Android 15 Beta 2. Noi opțiuni de securitate și confidențialitate

Conferința Google I/O 2024 a adus vești entuziasmante pentru utilizatorii de Android, care așteaptă cu nerăbdare noi actualizări ale sistemului de operare. În plus, Google a lansat versiunea Android 15 Beta 2 pe care posesorii de dispozitive compatibile o pot testa deja. Să vedem totuși ce aduce nou această nouă versiune majoră și care sunt planurile companiei Google în ceea ce privește dezvoltarea celui mai popular sistem de operare de pe dispozitivele smartphone.

Pentru al doilea an la rând, inteligența artificială a fost în centrul atenției în timpul prezentării de la Google I/O 2024, cu Google folosind prima zi a conferinței pentru a aduce în prim-plan asistentul Gemini, agentul de inteligență artificială Project Astra și un tool cunoscut momentan sub numele de “AI Overviews”.

În ceea ce privește viitorul sistemului de operare Android, Google a anunțat mai multe caracteristici noi ce vor veni pe Android 15 când va fi lansat în toamna acestui an. Până atunci, utilizatorii pot testa Android 15 Beta 2, care a fost lansat de curând și care aduce îmbunătățiri în gestionarea bateriei, performanța aplicațiilor, confidențialitate, securitate și productivitate. De asemenea, Google face posibil controlul mai precis al hardware-ului camerei foto al telefoanelor cu Android 15, astfel încât dezvoltatorii de aplicații să poată beneficia de capabilitățile de top ale camerei foto.

Ce aduce nou Android 15 Beta 2

Cele mai notabile caracteristici ale Android 15 Beta 2 sunt cu siguranță cele care privesc securitate utilizatorilor și confidențialitatea.

Protecție îmbunătățită împotriva furtului

Android își întărește și mai mult protecția împotriva furtului, iar unele dintre aceste caracteristici sunt exclusive pentru Android 15 și cel mai probabil pe noile generații de telefoane inteligente.

Este în lucru o îmbunătățire a funcției de protecție împotriva resetării la setările din fabrică a sistemului de operare Android. Astfel, dacă cineva vă fură telefonul și încearcă să-l reseteze, Android 15 va avea o funcție prin care să împiedice acest lucru. Această îmbunătățire a protecției împotriva resetării la setările din fabrică face ca, chiar dacă un hoț resetează telefonul dvs., să nu poată să-l configureze din nou fără să cunoască datele dvs. de autentificare. Practic, telefonul nu va putea fi utilizat sau vândut.

Ca o paranteză, Apple are un sistem de securitate la furt pentru iPhone destul de avansat, prin caracteristica “Stolen Device Protection“. Sperăm să apară ceva similar și pe versiunile viitoare de Android.

Ascundeți și securizați aplicațiile importante pe Android (Private Space)

“Private Space” este o nouă caracteristică de confidențialitate va fi prezentă în Android 15. Aceasta va permite să ascundeți și securizați aplicațiile importante, într-un spațiu ascuns de pe telefon, care nu va putea fi accesat în cazul în care o altă persoană va avea acces la telefonul dvs.. Este posibil să doriți puțin mai multă confidențialitate și securitate pentru aplicațiile bancare și cele care conțin date sensibile, aplicațiile de socializare sau cele care privesc sănătatea dvs. Această caracteristică de confidențialitate nu este disponibilă în Android 15 Beta 2, însă este de așteptat să apară cel târziu până în toamnă, în viitoarele actualizări beta.

Spațiul privat se găsește în lista aplicațiilor. Mergeți până la sfârșitul listei de aplicații, verificați-vă identitatea, și abia atunci veți avea acces la aceste aplicații ascunse. Toate datele și notificările din aplicațiile din spațiul privat sunt izolate de restul telefonului dvs., astfel încât să nu vă faceți griji că cineva ar putea să le vadă dacă are acces la telefonul dvs.

Security (Related): Cum sa ne protejam conturile bancare de escrocherii online (Phishing Scams)

Pentru o protecție suplimentară, puteți crea un cod separat pentru spațiul privat, diferit de cel pe care îl utilizați pentru a debloca dispozitivul. De asemenea, puteți ascunde complet existența acestui spațiu privat, astfel încât nimeni să nu știe de existența lui pe telefon.

Pe lângă aceste noutăți ale Android 15 putem adăuga și introducerea suportului pentru PDF, NFC și conectivitate prin satelit.

Această nouă versiune Android 15 Beta 2 este disponibilă pe anumite dispozitive Google Pixel, începând de la Pixel 6 până la Pixel 8 Pro, precum și Pixel Fold și Pixel Tablet, dar și pe dispozitive non-Google, inclusiv de la Honor, iQOO, Lenovo, Nothing, OnePlus, OPPO, Realme, Sharp, Tecno, Vivo și Xiaomi.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Am o bogată experiență în sistemele de operare: macOS, Windows și Linux, dar și în limbaje de programare și platforme de blogging (WordPress) și pentru magazine online (WooCommerce, Magento, PrestaShop).

How to » Android » Android 15 Beta 2. Noi opțiuni de securitate și confidențialitate
Leave a Comment