Cum poti sa faci upgrade gratuit la Windows 10 sau Windows 11

Incepand cu 20 ianuarie 2020, Microsoft a decis sa opreasca suportul pentru update-urile de securitate (security patches) ale Windows 7. Asta inseamna ca dupa acea data, calculatoarele si laptop-urile cu Windows 7 vor fi din ce in ce mai vulnerabile in fata atacurilor informatice si este indicat sa faci upgrade gratuit de la Windows 10.

Acest tutorial este actualizat in aprilie 2023. Intre timp, Microsoft va inceta suportul pentru Windows 10, insa puteti face upgrade la Windows 11 folosind acelasi cod de licenta.

In acest tutorial iti aratam trei metode prin care poti sa faci upgrade la Windows 7, Windows 8 sau Windows 8.1, la Windows 10 sau la Windows 11. O alta varianta este sa alegi un alt sistem de operare, insa aceasta schimbare nu este indicata daca folosesti calculatorul pentru productivitate.

Cu ce sistem de operare poti inlocui Windows 7

Linux este o varianta buna. Distributiile Linux de Ubuntu sunt foarte bine dezvoltate si va ofera solutii atat pentru business cat si pentru filme, muzica, etc. . Este insa ceva mai greu faca sunteti dependenti de jocuri si de aplicatii specifice Windows.

Chromebook este un sistem de operare dezvoltat de Google si este destul de putin cunoscut. Ruleaza insa foarte bine pe calculatoare cu resurse modeste, iar aplicatiile compatibile acestui sistem de operare sunt cele pentru Android. Instalarea lor se face din magazinul Google Play. Inclusiv Microsoft Office si alte programe utile pentru studenti, home user sau business.

MacOS – Sistemul de operare dezvoltat de Apple functioneaza numai pe calculatoarele si laptop-urile produse de compania americana. Daca aveti un buget care sa permita, merita sa faceti trecerea la un Mac Mini, iMac, MacBook, MacBook Pro sau MacBook Air. Nu veti duce lipsa de nici o aplicatie de pe Windows, aveti upgrade gratuit la fiecare versiune majora de macOS. In ultimii ani Apple a lansat in fiecare toamna un upgrade major al sistemului de opearare OS X / macOS.
Singura problema ar fi la jocuri. Momentan macOS nu suporta jocurile disponibile pe Windows.

Cum poti sa faci upgrade gratuit la Windows 10 / Windows 11

Daca va descideti sa renuntati la Windows 7 si sa ramaneti in “Universul Microsoft”, trebuie sa stii ca poti sa faci upgrade gratuit la Windows 10 sau Windows 11.

In preajma datei de lansare a Windows 10, Microsoft a oferit suport gratuit de upgrade pentru toti utilizatorii de Windows 7, Windows 8 si Windows 8.1. Teoretic acest suport a fost retras, insa in practica upgrade-ul gratuit se poate face in continuare. Este ideal sa aveti  Windows 7 cu o licenta valida (serial key) pentru a face usor trecerea usor la Windows 10.

Metoda #1: Rulezi Windows Update – Upgrade gratuit la Windows

Cand a fost lansat Windows 10, Microsoft l-a pregatit sa fie disponibil ca update al sistemelor de opearare Windows 7. Windows 8 si Windows 8.1. Este bine sa porniti Windows 7 Updates si sa vedeti daca Windows 10 va este oferit ca “update”.

De cele mai multe ori aceasta metoda este cea mai la indemana. In timpul procesului de update o sa va apara mesajul “Get Windows 10”. Dupa procesul de updates, o sa aveti instalat Windows 10 cu cele mai recente actualizari.

Metoda #2: Download Windows ISO si Instalare

Daca metoda de mai sus nu functioneaza, descarcati imaginea ISO (Download Windows 10 Disc Image) a Windows 10 de pe pagina oficiala a Microsoft (aici) si faceti instalarea normala de Windows. Aceasta poate fi facuta de pe DVD, USB stick bootabil sau direct montand imaginea ISO in Windows 7.

In timpul instalarii Windows 10 se va solicita serialul (license key). Aveti posibilitatea sa sariti peste acest pas si sa faceti activarea Windows 10 mai tarziu sau puteti introduce key de licenta de la Windows 7, Windows 8 sau Windows 8.1.

Activate Windows - upgrade gratuit la Windows
Activate Windows License – Upgrade gratuit la Windows

Metoda #3: Instalare Windows fara licenta

Instalati Windows 10 si sariti peste license key si peste mesajele de avertizare. Nu este o metoda in acord cu bunele practici insa este o cale lasata deschisa de Microsoft. Aveti posibilitatea sa nu inregistrati Windows. Acesta va fi functional in totalitate. Veti putea instala aplicatii si rula programe complexe. Din cand in cand Microsoft o sa va mai ceara prin diverse mesaje de sistem sa activati Windows.

Tutoriale pe aceasta tema:

Nu puteti personaliza prea mult desktop cu iconitele folderelor de sistem, iar in coltul din dreapta jos va sta pe ecran un mesaj care va atentioneaza ca folositi o copie de Windows neinregistrata. Evaluation Copy. Este totusi un schimb convenabil am spune noi.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Vei găsi scrise de mine, articole despre sistemele de operare Windows, Linux, macOS, dar și despre platforme web precum WordPress și WooCommerce

How to » Windows How-To » Cum poti sa faci upgrade gratuit la Windows 10 sau Windows 11

1 thought on “Cum poti sa faci upgrade gratuit la Windows 10 sau Windows 11”

  1. Vă rog, se poate un tutorial despre Chromebook? Aș vrea să aflu mai multe despre funcționarea acestui sistem de operare și cum se poate instala. Mulțumesc!

    Reply

Leave a Comment

Best tutorials in your language:
EN - DE - DA - FR - ES - IT - PT - NL - NO - FI - SV - PL - HR - SL - CS - SK - TR - EL - LV - ET - LT - BG - UK - RU - HU - ID - VI - HI - JA - KO - TH - ZH-CN - ZH-TW - IW - AR