De unde este diferenta dintre SIZE si SIZE ON DISK

"Size" si "Size on disk" se refera la spatiul ocupat de un fisier pe disk (HDD) si la marimea reala a fisierului. Daca aveti un folder de volum mare (sa zicem peste 2GB) in care aveti stocate multe fisiere .doc, .txt, .php, etc…o sa observati la "Properties" ca spatiul ocupat pe disk de acest folder (Size on disk) este mai mare decat volum real al fisierelor (Size).

In imaginea de mai jos avem folderul "Demo" care contine 67.155 de fisiere grupate in 8.958 de foldere. Diferenta de marime intre "size" si "size on disk" este foarte mare. Size: 3.17GB / Size on disk: 6.98GB.

toshiba-hdd-extern

Acelasi folder "Demo" cu aproape acelasi numar de fisiere si foldere (aceste diferente pot  fi ignorate) dar stoctat pe un alt HDD , observam in imaginea de mai jos ca diferenta dintre"size" si "size on disk" este mult mai mica decat in cazul precedent. Size: 3.17GB & Size on disk: 3.35GB.

local-hdd-data

Cum si de unde aceasta diferenta?

"Size" se refera la marimea reala a unui fisier, iar "Size on disk" se refera la spatiul ocupat pe HDD de un fisier. Diferenta  de volum "Size on disk" in cele doua exemple de mai sus, este data de marimea unitatilor de volum (cluster size) ale HDD-urilor.
Ati observat probabil ca atunci cand doriti sa formatati o partitie, daca alegeti NTFS, aveti la dispozitie cateva optiuni printre care si "Allocation unit size" (setati cat sa fie marimea unei unititi a disk-ului – 512 bytes, 1024 bytes, 2048 bytes, 16 kilobytes, 32 kilobytes, 64 kilobytes, etc).

cluster-size

Bun…sa zicem ca ati setat pentru o partitie HDD 64 kilobytes / unitate. Deoarece aceste unitati sunt indivizibile, iar pe o unitate nu poat fi stocate mai multe fisiere, daca aveti doua fisiere mici de 2 kilobytes fiecare (4 kilobytes in total) ele vor ocupa pe disk 128 kilobytes,
Pentru a va salva cat mai mult spatiu pe disk, este recomandat ca fisierele mici care nu sunt folosite in mod curent, sa fie arhivate (.zip, .rar).

Acest post va fi continuat in curand cu un tutorial in care va fi prezentata in detaliu componenta unui HDD. Tipuri de HDD-uri si detalii tehnice.

De unde este diferenta dintre SIZE si SIZE ON DISK

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.