Ce inseamna 2x 512GB NVMe SSD cu RAID 1 pe web server?

Am avut recent pe cineva nedumerit de faptul ca desi are interconectate doua disk-uri SSD de 512GB, nu vede decat un singur disk pentru spatiu de stocare. Poate ca nu stie ce inseamna 2x 512GB NVMe SSD cu RAID 1 pe web server si ce presupune aceasta arhitectura de stocare.

Daca esti novice in ale administrarii spatiilor de stocare pe un server sau pe un simplu calculator, in acest tutorial o sa inveti despre NVMe si ce presupune RAID. Sa o luam pe rand si sa vedem de ce din doua disk-uri interconectate nu vezi decat spatiul de stocare decat de pe unul singur.

Ce inseamna NVMe (Non-Volatile Memory Express)?

NVMe vine de la (Non-Volatile Memory Express) si este un protocol de interconectare a dispozitivelor de stocare, cum ar fi SSD-urile (Solid State Drives) sau modulele de stocare Flash (USB Stick, memory stick). Acest protocol este conceput special pentru a exploata performantele ridicate ale dispozitivelor de stocare bazate pe memorie flash si este utilizat in principal pentru dispozitivele de stocare de inalta performanta. Cel mai adesea sunt utilizate in arhitectura web serverelor sau a sistemul de stocare baze de date. Acolo unde este necesara viteza mare de scriere / citire.

NVMe SSD cu RAID 1
Ce inseamna 2x 512GB NVMe SSD cu RAID 1 pe web server?

Diferit de interfetele traditionale de stocare, cum ar fi SATA, NVMe utilizeaza o conexiune PCI Express (PCIe) pentru a permite transferuri de date mai rapide intre sistemul de calcul si dispozitivele de stocare. De asemenea, NVMe utilizeaza o arhitectura de tipul „queueing” care permite mai multor operatiuni de citire si scriere sa fie procesate simultan, ceea ce duce la o performanta si o eficienta sporita a sistemului de stocare.

Ce inseamna 2x 512GB NVMe SSD cu RAID 1?

Aici este asa zisa problema din care nu vezi decat un singur spatiu de stocare. Desi la un calcul simplu facut de un novice, doua disk-uri de 512GB, ar insemna un total de 1TB spatiu liber pentru stocare.

In cazul web serverelor, siguranta datelor stocate este foarte importanta. De aceea se folosesc disk-uri SSD interconectate NVMe cu software RAID 1. Daca o placa de baza, memoria sau chiar CPU pot fi inlocuite fara pierderi de date, in cazul in care un disk se defecteaza, efectele pot fi catastrofale.

Ce inseamna RAID 1?

RAID (Redundant Array of Independent Disks) este un software / tehnologie de stocare a datelor ce combina mai multe disk-uri fizice pentru a obtine performante mai bune si siguranta. Este un fel de liant al unitatilor fizice de stocare ce sunt interconectate intr-un sistem.

Sunt disponibile mai multe tipuri de RAID, care se muleaza pe cerintele fiecarei configuratii. In cazul web servere-lor, cea mai buna alegere si cea mai rentabila este RAID 1.

Ce inseamna 2x NVMe SSD cu RAID 1?

RAID 1 este “oglinda datelor” de pe un disk. Mirroring. Datele sunt duplicate pe doua discuri identice, ceea ce asigura redundanta si in cazul in care unul dintre discuri se defecteaza, datele sunt inca disponibile pe celalalt disk. Astfel datele sun protejate in cazul unui damage. Performata de citire este imbunatatita, dar performanta de scriere este usor afectata.

Pentru serverele web, protectia datelor si viteza de citire sunt caracteristicile de top ale unui disk. Asadar, 2x NVMe SSD cu RAID 1 este o buna alegere pentru servere web, unde viteza de citire este mai importanta decat viteza de scriere. Da, poate fi un dezavantaj atunci cand ca sisteme de cache este ales disk-ul, insa REDIS, memcached si altele, folosesc cache pe RAM. (Alta discutie).

Daca vreti, RAID 1 ajuta sa creezi un fel de disk de backup. Asta nu inseamna ca daca ai sters accidental date de pe disk, cu RAID 1 le vei putea recupera de pe celalalt disk. Este vorba numai despre in cazul in care unul dintre disk-uri se defecteaza.

In concluzie, este normal ca discurile dintr-un set RAID sa fie vazute de sistemul de operare ca un singur disc. In cazul unui RAID 1, datele sunt replicare pe ambele discuri din set, deci spatiul disponibil va fi doar egal cu spatiul unui singur disc, dar datele vor fi redundante si securizate in cazul in care unul dintre discuri are o defectiune.

La comanda: “df -h” executata intr-un server cu Linux, o sa afiseze doar spatiul de stocare montat / partitionat si folosit in prezent pe fiecare sistem de fisiere. Daca partitiile de pe al doilea disc nu sunt montate in sistemul de fisiere, atunci nu vor fi afisate in rezultatul comenzii. Pentru a verifica discurile disponibile si partitiile existente, puteti utiliza comanda: fdisk -l sau lsblk.

In concluzie, daca pe un server sau un calculator aveti doua disk-uri NVMe SSD cu RAID 1, nu o sa aveti disponibil pentru stocare decat un volum egal cu al unui singur disk.

How to » Software » HDD / SSD » Ce inseamna 2x 512GB NVMe SSD cu RAID 1 pe web server?

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment