1.1.1.1 & WARP – Serviciu VPN pentru Android si iOS

De cele mai multe ori, cand spunem VPN ne gandim la o retea privata care sa ne protejeze identitatea online sau sa ne permita accesul la anumite tipuri de continut la care din locatia noastra am avea limitari. Ei bine, VPN (Virtual Private Network) poate fi vazut si ca o metoda eficienta de securitate atunci cand avem de accesat date sensibile la distanta.

Un administrator de retea sau de servere web / email, prefera de cele mai multe ori sa foloseasca retele private (VPN) pentru a se conecta la infrastructura. Avantajul este ca se elimina riscul de interactiune cu terti factori care ar putea sta intre conexiunea internet de pe device, oferita de operatorul de internet si infrastructura la distanta. In plus. VPN-ul avand IP dedicat, infrastructura va putea fi setata sa nu permita conexiune decat de la acel IP.  Se elimina riscul conectarii persoanelor neautorizate, chiar daca acestea ar avea user / parola de acces.

Multi provideri ofera servicii VPN, iar costurile variaza in functie de viteza conexiunii, volumul de trafic facut prin VPN, IP-uri dedicate si caracteristici.

In toamna anului trecut, Cloudflare a lansat aplicatia 1.1.1.1 care permite utilizatorilor de smartphone Android si iOS sa se conecteze la un serviciu de VPN al companiei. Gratuit. Odata conectati prin aplicatia 1.1.1.1, DNS-ul (Domain Name System) operatorului de internet la care sunteti abonat va fi schimbat cu cel alocat de Cloudflare. Se schimba practic IP-ul “de iesire” in internet, iar traficul de date dintre sursa accesata si device va trece prin intermediul serviciului VPN de la Cloudflare. Totodata se schimba si IP-ul “de iesire” in internet. In acest fel veti putea scapa de restrictiile geografice puse de anumite site-uri.

Comparativ cu VPN-ul clasic care ofera confidentialitate si va face navigarea anonima, cel oferit de Cloudflare este putin diferit. Daca se petrece un eveniment major, gen infractiune online, in timp ce sunteti conectat de pe VPN-ul oferit de Cloudflare, trebuie sa stiti ca IP-urile reale si datele de identificare ale device-urilor sunt stocate timp de 2 ani de Cloudflare. In plus, serviciul 1.1.1.1 nu va garanteaza ca se va aloca mereu acelasi IP de iesire in Internet, atunci cand aveti o  conexiune VPN. Cu toate acestea, Cloudflare a dezvoltat 1.1.1.1 pentru a oferi un plus de securitate celor care se conecteaza la informatii sensibile de pe retele WiFi publice, nesecurizate. In aceste scenarii, utilizarea VPN-ului 1.1.1.1 va asigura un “tunel” securizat intre device-ul dvs. si serverul sau serviciul la care va conectati prin internet. Conexiunea criptata asigurata de VPN nu va permite accesul tertelor persoane pe traseul datelor. Imaginea de mai jos arata cel mai bine cum functioneaza un VPN.

Cloudflare a mers mai departe, si in toamna acestui an a lansat WARP. Un serviciu integrat in aplicatia / serviciul DNS 1.1.1.1 al Cloudflare, care desi nu va ascunde originea, adauga un plus de securitate printr-o criptare suplimentara a conexiunii VPN.
Si acest servicu aditional este gratuit, insa pentru a evita congestionarile de retea, pentru o conexiune rapida si stabila, Cloudflare ofera WARP+ cu abonament lunar.

Din testele noastre am observat ca lasarea VPN-ului activ permanent pe iPhone, consuma destul de repede bateria prin procesul de background, insa este indicat sa instalati 1.1.1.1 si sa activati VPN-ul atunci cand sunteti conectat la o retea WiFi nesecurizata dintr-un mall sau spatiu public.

Aplicatia 1.1.1.1 (by Cloudflare) este disponibila gratuit in Google Play si Apple App Store.

1.1.1.1 & WARP – Serviciu VPN pentru Android si iOS

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment