NTFS vs. FAT32 File System

Mai devreme sau mai tarziu, fiecare utilizator de PC va trebui sa formateze hard-disk-ul (sau hard-disk-urile) acestuia. Ce anume trebuie sa stiti cand formatati un HDD? In primul rand ce tip de File System este potrivit pentru hardul dvs.: in timpul formatarii veti fi intrebat daca doriti sa folositi NTFS (NT File System) sau FAT32 (File Allocation Table) File System, iar alegerea, fiind una de o importanta majora, va trebui luata in functie de tipul hard-disk-ului si de felul in care il veti folosi.

ntfs vs fat32
Alegeti FAT32 daca:
*HDD-ul dvs. are o capacitate de stocare mai mica de 32GB.
*Doriti sa instalati mai multe sisteme de operare pe computerul dvs. ( in afara de Windows Vista)

Alegeti NTFS daca:
*HDD-ul dvs. are o capacitate de stocare mai mare de 32GB si folositi un singur sistem de operare pe PC.
*Doriti o securitate marita a fisierelor din computer.
*Aveti nevoie de o comprimare mai buna a hardului.

NTFS este un sistem mai nou, mai stabil si mult mai sigur decat FAT32. In plus are cateva avantaje pe care acesta din urma nu le are. De exemplu, daca iti fomatezi hardul in NTFS si il protejezi cu ajutorul unei parole (password protected), este mai dificil sa accesezi informatia de pe acesta fara parola corecta. Cat despre diferenta de viteza, pentru hard-diskurile mai mari (peste 80GB) aceasta este neglijabila.

Concluzia? NTFS ar trebui sa fie alegerea dvs. cand formatati un hard-disk. Numai in cazul in care acesta are o capacitate de stocare redusa sau doriti sa folositi mai multe sisteme de operare (versiuni mai vechi ale Windows-ului) optati pentru FAT32.

NTFS vs. FAT32 File System

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.