Windows 11 Insider Preview Build 25197 – Noutati UI

Windows 11 Insider Preview Build 25197 a fost publicat recent pentru Dev Channel si este o confirmare a faptului ca Microsoft face eforturi sa dupa Windows 11 intr-o noua etapa.

Windows 11 Build 25197 vine cu cateva noutati atat pentru PC si sistemele 2-in-1, dar mai ales pentru tabletele Windows. Au fost reintroduse actualizari taskbar si System Tray optimizate pentru tablete si iconite animate in Windows Settings pentru PC. S-a introdus odata cu build 25197 si un mic tweak la tastatura pentru a imbunatati experienta pe tastaturile touch traditionale. Rata de tastare este acum de 20 de apasri pe secunde. Foarte util atunci cand tineti de exemplu apasata tasta “Delete” pentru a sterge caractere dintr-un text.

Pe langa aceste noutati, Microsoft a rezolvat cateva bug-uri si erori Windows 11 din versiunile precedente. Windows Settings, Widgets, Start, File Explorer, Task Manager au primit rezolvari de bug-uri din versiunile precedente.

Windows 11 Insider Preview Build 25197
Windows 11 Insider Preview Build 25197

Windows 11 Insider Preview Build 25197

Taskbar optimizat pentru touch pe tablete.

Marele avantaj al acestei actualizari este posesorii de tablete cu Windows 11. Era necesara o redimensionare a taskbar (bara de activitati) pentru tableta, atat in modul extins cat si in modul restrans. Nu era deloc simplu sa atingi cu degetul o aplicatie din taskbar inainte de aceasta actualizare, iar aplicatiile active nu erau scoase in fata pentru acces mai facil.

Windows 11 tablet's taskbar layout
Windows 11 tablet’s taskbar layout

Daca folositi un device 2-in-1, taskbar se va comuta automat la versiunea optimizata dupa ce deconectati sau pliati tastatura.
Aceasta noua caracteristica functioneaza numai pe device-urile cu Windows 11 care pot fi folosite ca tableta. Nu este disponibila pentru PC sau laptop.

Cum utilizati modurile extins si restrans al taskbar pe tableta cu Windows 11 (extended si collapsed)

Modul collapsed (restrans) al barei de activitati (taskbar) ofera mai mult spatiu pe ecan pentru aplicatiile deschise sau Desktop. Taskbar si micsoreaza considerabil iar accesul la aplicatiile deschise se face mai greu.

Modul expanded (extins) mareste spatiul taskbar in detrimentul spatiului de lucru, insa accesul la aplicatiile deschise, system tray si alte optiuni se face mult mai usor.

Pentru a comuta intre cele doua moduri, tot ce trebuie sa faceti este sa glisati in sus si in jos cu degetul peste taskbar.

Daca acesta optiune de taskbar optimizat pentru tableta cu Windows 11 este disponibila pe device-ul dvs, ar trebui sa gasiti noua optiune in: Settings > Personalization > Taskbar > “Optimize taskbar for touch interactions when this device is used as a tablet.

Pe langa cateva “fixes” rezolvate de Microsoft in build 25197, a fost facuta si o actualizare de UI pentru iconitele din Windows Settings. Acestea primesc un efect animat placut atunci cand sunt activate. La click sau la apasare.

Efect iconite Windows 11
Efect iconite Windows 11

Iconite System Tray actualizate

In vederea unei bune experiente vizuale, Microsoft redeseneaza dupa mult timp si adauga efecte iconitelor din system tray. Acestea primesc pictograme rotunde si un efect animat la trecerea cu mouse peste ele.

Concluzie

Microsoft lucreaza intens la modernizarea Windows 11 si dupa foarte multi ani in care am avut Windows XP, Windows 7, Windows 8.1 cu foarte multe lipsuri, compania pare sa-si fi schimbat politica.
Odata cu Windows 10 s-au vazut schimbari semnificative ale sistemului de operare atat in optimizarea pentru productivitate cat si ca interfata vizuala (UI). In Windows 11 se pare ca Microsoft face eforturi mai mult ca oricand sa creeze un sistem robust, placut, fiabil si optimizat pentru a satisface un numar cat mai mare de utilizatori.

How to » Windows 11 » Windows 11 Insider Preview Build 25197 – Noutati UI

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment