Cum sa reparam manual Windows 7 Boot Loader

Advertisements

Erorile de bootare pot aparea exact cand te astepti mai putin, iar Windows 7 nu este scutit de astfel de erori. Pentru cei care inca nu au incercat, va spunem noi ca daca instalati Windows XP pe un PC pe care aveti deja instalat Windows 7, OS-ul mai vechi (adica XP-ul) va sterge complet boot loaderul pentru Windows 7 din MBR. Daca nu aveti idee cum sa reparati acest lucru, nu inseamna ca nu se poate repara. Iar daca doriti sa instalati in dual-boot Windows 7 si Windows XP, iar pe PC aveti deja instalat Windows 7, nu va trebui sa reinstalati ambele sisteme de operare, pentru ca exista cateva metode foarte simple de rezolvare a problemelor de bootare. Evident, nu este neparat necesar sa va aflati in situatia descrisa mai sus, ci pur si simplu ceva nu mai functioneaza cum trebuie (toti patim asta la un moment dat) si apar erori de bootare (gen “BOOTMGR is missing”).

Pentru a putea repara erorile de bootare ale Windows 7 este necesar sa aveti la dispozitie un DVD de instalare cu acest sistem de operare. Dati un restart PC-ului pentru a putea boota de pe DVD. In coltul din stanga-jos al ecranului de instalare aveti optiunea Repair your Computer (tineti cont ca aceasta este disponibila doar daca bootati de pe DVD-ul de instalare, nu si daca bootati direct de pe o imagine de instalare montata intr-un DVD-ROM virtual).

repair

Dati click pe optiunea de reparare, apoi selectati Windowsul pe care vreti sa il reparati (in cazul dual-bootului, aveti mare grija la acest pas) si dati click pe Next.

system-recovery

1. In System Recovery Options, selectati Startup Repair,

startup-repair

apoi asteptati pana cand va fi dat verdictul (cel mai probabil veti astepta cateva minute bune ). In cazul in care la finalul asteptarii va aparea un mesaj in care va spune ca Startup Repair nu a putut repara problemele Windowsului (sau ceva asemanator), atunci incercati urmatoarea metoda.

2. Tot in System Recovery Options, navigati in josul ferestrei si dati click pe Command Prompt.

system-recovery-cmd

In fereastra cmd deschisa, scrieti comanda bootrec /? si dati Enter. Vor fi afisate toate comenzile pentru bootrec, in dreptul carora este explicat succint care sunt problemele pe care acestea le rezolva.

cmd-repair

De exemplu, daca vreti sa reparati MBR-ul (Master Boot Record), scrieti comanda bootrec /fixmbr, iar daca vreti sa creati un nou sector de boot pe partitia de sistem (de obicei aceasta este metoda de rezolvare a erorii “BOOTMGR is missing”), folositi comanda bootrec /fixboot etc.

Pentru a inlocui bootloader-ul Windows XP cu bootloaderul Windows 7 (valabil pentru cazurile in care bootloaderul Windows 7 este complet stars din MBR de instalarea unui XP pe acelasi PC), deschideti un Command Prompt tot prin Startup Repair (deci tot cu ajutorul DVD-ului de instalare), apoi scrieti comanda bootsect /nt60 all (in functie de partitia pe care ati instalat XP-ul, cel mai probabil va trebui sa inlocuit “all” cu litera respectivei partitii).

w7-boot-fix

Apoi, pentru a aduce bootloaderul XP-ului inapoi in meniul de bootare (in MBR), deschideti un cmd in Windows 7 si tastati comanda bcdedit /create {ntldr} -d “Windows XP”.

xp-boot-fix

Nota: Majoritatea problemelor de bootare pot fi rezolvate in acest fel, insa nu garantam reusita indiferent de cazua care sta la baza problemei (de exemplu problemele de bootare pot aparea si din cauza virusilor, caz in care acest tutorial nu va foloseste, ci aveti nevoie de un Rescue CD).

*Acest tutorial este valabil si pentru Wndows Vista.

Advertisements

PROGRAME, TUTORIALE SI NOUTATI IT PE E-MAIL

SALVEAZA LA FAVORITE / BOOKMARKS

COMENTARII

4 Comentarii la: Cum sa reparam manual Windows 7 Boot Loader #
 1. Danut says:

  Am cumparat un laptop, i-am partitionat hardul iar la instalarea windows 7 am uitat sa selectez partitia C si am instalat istemul de operare. Dupa instalare am descoperit ca windowsul es instalase pe partitia E. Am reistalat windowsul in partitia C dar cand pornesc calculatorul trebuie sa selectez care windows sa se deschida. Cum scap de acest lucru? Cum fac sa se deschida direct fara a mai trebui sa selectez windowsul care trebuie sa se deschida pentru ca cel instalat prima data oricum nu lanseaza pentru ca am formatat partitia?

 2. bogdan says:

  aveam 7 , am bagat xp si nu mai imi aparea 7. dupa aceea am facut ce scrie aici si imi booteaza doar 7 … xp nu imi mai apare . cine stie cum se face add la id y : booogdi

 3. Introduci disk-ul cu Windows 7 in unitatea optica (DVD/CD RW-ROM), dai restart la laptop, iar pe screen-ul negru care apare imediat dupa pornire ai acolo niste optiuni. Gen sa apesi F11 sau ESC pentru a intra in boot menu (difera de la model la model). Din meniul de boot selectezi unitatea optica (o sa apara acolo ceva cu DVD… iti dai tu seama care e). Dupa ce apare screenul de instalare este foarte simplu. Este mai simplu de instalat Windows 7 decat de instalat Yahoo! Messenger curat, fara toate toolbar-urile si prostiile de la Yahoo.
  Daca nu te descurci, intrebi.

  Spor la treaba!

 4. robert says:

  am cumparat windows7 ultimate, si vreau sa-l instalez pe laptop, si mi-ar fii de mare ajutor daca m-ai ajuta asa cum ai facut-o in atitea randuri,. Pas cu pas si as reusi. ai adresa de e-mail, si te rog daca vrei si ai timp sa-mi explici cum sa fac.
  Cu respect Robert

comments

ArabicBulgarianChinese (Simplified)Chinese (Traditional)CroatianCzechDanishDutchEnglishEstonianFinnishFrenchGermanGreekHebrewHindiHungarianIndonesianIrishItalianJapaneseKoreanLatvianLithuanianNorwegianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSlovakSlovenianSpanishSwedishThaiTurkishUkrainianVietnamese