Cum vedem care fisiere si aplicatii ocupa cel mai mult spatiu de stocare pe Windows 10 si ce este Storage Sense

Indiferent ca vorbim despre Mac sau Windows PC, administrarea spatiului de stocare este un task foarte important. Mai ales atunci cand avem un SSD cu volum de stocare foarte limitat.

In “This PC” putem sa vedem cu usurinta cat spatiu de stocare este liber pe partitii sau pe unitatile externe (devices and drives).

Altfel stau lucrurile cand navigam in foldere. Nu putem sti la o vizualizare simpla cat spatiu ocupa fiecare folder sau fisier si nici unde sunt localizate cele care ocupa cel mai mult spatiu pe hard disk.
Din fericire, in Windows 10 s-a introdus o caracteristica care ne permite sa vedem tipurile de fisiere care utilizeaza cel mai mult spatiu pe disk.

Cum vedem care fisiere si aplicatii ocupa cel mai mult spatiu de stocare pe Windows 10

In primul rand, trebuie sa aveti cea mai recenta versiune de Windows 10. Cu update-uri facute la zi.
Setarile si rapoartele ce privesc spatiul de socare pe disk sunt disponibile in “Settings” →  “System” →  “Storage“.

Cu un simplu click pe categoriile indicate in acest raport putem sa localizam si sa vizualizam fisierele si aplicatiile care utilizeaza cel mai mult spatiu de stocare. Fisiere video, poze, documente, aplicatii instalate, descarcari, arhive, etc fisiere.

In raportul categoriei (“Apps & fetures“, in exemplul nostru) avem posibilitatea sa filtram rezultatele. Putem alege sa fie listate numai aplicatiile descarcate din Microsoft Store, descarcate din oricare sursa sau sa le listeze atat pe cele din Microsoft Store cat si din alte surse externe.
La fel se pot pune filtre de sortare in functie de volumul utilizat (by size) si filtre pe drive / pratitie.

Cu ajutorul acestei caracteristici putem ajunge cu usurinta la un raport complet al utilizarii spatiului de stocare dar si la o alta caracteristica importanta pentru managementul spatiului utilizat. Storage Sense.

Ce este “Windows 10 Storage Sense”? 

Asa cum spuneam la inceputul acestui articol, lipsa spatiului de stocare este o problema pentru multi utilizatori. De la cei care folosesc PC-ul pentru jocuri si filme, pana la business.
Storage Sense” este o caracteristica introdusa de Microsoft pe cele mai recente versiuni de Windows 10. Aceasta caracterisitica ofera utilizatorilor posibilitatea de a seta curatarea automata a spatiului de stocare prin eliminarea fisierelor inutile. Temporary files si fisiere din Recyle Bin.

Daca activam aceasta caracteristica, este bine sa facem si cateva setari personalizate ale “Storage Sense”.  Click pe “Configure Storage Sense or run it now” pentru a accesa toate setarile “Storage Sense“.

Putem alege ca “Storage Sense” sa ruleze o data pe zi, saptamanal, lunar sau numai cand spatiul liber disponibil pe disk este mic. Tot de aici se pot pune conditii dupa cat timp fisierele temporare (Temporary Files) neutilizate sau fisierele descarcate si prezente in folderul “Downloads” sa fie sterse automat.

By default este setat sa nu fie sterse niciodata fisierele prezente in “Downloads”. Este bine sa fiti foarte atenti la aceasta optiune, deoarece este posibil sa aveti fisiere importante pe care sa le deschideti foarte rar. Daca acestea nu vor fi accesate niciodata in intervalul setat de dvs. in “Storage Sense”, se vor sterge automat atat din folder cat si din Recycle Bin.

Daca sunteti utilizator de OneDrive puteti alege dupa cat timp fisierele neutilizate sa fie sterse de pe disk-ul local. Acestea vor ramane disponibile in OneDrive si pot fi descarcate cu un simplu click.

How to » Software » HDD / SSD » Cum vedem care fisiere si aplicatii ocupa cel mai mult spatiu de stocare pe Windows 10 si ce este Storage Sense

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment