De ce suntem in pericol daca utilizam Windows XP si Windows Vista

Spre marea suprindere a noastra am observat ca inca mai sunt atat persoane fizice (home user) cat si institutii care mai au calculatoare cu sisteme de operare Windows XP sau cu Windows Vista.
Daca Windows XP a fost un sistem de operare de succes pentru Microsoft, fiind considerat foarte “futurist” in anii 2001 – 2010, nu acelasi lucru putem spune si despre Windows Vista. Lansat de Microsoft in 2006, acesta a fost un esec total, fiind inlocuit in 2009 de Windows 7.

Dupa 12 ani in care Microsoft a intretinut cu suport si update-uri Windows XP, pe 8 Aprilie 2014 asistenta tehnica pentru acest sistem de operare a incetat. Atat dezvoltarea sistemului in sine cat si update-urile automate venite prin Windows Update Center.
In termeni pe intelesul tuturor, acest lucru inseamna ca nu mai exista protectie in fata vulnerabilitatilor si  in fata atacurilor informatice cu diverse tipuri de virusi, spyware si aplicatii malware.
Calculatorul dvs. va functiona in continuare, insa nu va mai face fata problemelor de securitate si nici compatibilitatii cu diverse device-uri externe sau cu paginile web pe care le accesati. Internet Explorer 8 nu este un browser care sa ofere siguranta online, iar producatorii de website-uri si aplicatii web ce pot fi accesate prin acest browser, ofera suport numai pentru noile versiuni. Internet Explorer 10, Internet Explorer 11 si Microsoft Edge sunt recomandate pentru zilele noastre.
Incepand din acest an, nici Firefox si Chrome nu vor mai putea fi instalate pe Windows XP si Windows Vista. Modificarile aduse de Mozilla si Google aduse celor doua browsere le vor face incompatibile cu vechile sisteme de operare Microsoft.

O alta problema de securitate pe care o intampinati daca inca mai utilizati Windows XP sau Windows Vista, este lipsa software-ului antivirus.
Producatorii de software antivirus nu mai lanseaza de mult timp actualizari pentru aceste doua sisteme de operare, iar incepand cu 14 Iulie 2015 nici Microsoft Security Essentials nu mai este compatibil. In concluzie, din puctul de vedere al securitatii Windows XP si Windows Vista nu mai pot fi sisteme sigure si pot deveni un pericol si pentru alte calculatoare, daca acestea se afla intr-o retea locala comuna cu acestea. LAN.

Nici la partea de aplicatii nu stam mai bine cand vorba de vechile sisteme de operare ale Microsoft. Companiile producatoare de software (inclusiv Microsoft) avand atentia indreptata spre dezvoltare si inovatie, concep aplicatiile si programele pentru cele mai recente versiuni ale sistemelor de operare.
Puteti folosi vechile versiuni de software compatibile pentru Windows XP, insa nu va puteti buucura de experienta si productivitatea celor noi.
Un exemplu este Apple, care a anuntat recent ca incepand cu 25 Mai 2018 va opri suportul pe Windows XP si Windows Vista pentru iTunes Store. Ultilizatorii vor putea folosi versiuni mai vechi ale aplicatiei iTunes insa nu vor mai  putea sa faca achizitii noi si nu vor mai putea sa descarce muzica, filmele si alte produse cumparate prin iTunes.

Ce este de facut daca aveti un calculator cu Windows Vista sau Windows XP

Cel mai simplu este sa verificati resursele hardware ale calculatorului, incluzand aici CPU, RAM, HDD si sa vedeti daca configuratia dvs. suprota instalarea de Windows 10 sau versiunile Windows 7, Windows 8.1. Oricare din aceste versiuni de Windows are in continuare suportul Microsoft si primeste actualizari constant.
In cazul in care resursele hardware nu va ajuta sa faceti un upgrade al sistemului de operare, puteti folosi Windows XP deconectat de la Internet si sa aveti in vedere achizionarea unui calculator sau a unui laptop nou.
In conculzie,  vechiul dvs. PC a ajuns la varsta “pensionarii” si este nevoie de unul nou.

How to » Microsoft » De ce suntem in pericol daca utilizam Windows XP si Windows Vista

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

2 thoughts on “De ce suntem in pericol daca utilizam Windows XP si Windows Vista”

 1. “… In conculzie, vechiul dvs. PC a ajuns la varsta “pensionarii” si este nevoie de unul nou.”
  GRESIT, aveti nevoie de putina ambitie sa treceti pe linux. Dar pentru asta trebuie sa aveti cu adevarat ceva ambitie pentru ca linuxul nu-i ca windowsul desi ambele sunt sisteme de operare.

  Reply
  • Din pacate, pentru foarte multi utilizatori, majoritatea distributiilor de Linux sunt o necunoscuta si nu este un un sistem la fel de intuitiv precum Windows si macOS.
   Daca PC-ul nu este folosit doar pentru “home user”, Linux (fie el si Ubuntu) nu beneficiaza de foarte multe optiuni. Pentru un om care munceste intr-o companie va fi foarte greu sa foloseasca Linux daca cei cu care interactioneaza folosesc Windows PC sau Mac.

   Reply

Leave a Comment