Cum protejezi parolele impotriva phishingului pe Windows 11

Atacurile informatice cunosc foarte multe forme. De la aplicatii virusate pe care le instalati dupa ce au fost descarcate din surse nesigure si pana la multiple forme de phishing prin care sunt sustrase informatii confidentiale si valoroase. Un prim pas pentru a-ti proteja conturile online, este sa inveti cum protejezi parolele impotriva phishingului.

Se spune ca cel mai bun “antivirus” impotriva atacurilor online, este consientizarea si vigilenta utilizatorilor. Awareness. Aproape toate atacurile de tip phishing sunt o reusita atunci cand tintele dau dovada de naivitate, necunoastere si neatentie.

Din fericire, Apple, Google, Microsoft si alti mari jucatori din online, depun eforturi considerabile pentru a proteja utilizatorii. De la limitari ale sistemelor de operare si instalare de aplicatii nesigure (unde Apple sunt renumiti), pana la autentificare cu doi factori (Google Authenticator) si solutii de protectie parole, integrate in sistemul de operare. Totul este sa stim si sa dorim sa folosim aceste mijloace de securitate existente, care ne pot ajuta impotriva furtului de parole, identitate, date de carduri bancare si alte informatii personale care pot fi exploatate. Pentru bani.

Cum protejezi parolele impotriva phishingului pe Windows 11

Incepand cu Windows 11 22H2, Microsoft a introdus caracteristica Enhanced Phishing Protection in Microsoft Defender SmartScreen, pentru protejarea utilizatorilor impotriva phishingului care tinteste parolele conturilor.

Aceasta protectie functioneaza sub forma unui modul inclus in sistemul de securitate al Windows 11, si monitorizeaza utilizarea parolelor la scoala sau la serviciu.

Sistemul Enhanced Phishing Protection actioneaza pe trei directii:

1. Alertarea utilizatorilor atunci cand introduc parola de la serviciu sau de la scoala, pe un site nesigur sau considerat periculos, pe care utilizatorul il acceseaza in orice browser Chromium. Microsoft Edge sau Google Chrome.

Aceasta protectie este foarte importanta pentru utilizatorii care folosesc parole identice atat pentru aplicatiile de la serviciu sau de la scoala, cat si pentru acces pe retele sociale, bloguri, forumuri sau alte aplicatii. Recomandarea este sa aveti parole unice pentru fiecare cont sau serviciu la care va autentificati. Sa schimbati parolele care sunt utilizate atat la serviciu sau la scoala, cat si pe website-uri sau aplicatii nesigure. Este un mod foarte eficient prin care poti sa protejezi parolele impotriva phishingului.

Microsoft Defender SmartScreen va solicita schimbarea parolei in caz ca detecteaza utilizarea ei la serviciu si pe website-uri nesigure.

2. Alerta in caz ca parola contului Microsoft folosit la serviciu sau la scoala, este utilizata si pe alte website-uri sau aplicatii. In contul de Microsoft sunt stocate date si documente foarte importante, in special de utilizatorii OneDrive si Microsoft 365.

3. Este aproape imposibil ca un utilizator sa tina minte toate conturile si parolele pentru retele sociale, e-mail, forumuri, website-uri, daca acestea sunt unice. Este recomandata folosirea aplicatiilor de tip password manager si sub nicio forma salvarea lor in fisiere text, precum: Notepad, Word, OneNote, Evernote sau altele similare.

Enhanced Phishing Protection detecteaza cand o parola este salvata in acest tip de aplicatii si avertizeaza utilizatorul.

In Windows 11 Insider Preview Build 25324 este introdusa si o alerta de tip “dialog box” atunci cand utilizatorul face copy / paste la o parola intr-o aplicatie nesigura. Unsafe password copy and paste warnings. Password reuse is a security risk.

Cum protejezi parolele impotriva phishingului
Cum protejezi parolele impotriva phishingului

Optiunea Windows Security, Password reuse is a security risk este disponibila momentan numai pentru o parte a utilizatorilor Canary Channel.

Celelalte optiuni insa, sunt dispobile pentru toti utilizatorii de Windows 11.

Cum activezi Phishing Protection pentru parole in Windows 11

1. In bara de cautare din Taskbar sau din Start, scrii “Windows Security” si deschizi aplicatia.

2. In Windows Security mergi in partea stanga la “App & browser control”, apoi la Reputation-based protection settings.

Reputation-based Protection Settings
Reputation-based Protection Settings

3. In Reputation-based Protection Settings activezi optiunile de sub Phishing Protection.

Phishing Protection
Phishing Protection

Odata activate aceste optiuni, veti fi alertati daca parola folosita pentru autentificare pe Windows 11 este utilizata si pentru autentificarea pe website-uri, aplicatii online sau alte medii nesigure. Din pacate, nu in prezent nu exista un sistem extins care detecteze parolele utilizate pe website-uri compromise sau nesigure, asa cum Apple ofera suport pe Mac si iPhone.

Legat de protectie impotriva phishing, te-ar putea interesa si articolele:

Concluzie: Cum sa protejezi parolele impotriva phishingului pe Windows 11

Cuvantul de baza este: ATENTIE. Nu utilizati adresa de e-mail personala sau pe cea de la serviciu pentru intregistrare pe forumuri, retele sociale si sub nicio forma nu folositi parole identice. Pentru mediile nesigure sau mai putin importante, este bine sa aveti o parola de e-mail dedicata si parole diferite fata de cele utilizate la aplicatii bancare, la serviciu sau la scoala.

Alegeti parole puternice, formate din combinatii care sa contina litere mari, litere mici, cifre si caractere speciale.

Activati autentificare cu doi factori sau autentificarea biometrica acolo unde aceste optiuni sunt disponibile.

Awareness.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Am o bogată experiență în sistemele de operare: macOS, Windows și Linux, dar și în limbaje de programare și platforme de blogging (WordPress) și pentru magazine online (WooCommerce, Magento, PrestaShop).

How to » AntiVirus & Security » Cum protejezi parolele impotriva phishingului pe Windows 11
Leave a Comment