WEB2.0 pentru PRO-fesionisti.

Cautand niste informatii din sport pe gsp.ro in noaptea asta, am ajuns sa fac o plimbare pe cateva site-uri ale unor trusturi de presa/media din cultura .ro. “Web2.0” din titlu nu stiu daca este tocmai potrivit, decat daca m-as opri la partea de functionalitate, web design si creativitate. Trei lucruri esentiale in opinia mea, care ar trebui sa stea la baza unui proiect online facut ca la carte (bineinteles, calitatea contentului primeaza in orice proiect). Eh. Greu de imbinat astea trei…dar daca esti pe .ro, te poti autointitula profesionist si cu 90% treaba facuta bine (daca nu primesti aplauze…nici o problema, “- Freaka, ai niste aplauze? – Am. Pentru ce? – Daca nu ne aplauda nimeni, sa ne aplaudam singuri, ce p**a mea..).

In fine…dupa ce am cautat in zadar cateva rezultate pe gsp.ro, mi-am adus aminte ca exista si sport.ro. Portal de stiri sportive al PRO …TV… @Media  PRO… si ce o mai fi pe acolo. Imi aduc aminte ca acum catvea luni sport.ro era o adevarata provocare pentru pc-ul meu. Portalul se incarca foarte greu si browser-ul lua brusc in greutate ~ cateva mii de K memorie. Intre timp s-a mai remediat cate ceva, in special la partea de design. Arata un pic mai bine si este mai usor de digerat atat de browser cat si de utilizator.

O chestie pe care nu am inteles-o si pe care o vad la ambele site-uri (gsp.ro si sport.ro), in meniul de navigatie in site, prezenta link-ului catre “JOBS”. Pe gsp.ro este o diferenta de culoare pe background, la sport.ro…nu te prinzi deloc ca acel link nu are nicio treaba cu sportul. :-?? Probleme la HR??…sau companiile de recrutare resurse umane au disparut?

sport.ro – meniul principal:

jobs sport.ro

gsp.ro – meniul principal:

gsp.ro jobs imobiliare

Chiar daca este afisat pe linia meniului principal un link extern, pe gsp.ro este facuta o diferentiere prin culoare intre link-urile sport si etc. (Imobiliare GSP.RO?! LOL. La un proiect cu trafic mare, mai merge aruncat unul pe langa el…irelevant ca se aplica “ce are sula, cu prefectura!?” yeah.).
Nu este ceva grav, dar este o nota proasta la capitolul functionalitate. Un nene care nu are cateva cunostinte elementare despre www, poate parasi portalul printr-un link chiar din meniul principal, fara sa vrea. (*gsp.ro pastreaza meniul principal si pe pagina de imobiliare. sport.ro…pauza).

O alta faza aiurea, de data asta doar la sport.ro, este setarea “autoplay=true” la videoclipuri. Daca ai muzica oprita si din greseala ai uitat volumul in boxe la maxim, tot ce-ti lipseste la 00:03 AM, este sa  nimeresti o pagina cu un videoclip pe sport.ro. Ecuatia va fi alta. Gen : “vecini_la_usa=true”, iar daca ti-a trezit consoarta din somn…”sex_1_saptamana=false”.  Nu vad beneficiul unui autoplay decat poate la site-uri gen hi5.com. In primul rand poate stresa vizitatorul, iar in doilea rand sunt descarcati niste KB inutil de pe serverul site-ului. Chestia cu autoplay la filmuletele din pagina unui web site cred ca ramas de pe vremea cand s-a inventat embedul video. Era o buna metoda prin care sa atragi atentia vizitatorului ca ai fost in stare sa inserezi un video in pagina unui site (WAU!).

sport.ro s-au declarat ANTI-SEO. Am gasit foarte multe pagini in portal care nu au titlu (<title> =null </title>). In special cele de la /video/…*.html.

sport.ro no title

De exemplu pagina: VIDEO! Paris Hilton:"Il ador pe Lukas Podolski!", este un bun exemplu de SEO si de video autoplay. Scorul la SEO intre sport.ro si gsp.ro, este destul de real. sport.ro: 72% gsp.ro: 85% . Traficul raportat de …no comment:

sport.ro vs gsp.ro 

Si acum…urmeaza partea cea mai fun. Sport.ro face reclama pe un banner la “Stirilor PRO TV” …

protv

…banner care duce fix la pagina :

Stirile PRO TV - Not Found

Pentru al doilea an consecutiv, Stirile ProTV sunt nominalizate la categoria NOT FOUND” :)))

WEB2.0 pentru PRO-fesionisti.

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment