“Sexy View”: Worm-ul care face ravagii in Symbian

symbian FortiGuard, o companie de cercetare in securitate au descoperit recent un worm care are ca tinta telefoanele care folosesc sisteme de operare Symbian S60, editia a 3-a, inclusiv cele cu Pack 1, cum ar fi nokia N73.

Worm-ul, cunoscut sub numele de “Sexy View”, este recunoscut de catre Symbian ca aplicatie valida. Odata instalat, acesta trimite informatii cum ar fi codurile (serial number) telefoanelor sau informatiile de contact ale utilizatorilor catre un server remote.  Raspandirea acestui worm se face prin intermediul unei adrese web trimisa prin mesaje text (SMS) catre toate contactele din agenda telefonica. Daca destinatarii dau click pe adresa respectiva, vor fi si ei infectati.

s60_phones

Pana acum nu exista informatii cum ca Sexy View ar primi comenzi de la serverele de remote pe care le contacteaza, insa este foarte probabil ca acestuia sa ii fie adaugate in viitorul apropiat noi “functionalitati” de catre cei care il controleaza. Acesta este cel de al 3-lea mobile malware care afecteaza Symbian OS in ultimele luni, unul dintre ceilalti doi “usurand” de bani conturile userilor, celalalt picand sistemul de mesagerie.

FortiGuard au anuntat ca deja au notificat Nokia in legatura cu acest worm, si au scos la vanzare un mobile-antivirus care protejeaza telefoanele de acesta. Totodata au tinut sa precizeze ca virusii nu exploateaza o bresa in sistemul de securitate al Symbian OS, insa acesta a devenit tinta datorita faptului ca este cel mai folosit smartphone OS din lume.

“Sexy View”: Worm-ul care face ravagii in Symbian

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment