Task Manager in Windows 10 – Detalii despre CPU, RAM, Disk si Retea

Microsoft redeseneaza bine Windows 10 in ultima perioada si aduce noutati interesante, plus acces simplificat la detalii despre componentele hardware ale sistemului PC / laptop.
In viitoarea versiune majora de Windows 10 (mai 2020) vor fi introduse noi optiuni de actualizare (Windows Update), optiuni de customizare si noi informatii in unele panouri de control.

In Task Manager sunt adaugate grupat sub tab-ul “Performance” toate componentele hardware de baza ale sistemului PC. CPU (procesorul), Memory (RAM), Disk (unitatea de stocare interna) si Wi-Fi / Ethernet (conectivitatea). In fiecare sectiune utilizatorul poate gasi cu usurinta informatii despre performantele acestor componente hardware, afland foarte usor care aplicatie sau proces solicita cele mai multe resurse.

Task Manager →  Performance →  CPU

Toate informatiile despre procesor sunt intr-un singur loc. De la informatiile hardware, ce includ tipul procesorului, frecventa, generatia, numarul de nuclee si de procesoare logice, pana la informatii despre nivelul de utilizare in timp real. Astfel, putem afla cu usurinta numarul de procese active pe CPU, gradul de solicitare si viteza de procesare.

Task Manager →  Performance →  Memory

Nu trebuie sa fiti un “as” in ale PC-ului pentru a putea intelege si interpreta consumul de memorie RAM prin intermediul Task Manager.
Din panoul “Memory” aflati cat din memoria (RAM) totala este utilizata in acel moment, frecvenata memoriei, numarul de sloturi si de placute de memorie instalate, tipul memoriei instalate (DDR3, in cazul nostru), capacitatea cache, volumul rezervat de hardware si arhitectura (SODIMM)

Task Manager →  Performance →  Disk

Am spus de mai multe ori pe acest site, ca nu intotdeauna performantele unui PC / laptop tin de puterea CPU si de capacitatea memoriei (RAM). Majoritatea utilizatorilor de PC, atunci cand cauta sa cumpere un nou sistem, au tendinta gresita de a se uita exclusiv la procesor, memorie si placa video. Disk-ul insa joaca un rol foarte important in functioneare stabila si rapida a sistemului. Daca aveti un procesor si RAM de ultima generatie, nu va asteptati ca performantele sa fie prea mari cu un HDD (hard disk) de 5400 rpm (revolutions per minute / rotatii pe minut). Acesta va avea o viteza de scriere si citirea a datelor mult inferioara fata de ce poate sa-i livreze procesorul. Indicat este desigur un disk SSD.

In sectiunea “Disk” din Task Manager →  Performance gasiti informatii utile despre: tipul disk-ului instalat (vedeti in stanga, SSD in cazul nostru), producatorul (Crucial), capacitatea totala, media timpului de raspuns, viteza de scriere si viteza de citire a datelor.

Fiind vorba despre un sistem Windows 10 de test, instalat pe un MacBook Pro (Boot Camp), in imaginea de mai jos este identificat ca formatata numai o singura partitie (C: )

Task Manager →  Performance →  Wi-Fi / Ethernet

Tipul de adaptor, numele retelei Wi-Fi la care sunteti conectat, IPv4, IPv6 si informatii despre traficul facut pentru download si upload, le gasiti in acest panou al Task Manager.

Din tab-ul “App hisotry” puteti afla informatii de utilizare resurse CPU si internet, pentru fiecare aplicatie in parte. In acest fel va puteti face o idee si va puteti da un raspuns la intrebarea “de ce se blocheaza PC-ul uneori?“.

Task Manager poate fi accesat foarte simplu cu un click dreapta pe bara de activitati intr-o zona in care nu este nici o aplicatie, apoi click “Task Manager” in meniul rapid.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Vei găsi scrise de mine, articole despre sistemele de operare Windows, Linux, macOS, dar și despre platforme web precum WordPress și WooCommerce

How to » Curiosity » Task Manager in Windows 10 – Detalii despre CPU, RAM, Disk si Retea

Leave a Comment