Cum transferi licenta de Windows 11, 10 (Product Key) de pe un PC pe altul

Un tutorial foarte util in care iti aratam cum transferi licenta de Windows 11 sau Windows 10 de pe un calculator pe altul. Cum dezactivam licenta de pe vechiul PC si cum o activam pe cel nou.

De-a lungul timpului, Microsoft a schimbat metodele de activare a licentelor pentru sistemele sale de operare. Daca la Windows XP era suficient un serial number cu care se putea activa Windows pe nenumarate PC-uri, odata cu trecerea anilor sistemele de operare au evoluat si la fel si metodele de activare si validare a licentelor.

Windows 10 vine cu mai multe tipuri de licenta, in functie de canalul prin care sistemul de operare sau laptop-ul a fost achizitionat. Avem licente OEM, Retail si Volume License. Fiecare tip de licenta avand caracteristici si metode de inregistrare separate.

Tipuri de licenta Windows

Inainte sa vedem cum putem sa transferam licenta de Windows 10 sau Windows 11 de pe in calculator pe altul, este bine sa aflam care sunt caracteristicile fiecarui tip de licenta, cum putem afla ce licenta este activata pe PC si cum o putem dezactiva.

Ce este Licenta Windows OEM

Atunci cand cumparati un PC sau un laptop cu Windows 10 preinstalat, acesta vine cu licenta OEM. Licenta OEM este activata pe device din firmware (UEFI/BIOS) si nu poate fi transferata. Asadar, daca aveti un laptop mai vechi pe care doriti sa-l schimbati, licenta Windows 10 de pe cel vechi nu poate fi transferata pe noul laptop.

Ce este Windows Volume License

Aceste licente sunt dedicate companiilor mari, institutii guvernamentale, scoli, facultati si altor entitati cu un numar mare de calculatoare. Licenta de volum (Volume License) nu poate fi validata decat pe calculatoarele companiei, iar activarea ei se face de la distanta de catre departamentul de IT, printr-un server KMS sau Multiple Activation Keys (MAK). O singura cheie de licenta (product key) este suficienta pentru toate calculatoarele.
Aceasta licenta poate fi activata imediat pe oricare calculator nou din companie, cu Windows 10,  fara a fi nevoie dezactivarea in prealabil de pe un alt PC.

Ce este licenta Windows Retail

Este cea mai flexibila licenta, fiind si singura care poate fi transferata de pe un calculator pe altul. Licenta “Retail” se cumpara atat din magazinele fizice insotita de un suport cu copie a Windows 10 (DVD, USB) cat si online de pe Microsoft Store. Acesta licenta este insotita de un numar unic (product key), pe care cumparatorul este indemnat sa-l pastreze confidential si sa-l ataseze unui cont de Microsoft. Practic aceasta este si licenta digitala (digital license) de Windows 10.

Cum poti sa vezi ce tip de licenta este activata pe un PC sau laptop cu Windows 10 sau Windows 11

Pasii ca sa aflam tipul de licenta Windows 10 de pe un Pc sau laptop cu Windows 10 sunt foarte simpli. Mergem in “Settings” →  “Update & Security” →  “Activation”.

Cum transferi licenta de Windows pe alt PC
Cum transferi licenta de Windows pe alt PC

In partea de sus apare editia de Windows 10 instalata si tipul de activare. In cazul nostru avem Windows 10 Pro Insider Preview activat cu licenta digitala legata la contul personal Microsoft.  Windows is activated with a digital license linked to your Microsoft account.

Windows is activated with a digital license
Windows is activated with a digital license

Tot din “Activation” putem sa schimbam si cheia de licenta a Windows 10.

O alta metoda prin care putem sa aflam ce tip de licenta Windows 10 avem activata pe PC, este prin comanda directa in Command Prompt.

1. Deschidem Comand Prompt si executam linia de comanda:

 slmgr -dli

2. Dupa executarea liniei de comanda, intr-o caseta de dialog o sa apara informatiile despre licenta Windows instalata. Apare inclusiv canalul prin care licenta a fost achizionata. RETAIL, in cazul nostru.

