Google Chrome 42 ofera un sistem de notificari Push, activ in permanenta

Cea mai recenta versiune a browser-ului Google Chrome va implementa o optiune interesanta care le va oferi o mana de ajutor dezvoltatorilor software care vor sa isi transforme site-urile in aplicatii Web complexe: un sistem de notificari Push, activ in permanenta. Aceasta facilitate nu este insa singura noutate interesanta din Chrome 42 Beta, browser-ul urmand sa beneficieze si de o modalitate optima pentru adaugarea shortcut-urilor pe desktopul Android si compatibilitate mai buna cu unele tehnologii Web noi.

Cea mai surprinzatoare noutate este, fara indoiala, posibilitatea de receptionare a unor mesaje Push in Google Chrome chiar si atunci cand pagina care le trimite este inchisa. Acest sistem utilizeaza vechiul Notification API, care este folosit de aproape doi ani pentru afisarea unor notificari bogate din punct de vedere grafic, si noul Push API, care permite crearea unei legaturi permanente intre server si client.

Sistemul le permite dezvoltatorilor sa insereze, in paginile site-urilor, un fragment special de cod software care poarta numele de Service Worker, acesta urmand sa fie rulat local chiar si atunci cand pagina de origine este inchisa. Intermediata de catre serviciul Google Cloud Messaging, aceasta legatura va permite transmiterea unor notificari Push similare celor de pe platformele mobile, iar acesti Service Workers vor putea fi folositi si pentru alte activitati, cum ar fi sincronizarea in fundal sau geofencing-ul.

Cea de-a doua noutate vizeaza doar versiunea pentru Android a browser-ului Chrome 42. Optiunea de salvare a unei scurtaturi Web in Home Screen va fi completata de un mesaj care ii va pune in tema pe utilizatori de aceasta posibilitate, insa acesta va fi afisat doar in cazul site-urilor care indeplinesc standardele de calitate impuse de Google. Dezvoltatorii Web trebuie sa isi ambaleze site-ul sub forma unei aplicatii Web care respecta Web App Manifest, sa utilizeze HTTPS si sa redea facilitati minime de functionare offline. Alaturi aceste doua noutati, Google Chrome 42 Beta ofera un nou Fetch API, care substituie vechea metoda XMLHttpRequest pentru actualizarea asincrona a unei pagini fara reimprospatare integrala, si performeaza compatibilitatea cu WebAudio API si clasele JavaScript ES6.

How to » Android » Google Chrome 42 ofera un sistem de notificari Push, activ in permanenta

Leave a Comment