Copierea numelor unor fisiere dintr-un folder, intr-un document text. (DOS dir Command)

Am primit un mail in cursul zilei, de la un vizitator al Stealth Settings, care ne-a intrebat urmatorul lucru:

[…] Am cautat pe site (ce-i drept , nu prea mult) un tutorial pentru copierea numelor unor fisiere dintr-un folder , intr-un document text.
Exemplu : am un folder plin cu poze : DCS001.jpg , DCS002.jpg . DCS003.jpg , etc.
ei , eu vreau ca numele acestor fisiere sa imi apara intr-un txt cam asa : DCS001,DCS002,DCS003 ,etc. Am inteles ca se poate rezolva foarte usor din cmd,dar nu am gasit cum. […]

Comanda dir in (CMD) – (MS-DOS Commands)  are rol de listare a fisierelor, folderelor si subfolderelor.  Comanda "dir", ca multe alte comenzi MS-DOS este prezenta pe toate sistemele de operare . Windows 95, 98, ME, NT, , XP si suporta o serie de linii de comanda (sintaxe). 

Pentru a lista fisierele, folderele si subfolderele dintr-un director, este suficient sa deschidem Command Prompt, sa navigam la directorul in care sunt fisierele si sa dam comanda "dir".

Exemplu: Pe Desktop (spatiul de lucru) avem folderul numit "6500". In folderul "6500" avem 60 de fisiere .jpg (poze) si un folder "Test – Stealth Settings". Daca dorim sa listam in CMD si/sau sa exportam numele fisierelor din interiorul folderului "6500" intr-un document .txt, urmam cativa pasi simpli.

*In cazul nostru folderul "6500" are path-ul (calea)  D:StealthDesktop6500.

1. Deschidem si navigam pana in directorul "6500". (navigarea in CMD se face prin comanda "cd nume_folder". pentru a schimba partitia, tastati litera partitei si ":", apoi apasati Enter)

*Userii care folosesc sau Windows 7 pot sa deschida CMD-ul direct din folderul curent. Tineti apasata tasta "Shift" > click-dreapta >  "Open command windows here".

Open Command Windows in Folder

2. Folosind comanda "dir" listam continutul folderului in CMD.

dir show files

3. Ca sa exportam o lista cu numele folderelor si fisierelor din interiorul folderului curent, "6500" in exemplul nostru, intr-un fisier text (.txt), dam comanda "dir > lista.txt".

list - dir

In interiorul folderului "6500" s-a creat un fisier lista.txt care contine toate numele fisierelor din folder. In plus ofera informatii despre volum, data si numar.

lista - fisiere - dir

Comanda "dir" suporta o serie de sintaxe care ne ajuta sa listam in mai multe feluri si sa sortam dupa bunul plac rezultatele. O serie de comenzi "dir" sunt valabile numai pentru anumite sisteme de operare.

DIR Syntax in Windows 95, Windows 98 si Windows ME

[drive:] – litera partitiei; [path] – calea / locul in care dorim sa executam comanda.

dir [drive:][path] /P – listeaza rezultatele paginate. Util pentru directoarele cu multe fisiere. Trebuie sa apasati orice tasta pentru a trece la pagina urmatoare.

image

dir [drive:][path] /W – listeaza rezultatele pe mai multe coloane.

image

dir /A – la aceasta comada va trebui sa treceti si un atribut specific.
dir /A D – listeaza numai directoarele.
dir /A H – listeaza numai hidden files.
dir /A S – listeaza numai fisierele si folderele de sistem. System Files.
dir /A R – listeaza numai fisierele read-only.

dir /B – listarea fisierelor fara a mai returna rezultate despre volum si data. Exportul intr-un .txt il facem folosind dir /B > lista.txt .

image 

Mai multe comenzi "dir" si syntaxe suportate de aceasta comanda, gasiti aici.

Majoritatea sintaxelor se pot combina pentru a obtine rezultatele dorite. Putem sorta fisierele listate dupa nume, volum, data, extensie, tip … etc. O parte din sintaxele de comanda "dir" nu sunt disponibile pe Windows Vista si Windows 7.

Microsoft DOS dir command in Windows XP, Windows Vista & Windows 7.

Copierea numelor unor fisiere dintr-un folder, intr-un document text. (DOS dir Command)

About the author

Stealth L.P.

Fondator si editor Stealth Settings, din 2006 pana in prezent.
Experienta pe sistemele de operare Linux (in special CentOS), Mac OS X , Windows XP > Windows 10 si WordPress (CMS).

1 Comment

Leave a Comment