Cand va fi retras Windows 10 si de ce PC avem nevoie pentru Windows 11. Windows 10 End Of Life

Imediat dupa ce Microsoft a prezentat viitorul sistem de operare Windows 11, multi s-au intrebat ce se va intampla in viitorul apropiat cu Windows 10. Daca mai putem sa instalam Windows 10 si daca vom mai primi actualizari dupa ce Windows 11 va fi disponibil pentru publicul larg.

Ingrijoarea multora este justificata, mai ales ca Windows 11 nu poate fi instalat pe calculatoare cu procesoare Intel mai vechi de generatia a 8-a, ceea ce inseamana nu mai tarziu de trimestrul trei al anului 2017.

Din fericire, pana in octombrie 2025 nu avem de ce sa ne facem griji daca avem un calculator cu Windows 10. Microsoft a anuntat pe Lifecycle ca Windows 10 Home si Windows 10 Pro vor mai fi disponibile pana pe 14 octombrie 2025. Asadar “Windows 10 end of life” nu este chiar atat de aproape.

Asta inseamna ca dupa 14 octombrie 2025 nu va mai sigur sa utilizam Windows 10 Home sau Windows 10 Pro. Microsoft nu va mai oferi suport penru drivere si nici actualizari de securitate.

Pentru versiunile de Windows 10 Enterprise este foarte posibil ca suportul sa fie extins pana dupa 2025. Tinem cont de faptul ca si in prezent sunt multe companii ale caror calculatoare au Windows 7.

Trebuie sa ne schimbam calculatorul ca sa putem instala Windows 11?

Asa cum am spus si in alte articole, Windows 11 are cateva cerinte hardware suplimentare fata de Windows 10. Nu putem instala Windows 10 pe un procesor Intel mai vechi de generatia a 8-a sau pe un AMD Ryzen 3 sub 3250C.

Microsoft a publicat listele cu modelele si generatiile de procesoare Intel si AMD pe care poate fi instalat Windows 11. Vedeti: Windows 11 Supported AMD Processors si Windows 11 Supported Intel Processors.

Daca procesorul de pe calculatorul dvs. nu se regaseste pe una dintre aceste liste cu procesoare compatibile Windows 11, cel mai probabil trebuie sa va ganditi la un calculator sau un laptop nou dupa toamana lui 2025.

Incepand cu 25 octombrie 2025 nu inseamna ca Windows 10 nu o sa mai functioneze. Este “Windows 10 end of life” insa un calculator sau laptop va putea fi utilizat in continuare dar nu va mai fi protejat impotriva noilor tipuri de malware, ransomware si alte expoituri care apar zi de zi.

In concluzie, daca sunteti in situatia in care doriti sa cumparati un nou calculator sau laptop, aveti in vedere ca procesorul sa fie de generatie cat mai noua. Asta daca intentionati sa-l tineti cativa ani si sa aveti pe el cele mai recente versiuni de Windows 11.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Vei găsi scrise de mine, articole despre sistemele de operare Windows, Linux, macOS, dar și despre platforme web precum WordPress și WooCommerce

How to » Windows 10 » Cand va fi retras Windows 10 si de ce PC avem nevoie pentru Windows 11. Windows 10 End Of Life

Leave a Comment

Best tutorials in your language:
EN - DE - DA - FR - ES - IT - PT - NL - NO - FI - SV - PL - HR - SL - CS - SK - TR - EL - LV - ET - LT - BG - UK - RU - HU - ID - VI - HI - JA - KO - TH - ZH-CN - ZH-TW - IW - AR