEMU pentru a testa daca anumite imagini ISO sunt bootabile sau daca USB Stick-urile bootabile create cu acestea functioneaza cum trebuie. Aplicatia are o interfata simpla si extrem de usor de inteles si folosit, astfel incat Qemu Simple Boot poate fi folosita de orice categorie de utilizatori (inclusiv de incepatori): nu trebuie decat sa trageti imaginea ISO peste aplicatia deschisa (drag&drop), apoi sa dati click pe butonul Start Qemu Test.

test-iso-file

In cazul testarii unui USB Stick bootabil, selectati mai intai optiunea HDD sub Bootable Media, apoi selectati USB Stick-ul din meniul drop-down de sub Select Physical Disk (apoi dati click pe Start Qemu Test).

test-usb-stick

De asemenea, aplicatia suport si testarea hard disk-urilor externe, a CD/DVD-urilor bootabile si a imaginilor IMA/IMG.

Download Qemu Simple Boot.

Nota: Qemu Simple Boot nu necesita instalare (este portabila) si este compatibila cu Windows XP, Windows Vista, Windows 7 si Windows 8/8.1.

STEALTH SETTINGS – How to test a bootable ISO file before burning it to a media device

Cum putem testa o imagine ISO daca este bootabila inainte de a o scrie pe un dispozitiv media

About the author

stealth

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.