Windows 11 va fi criptat în mod implicit. Securitate sporită cu 24H2.

Microsoft este pe punctul de face un pas semnificativ în ceea ce privește securitatea datelor. Sistemul de operare Windows 11 va fi criptat în mod implicit pentru toate instalările noi și resetările de sistem, indiferent dacă este versiunea Windows 11 Pro sau Home.

Privind puțin în urmă, odată cu lansarea Windows 11, foarte mulți utilizatori au fost surprinși că nu-l pot instala sistemul de operare dacă configurația hardware a calculatorului nu are suport pentru TPM 2.0. Funcțiile TPM 2.0 includ stocarea și gestionarea cheilor de criptare, generarea de chei criptografice, criptarea și decriptarea datelor, autentificarea și siguranța procesului de pornire a sistemului (boot).

Actualizarea Windows 11 24H2, care urmează să fie lansată, va activa automat criptarea calculatoarelor pentru toate instalările noi și resetările de sistem, indiferent dacă utilizatorul are instalat Windows 11 Pro sau Windows 11 Home. Această schimbare prin care Windows 11 este criptat în mod implicit este deja prezentă în versiunile de testare și cele de previzualizare ale Windows 11. Microsoft spune că această politică vizează creșterea adoptării criptării dispozitivelor și implicit, securitatea datelor utilizatorilor.

Noua funcție prin care Windows 11 va fi criptat

Noua funcție se bazează pe tehnologia BitLocker pentru a cripta unitățile de sistem și a proteja datele. BitLocker este o funcție prezentă încă de la sistemul de operare Windows 10 (1511), însă este folosită de foarte puțini utilizatori în momentul de față.

Un aspect foarte important de luat în considerare este necesitatea de a face o copie de rezervă a cheii de recuperare BitLocker. Pierderea acestei chei ar putea duce la pierderea accesului la întregul PC, fără prea multe posibilități de recuperare.

Windows 11 va fi criptat în mod implicit. Securitate sporită cu 24H2.
Windows 11 va fi criptat în mod implicit. Securitate sporită cu 24H2.

Related: Cum poti recupera parola BitLocker si partitiile criptate cu BitLocker

Veste bună este că actualizarea Windows 11 24H2 nu va duce la criptarea automată a PC-urilor. Această modificare prin care Windows 11 va fi criptat în mod implicit se aplică doar instalărilor noi, păstrând în continuare PC-urile existente așa cum sunt. Cu toate acestea, există îngrijorări privind modul în care utilizatorii vor gestiona cheia de recuperare sau dacă vor pierde accesul la contul lor Microsoft, deoarece ambele situații ar putea duce la pierderea accesului la PC-ul criptat.

Cum poate fi dezactivată criptarea Windows 11 în timpul instalării

Această nouă caracteristică de securitate din Windows 11 24H2 va fi o problemă foarte serioasă pentru utilizatorii care doresc să dezactiveze criptarea automată la momentul instalării Windows 11. Va fi nevoie ca utilizatorii să facă modificari în regiștrii (Windows Registry) în timpul instalării pentru a preveni criptarea dispozitivului.

O altă metodă constă în utilizarea de instrumente precum Rufus pentru a crea suporturi de instalare Windows 11 care să ocolească cerințele de sistem și să dezactiveze BitLocker. În acest fel poate fi dezactivată criptarea Windows 11 în timpul instalării.

Cu toate acestea, nu este recomandat ca utilizatorii să facă aceste modificări decât dacă PC-ul este într-adevăr prea vechi pentru a gestiona criptarea fără a suferi o scădere semnificativă a performanței. Pentru protejarea datelor și a integrității PC-ului împotriva accesului neautorizat, criptarea este o măsură de securitate foarte eficientă. Poate deveni o problemă majoră pentru utilizatorii care uită cheia de criptare a datelor.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Am o bogată experiență în sistemele de operare: macOS, Windows și Linux, dar și în limbaje de programare și platforme de blogging (WordPress) și pentru magazine online (WooCommerce, Magento, PrestaShop).

How to » Windows 11 » Windows 11 va fi criptat în mod implicit. Securitate sporită cu 24H2.
Leave a Comment