Ce este USB4 si care sunt caracteristicile acestui standard de interfata USB

Odata cu Windows 11 Insider Preview Build 23419, Microsoft a adaugat in setari o pagina dedicata USB4. In noua pagina pentru USB4 este disponibila in setarile Windows 11 la: Bluetooth & devices > USB > USB4 Hubs and Devices. Dar, ce este USB4 si de ce este nevoie de detalii suplimentare pentru acest tip de conexiuni?

Intr-un articol din urma, am explicat care sunt diferentele dintre conectorii USB-A vs. USB-C, si spuneam atunci, ca USB-C suporta o gama mai larga de tipuri conexiuni si standarde USB, in functie de tehnologia device-ului si a conectorului.

Cand se refera la “USB”, am observat ca foarte multi oameni fac confuzii intre ceea ce inseamna un conector USB (tipul de cablu, cu referinta strict la design), tehnologia tipului de conector USB si hardware sau software compatibil cu anumite standarde USB.

Ce este USB4 si care sunt caracteristicile?

USB4 este cel mai recent standard de interfata USB, dezvoltat de catre USB Implementers Forum (USB-IF). USB4 nu se refera la tipul de conector, ci la tehnologia de conectare a perifericelor PC.

USB4 a fost lansat in septembrie 2019 si a venit cu o imbunatatire semnificativa fata de standardele USB anterioare.

Sa vedem in continuare care sunt principalele caracteristici USB4 si de ce este necesar ca Microsoft sa ofere in Windows 11 un suport extins cu detalii exacte despre aceste tipuri de conexiuni.

Compatibilitate cu USB-C

USB4 este proiectat sa functioneze cu interfata USB-C, care este una dintre cele mai versatile si utilizate interfete de conectivitate in prezent. Acest lucru face ca USB4 sa fie compatibil cu o gama larga de dispozitive electronice.

De altfel, conectorii si porturile de conectare cu suport USB4 sunt pe designul de interfata USB-C.

Viteza de transfer a datelor si multiplexing

USB4 2.0 ofera o viteza maxima de transfer de date de pana la 80 Gbps. Aceasta viteza de transfer este de patru ori mai mare decat viteza suportata de standardul USB 3.2 si de opt ori mai mare decat USB 3.0. Aceasta inseamna ca transferul de fisiere de dimensiuni mari sau descarcarea de continut multimedia se va face mult mai repede, decat pe oricare alt standard USB existent la momentul actual. (2023).

Datorita vitezei mari de transfer, USB4 suporta si multiplexing.

USB4 utilizeaza o tehnica numita “multiplexarea timpului de transfer” pentru a permite mai multe fluxuri de date sa fie transmise simultan prin aceeasi linie de transmisie. Acest lucru reduce latenta si face ca transferul de date sa fie mai rapid si mai eficient.

Incarcare rapida cu putere de pana la 100W

USB4 este un standard ideal pentru laptop-uri. Ofera suport pentru incarcare rapida cu putere electrica mare. USB4 poate furniza o putere electrica de pana la 100W, ceea ce inseamna ca poate alimenta si incarca rapid dispozitivele electronice cu cerinte de energie mai mari, cum ar fi laptopurile.

Sunt pe piata foarte modele noi de laptop-uri la care portul de incarcare standard a fost inlocuit cu porturile USB-C. Apple foloseste de mult acest tip de incarcare pe MacBook, inca dinaintea lansarii standardului USB4.

Suport pentru mai multe protocoale si versiuni

USB4 este compatibil cu mai multe protocoale, inclusiv Thunderbolt 3, ceea ce înseamna ca dispozitivele care utilizeaza aceste protocoale pot fi utilizate in mod interoperabil cu USB4.

USB4 este proiectat sa fie compatibil si cu versiunile anterioare de USB. Astfel, dispozitivele care utilizeaza standardele anterioare de USB vor functiona in continuare cu USB4. Cu toate acestea, viteza de transfer va fi limitata la nivelul standardului anterior de USB.

USB4 este un bun suport pentru DisplayPort si eGPU

Printr-un port USB4 este posibil sa conectati o placa grafica externa (eGPU). USB4 ofera suport nativ pentru DisplayPort, ceea ce inseamna ca poate fi utilizat pentru a conecta monitoare externe si alte dispozitive video, inclusiv placi grafice externe. Aceasta face ca USB4 sa fie o alternativa atractiva la alte standarde de conectivitate video, cum ar fi HDMI.

Utilizarea unei placi grafice externe prin intermediul unui port USB4 poate imbunatati semnificativ performanta grafica a unui laptop sau a unui computer desktop, ceea ce poate fi util pentru jocuri, redare de continut multimedia sau sarcini de productivitate care necesita o performanta grafia ridicata.

Este important de stiut ca utilizarea unei placi grafice externe prin intermediul unui port USB4 poate fi limitata de viteza portului, deci este posibil sa nu obțineti intotdeauna aceeasi performanta ca atunci cand utilizati o placa grafica interna.

Securiate si criptarea datelor

USB4 ofera suport pentru criptarea datelor, ceea ce inseamna ca poate fi utilizat pentru a proteja datele confidentiale impotriva accesului neautorizat. Aceasta este o caracteristica importanta pentru dispozitivele care contin informatii sensibile, cum ar fi dispozitivele de stocare a datelor.

Concluzie. Ce este USB4?

in concluzie, USB4 este un standard de interfata USB puternic imbunatatit, care ofera o gama larga de caracteristici avansate. De la viteza de transfer de date pana la compatibilitatea cu alte dispozitive si protocoale, USB4 este proiectat sa ofere o experienta de utilizare mai rapida, mai eficienta si mai sigura pentru dispozitivele electronice.

USB4 pe Windows 11

Fiind vorba despre un standad utilizat in multe aplicatii, pentru sistemele de operare Windows 11, poate produce probleme de compatibilitate atunci cand sunt si alte dispozitive contectate la calculator sau laptop.

Ajuns la versiunea 2.0, USB4 produce probleme de compatibilitate in ceea ce priveste conectorii folositi. Asa cum am spus si mai sus, USB4 foloseste tipul de conectori USB 3, insa poate fi destul de dificil pentru un utilizator sa descopera cablul potrivit pentru acest standard si sa inteleaga criteriile de compatibilitate.

Ce este USB4 si administrare in Windows 11
USB4 in USB HUBs and Devices

Aceste detalii despre USB4 sunt disponibile momentan numai pe versiunile “preview” ale Windows 11, insa cu siguranta Microsoft le va introduce cat de curand si in versiunile finale.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Am o bogată experiență în sistemele de operare: macOS, Windows și Linux, dar și în limbaje de programare și platforme de blogging (WordPress) și pentru magazine online (WooCommerce, Magento, PrestaShop).

How to » Tutoriale si Noutati IT » Ce este USB4 si care sunt caracteristicile acestui standard de interfata USB
Leave a Comment