Cum formatam FAT32 un Flash Drive (USB Drives), mai mare de 32GB pe Windows 10

Nu stim exact din ce motiv Microsoft a ales sa nu se poata formata FAT32 un USB Stick (Flash Drive) mai mare de 32 GB. Cel putin nu prin metoda traditionala cu click-drepata pe drive →  Format →  File system : FAT32.

Pentru unitatile de stocare USB Drive mai mari de 32 GB aceasta optiune de formatare FAT32 lipstele pe Windows 10. Acestea nu pot fi formatate teoretic decat NTFS sau exFAT.  Practic, exista o metoda foarte simpla prin care puteti formata FAT32 un USB Drive mai mare de 32 GB cu ajutorul unei comenzi simple in PowerShell sau Command Prompt.

Cum formatam FAT32 un USB Drive mai mare de 32 GB pe Windows 10 

1. Deschidem PowerShell sau Command Prompt cu privilegii de Administrator si executam comanda:

 format /FS:FAT32 F:

Unde “F:” este litera (drive letter) unitatii flash drive conectate la PC.  Atentie! Comanda va sterge toate datele de pe unitatea de stocare! 

Dupa executarea liniei de comanda, asteptati pana ce procesul de formatare se va termina.

Este posibil sa dureze mai mult timp daca marime suportului de stocare extern este mai mare de 32 GB. Noi am avut de asteptat bine pana a terminat la un USB Drive de 256 GB.

La volumele mai mari poate sa apara dupa un timp mesajul de eroare: “The volume is too big for FAT32“. In acest caz se recomanda sa reformatati unitatea in sistem NTFS, apoi sa deschideti Command Prompt sau PowerShell cu privilegii de Administrator si sa faceti o conversie din NTFS in FAT32, executand comanda:

 convert F: /FS:FAT32 

In mod normal, daca aveti deja un flash drive formatat in sistem NTFS si vreti sa-i faceti conversie in FAT32, datele stocate pe el nu ar trebui sa fie afectate, insa este bine sa fiti prudenti. O eroare aparuta in timpul procesului de conversie “NTFS to FAT32”, poate duce la pierderea datelor.

How to » Noteworthy » Cum formatam FAT32 un Flash Drive (USB Drives), mai mare de 32GB pe Windows 10

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

1 thought on “Cum formatam FAT32 un Flash Drive (USB Drives), mai mare de 32GB pe Windows 10”

Leave a Comment