SLMGR Command
SLMGR Command

Cum transferi licenta de Windows 10 sau Windows 11 (Product Key) de pe un PC pe altul

Cea mai simpla metoda este prin resetarea PC-ului de pe care dorim sa dezactivam licenta. Resetarea se poate face cu pastrarea datelor personale (mai putin aplicatiile instalate si setari) sau resetare toatala, cand toate datele vor fi sterse iar licenta Windows 10 dezactivata de pe PC.

Inainte de a reseta PC-ul este foarte indicat un backup general la toate fisierele si informatiile stocate.

Iata cum transferi licenta pe Windows.

1. Mergem in Settings” →  “Recovery” →  “Reset this PC. Aceasta optiune va incepe procesul de resetare al Windows.

Reset Windows PC
Reset Windows PC

2. In caseta de dialog albastra, alegem modul in care dorim sa facem resetarea. Cu mentinerea fisierelor personale sau cu stergerea totala.

Reset ThisPC Options
Reset ThisPC Options

Dupa resetarea PC-ului de pe care doriti dezactivarea licentei, instalati o copie de Windows 10 pe un alt PC, va autentificati cu contul dvs de Microsoft pe care aveti licenta electronica si o inregistrati produsul.

Dezactivarea licentei Windows din Microsoft Account

Daca aveti o licenta Retail inregistrata pe un cont personal Microsoft (licenta electronica), dezactivarea acesteia se poate face si online direct din Microsoft Account.

Tutoriale despre activare licenta Windows:

1. Mergeti in Microsoft Account de la oricare laptop sau PC si va autentificati cu acelasi cont alfat pe PC-ul pe care este activata licenta.

2. La device-ul pe care doriti sa dezactivati licenta, click pe “Show details.

Remove Windows Devices from Microsoft Account
Remove Windows Devices from Microsoft Account

3. Odata selectat PC-ul sau laptop-ul de pe care doriti sa dezactivati licenta, click pe “Manage“, apoi click pe “Remove laptop” din meniul care se deschide.

Remove Device from Microsoft Account
Remove Device from Microsoft Account

4. Dupa ce alegeti “Remove Laptop” bifati I’m ready to remove this laptop si click pe butonul “Remove“.

Remove Windows License from PC
Remove Windows License from PC

“Laptop removed
We removed your laptop at 3/11/2021, 1:37:44 AM.
This device is still associated with the Store for getting apps & games. There is a limit of 10 devices that you can download apps & games on with your Microsoft account.”

Laptop Windows License Removed
Laptop Windows License Removed

Din acest moment, laptop-ul sau PC-ul cu Windows 10 nu mai este asociat in contul dvs. Microsoft, insa licenta va ramane activa pana la stergerea contului dvs. Microsoft de pe PC. Puteti dezasocia contul Microsoft de pe un PC, prin doua metode. Formatare completa sau stergerea user-ului de pe care care s-a facut activarea sistemului de operare Windows 11.

Este cel mai usor mod prin care putem sa transferam licenta de Windows 11 sau Windows 10.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Vei găsi scrise de mine, articole despre sistemele de operare Windows, Linux, macOS, dar și despre platforme web precum WordPress și WooCommerce

How to » Windows How-To » Cum transferi licenta de Windows 11, 10 (Product Key) de pe un PC pe altul

4 thoughts on “Cum transferi licenta de Windows 11, 10 (Product Key) de pe un PC pe altul”

  1. Здравейте !
    Благодаря Ви за полезната информация относно проблемът , който имам от месец Март 2020 г. Закупих нов лаптоп DESKTOP-SHHDQ6P Nitro AN 517 51 и инсталиран от магазина Windows 10 . От тогава до сега не успявам да го активирам , а днес попаднах на Вашата статия , как може да бъде решен проблемът ! Ясно ми е как да се изпълнят операциите , но нямам опит в такива сложни действия , особено без друг компютър за да извърша операциите . Бих Ви помолил за допълнителен съвет относно моето състояние . Ще Ви бъда безкрайно благодарен за допълнителен съвет !

    Reply

Leave a Comment

Best tutorials in your language:
EN - DE - DA - FR - ES - IT - PT - NL - NO - FI - SV - PL - HR - SL - CS - SK - TR - EL - LV - ET - LT - BG - UK - RU - HU - ID - VI - HI - JA - KO - TH - ZH-CN - ZH-TW - IW - AR