Ce inseamna Canary Channel in Windows Insider Program

Inainte sa vezi ce inseamna Canary Channel in Windows Insider Program, sa facem o scurta introducere a caracteristicilor canalelor de acrualizari existene de mai mult timp in Windows Update.

In 2023 se implinesc 9 ani de cand Microsoft a lansat Windows Insider Program. Caracteristica a Windows Update (Windows 10 si Windows 11) prin care utilizatorii au acces la versiuni Windows in diferite stadii de dezvoltare, prin mai multe canale de actualizare beta.

Canale de actualizari Windows Insider Program

Incepand cu acest an, Microsoft pune la dispozitia utilizatorilor patru canale prin care pot accesa versiuni de dezvoltare ale Windows 10 si Windows 11, inainte ca versiunile finale sa fie lansate oficial pentru toti utilizatorii. Aceste canale sunt structurate in functie de necesitatile utiliztorilor si de priceperea acestora. De la utilizatori tehnici si dezvoltatori de aplicatii Windows si pana la simpli utilizatori care sunt curiosi si dornici sa testeze viitoarele caracteristici ale Windows inainte de lansarea oficiala.

Release Preview Channel

Versiunile de Windows, Release Preview sunt recomandate pentru utilizatorii de toate felurile, care sunt dornici sa vada in avans ce bug-uri si erori au fost rezolvate de Microsoft in viitoarele versiuni finale ale Windows. Tot prin Release Preview Channel, utilizatorii au acces si la noi utilitare sau caracteristici ce or sa apara in versiunea finala pentru publicul larg.

Prin Release Preview Channel sunt livrate in general actualizari Windows care nu pun probleme de functionalitate a sistemului de operare si sunt recomandate inclusiv pentru consumatorii comercial. Companii, institutii si allte entitati.

Beta Channel

Canalul de Windows Update, Beta Channel este recomandat celor care doresc sa testeze in avans mai multe functionalitati si modificari ce vor fi aduse in versiunea finala. Acest canal este conceput in general, pentru a oferi Microsoft un feedback privind modificarile aduse dupa stadiul de Dev Channel.

Actualizarile Windows facute prin Beta Channel sunt validate de Microsoft, insa pot contine bug-uri, conflicte de drivere sau erori de functionare ale unor aplicatii.

Beta Channel sunt actualizari care nu se recomanda pe calculatoarele folosite pentru productivitate, deoarece pot aduce instalbilitate sistemului de operare.

Dev Channel

In Dev Channel nu este recomandat sa inrolati Windows PC daca calculatorul este folosit pentru servici sau pentru scoala. Dev Channel este dedicat entuziastilor care doresc sa acceseze cele mai noi functionalitati ale Windows pe masura ce acestea sunt dezvoltate de Microsoft.

Se intampla de multe ori ca idei noi implementate in Windows pe Dev Channel sa creeze probleme de functionalitate a sistemului de operare si sa nu ajunga sa fie implementate in versiunile finale. Sau sa treaca multe luni pana cand caracteristicile noi aduse in Dev Channel sa fie prezenta intr-o actualizare dedicata publicului larg.

Incepand cu acest an, Microsoft a introdus alaturi de cele trei canale si Canary Channel in Windows Insider Program.

Canary Channel in Windows Insider Program
Canary Channel in Windows Insider Program

Canary Channel in Windows Insider Program

Canary Channel este dedicat utilizatorilor Windows foarte tehnici, care doresc sa previzualizeze schimbarile aduse sistemului de operare, inca din stadiul de dezvoltare. Este un canal prin care vor fi livrate multe functionalitati de test, care sunt inca in dezvoltare, fapt ce duce cu siguranta la instablitate si erori majore alei functiilor sisitemului de operare.

Prin Canary Channel sunt aduse modificari majore ale kernel (nucelul Windows) si noi API-uri. Ca si in cazul Dev Channel, unele noutati testate pe Canary Channel nu vor fi implementate niciodata intr-o versiune finala a Windows.

Inrolarea in Canary Channel este indicata numai pe calculatoarele care nu sunt folosite pentru productivitate si pe care utilizatorii sunt dispusi si pregatiti sa reinstaleze Windows 11 de la zero, in orice moment. De altfel va exista si o documentatie destul de limitata despre noutatile si problemele prezente pe acest canal.

Build-urile pentru Canary Channel in Windows, pornesc de la 25000, in timp ce pentru ce pentru Dev Channel vor incepe de la 23000 si seria 22000 pentru Beta Channel.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Am o bogată experiență în sistemele de operare: macOS, Windows și Linux, dar și în limbaje de programare și platforme de blogging (WordPress) și pentru magazine online (WooCommerce, Magento, PrestaShop).

How to » Windows 11 » Ce inseamna Canary Channel in Windows Insider Program
Leave a Comment