USB (USB-A) vs. USB-C : Care sunt diferentele dintre cele doua porturi / conectori

Porturile USB-A sunt prezente pe cea mai mare gama de device-uri, de la calculatoare, imprimante, televizoare si pana la incarcatoarele pentru telefoane mobile, in timp ce porturile de tip USB-C vin tare din urma si sunt implementate pe tot mai multe laptop-uri, incarcatoare pentru telefoane mobile si tablete, acumulatori externi.

USB-A vs. USB-C

Diferente de design, transfer date si transfer energie electrica

Prima deosebire pe care o sesizam imediat la cele doua porturi, este designul. Recunoastem foarte usor un port sau un conector USB-A dupa forma dreptughiulara, care din cauza pozitionarii pinilor, nu se poate conecta decat intr-o singura pozitie. USB-C (USB Type-C) este de dimensiuni mult mai reduse, iar simetria pinilor dispusi pe doua linii, il face reversibil, putand astfel fi conectat in ambele pozitii.

USB-A

USB-A Connector
USB-A Connector

USB-A este si in prezent cel mai comun tip de conductor si conector USB (Universal Serial Bus), dar care pierde teren pe noile generatii de incarcatoare pentru telefoane, laptop-uri si device-uri externe, in fata USB-C, care este de dimensiuni mult mai reduse si este reversibil.

Acest tip, USB-A este dezvoltat pana la versiunea USB 3.0 SuperSpeed, care permite viteze de transfer date de pana la 5 Gbps (viteza teroretica) si suport de transfer al energiei electrice de pana la 0.9A, ceea ce se traduce intr=o putere de 4.5 watts. Gasim pe piata si generatii de USB 3.0 capabile de intensitate de pana la 1.5A (7.5 watts). Acesta fiind maximul capabilitatii celei mai avansate generatii de tip USB-A.

Conectorii USB 3.0 se deosebesc vizual fata versiunile precedente prin culoarea albastra a suportului pin.

USB-A / USB 3.0 Connector
USB-A / USB 3.0 Connector

USB-C (USB Type-C)

Noul tip, USB-C castiga tot mai mult teren in fata USB-A, fiind implementat in special pe laptop-urile si device-urile foarte subtiri, unde USB-A ar fi creat probleme de design, fiind mult mai inalt si la mai lat decat USB-C. In plus, USB-C este capabil sa ofere viteze de transfer date si incarcare cu energie electrica, mult peste capabilitatile USB-A. Este vorba totusi despre tipul conductorului sau portului USB-C.
O alta deosebire dintre USB-A si USB-C, cel din urma este reversibil. Astfel nu conteaza pe ce parte il conectam la portul USB.

Ca o clarificare, USB-A si USB-C se refera in primul rand la design. Ambele tipuri de conectori fiind de mai multe tipuri, caracteristici si generatii.

USB-C ofera suport pentru transfer date si energie electrica prin protocolale:

  • DisplayPort
  • HDMI
  • Mobile High-Definition Link (MHL)
  • Thunderbolt 3
  • VirtualLink

Fiecare dintre protocoalele de mai sus, desi folosesc acelasi tip de conector, au caracteristici diferite.
De exemplu, Thunderbolt 3 suporta o viteza de transfer date de pana la 40 Gbps cu o putere de transfer energie de pana la 100W, in timp ce VirtualLink suporta transfer de energie de pana la 27W. Chiar daca ambele protocoale folosesc drept conector o interfata USB-C.

Asadar, cand cumparati un laptop cu port USB-C, este bine sa cunoasteti specificatiile exacte ale acestuia. Cum de altfel este valabil si in cazul conductorilor (cabluri USB-C). Chiar daca seamana ca design, caracteristicile tehinice ale lor difera foarte mult.
De exemplu, Thunderbolt 3 este capabil sa suporte transfer de continut video de inalta rezolutie, ceea ce USB 3.1 (Type-C) nu suporta aceasta capabilitate.
O diferenta intre cele doua protocoale este si pretul. Un laptop cu port Thunderbolt 3 va fi avea un pret mai mare decat unul cu USB 3.1 (cu celelalte specificatii hardware identice). Si in cazul conductorilor este acelasi lucru. Thunderbolt 3 este o tehnologie dezvoltata de Apple impreuna cu Intel, iar preturile de licentieire si tehnologia de productie fac diferenta in pretul final platit de cumparator.

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment