Cum putem sa facem upgrade gratuit de la Windows 7, 8, Windows 8.1 la Windows 10

Incepand cu 20 ianuarie 2020, Microsoft a decis sa opreasca suportul pentru update-urile de securitate (security patches) ale Windows 7. Asta inseamna ca dupa acea data, calculatoarele si laptop-urile cu Windows 7 vor fi din ce in ce mai vulnerabile in fata atacurilor informatice.
In acest sens, daca sunteti utilizator de Windows 7, trebuie sa aveti in vedere un upgrade la Windows 10 sau la un alt sistem de operare. Variante ar fi cateva. insa acum depinde si de ce anume aveti nevoie sa faceti la calculator si de buget.

Cum ce sistem de operare putem inlocui Windows 7

Linux este o varianta buna. Distributiile Linux de Ubuntu sunt foarte bine dezvoltate si va ofera solutii atat pentru business cat si pentru filme, muzica, etc. . Este insa ceva mai greu faca sunteti dependenti de jocuri si de aplicatii specifice Windows.
Chromebook este un sistem de operare dezvoltat de Google si este destul de putin cunoscut. Ruleaza insa foarte bine pe calculatoare cu resurse modeste, iar aplicatiile compatibile acestui sistem de operare sunt cele pentru Android. Instalarea lor se face din magazinul Google Play. Inclusiv Microsoft Office si alte programe utile pentru studenti, home user sau business.
MacOS – Sistemul de operare dezvoltat de Apple functioneaza numai pe calculatoarele si laptop-urile produse de compania americana. Daca aveti un buget care sa permita, merita sa faceti trecerea la un Mac Mini, iMac, MacBook, MacBook Pro sau MacBook Air. Nu veti duce lipsa de nici o aplicatie de pe Windows, aveti upgrade gratuit la fiecare versiune majora de macOS. In ultimii ani Apple a lansat in fiecare toamna un upgrade major al sistemului de opearare OS X / macOS.
Singura problema ar fi la jocuri. Momentan macOS nu suporta jocurile disponibile pe Windows.

Cum facem upgrade gratuit de la Windows 7 la Windows 10

Daca va descideti sa renuntati la Windows 7 si sa ramaneti in “Universul Microsoft”, trebuie sa stiti ca upgrade-ul de la Windows 7 la Windows 10 se poate face gratuit.
In preajma datei de lansare a Windows 10, Microsoft a oferit suport gratuit de upgrade pentru toti utilizatorii de Windows 7, Windows 8 si Windows 8.1. Teoretic acest suport a fost retras, insa in practica upgrade-ul gratuit se poate face in continuare. Este ideal sa aveti  Windows 7 cu o licenta valida (serial key) pentru a face usor trecerea usor la Windows 10.

Metoda #1 de upgrade gratuit de la Windows 7 la Windows 10

Cand a fost lansat Windows 10, Microsoft l-a pregatit sa fie disponibil ca update al sistemelor de opearare Windows 7. Windows 8 si Windows 8.1. Este bine sa porniti Windows 7 Updates si sa vedeti daca Windows 10 va este oferit ca “update”. De cele mai multe ori aceasta metoda este cea mai la indemana. In timpul procesului de update o sa va apara mesajul “Get Windows 10”. Dupa procesul de updates, o sa aveti instalat Windows 10 cu cele mai recente actualizari.

Metoda #2 de upgrade gratuit de la Windows 7 la Windows 10

Daca metoda de mai sus nu functioneaza, descarcati imaginea ISO (Download Windows 10 Disc Image) a Windows 10 de pe pagina oficiala a Microsoft (aici) si faceti instalarea normala de Windows. Aceasta poate fi facuta de pe DVD, USB stick bootabil sau direct montand imaginea ISO in Windows 7.
In timpul instalarii Windows 10 se va solicita serialul (license key). Aveti posibilitatea sa sariti peste acest pas si sa faceti activarea Windows 10 mai tarziu sau puteti introduce key de licenta de la Windows 7, Windows 8 sau Windows 8.1.

Metoda #3 de upgrade gratuit de la Windows 7 la Windows 10

Instalati Windows 10 si sariti peste license key si peste mesajele de avertizare. Nu este o metoda in acord cu bunele practici insa este o cale lasata deschisa de Microsoft. Aveti posibilitatea sa nu inregistrati Windows. Acesta va fi functional in totalitate. Veti putea instala aplicatii si rula programe complexe. Din cand in cand Microsoft o sa va mai ceara prin diverse mesaje de sistem sa activati Windows. Nu puteti personaliza prea mult desktop cu iconitele folderelor de sistem, iar in coltul din dreapta jos va sta pe ecran un mesaj care va atentioneaza ca folositi o copie de Windows neinregistrata. Evaluation Copy. Este totusi un schimb convenabil am spune noi.

Stealth

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

One Comment

  1. Vă rog, se poate un tutorial despre Chromebook? Aș vrea să aflu mai multe despre funcționarea acestui sistem de operare și cum se poate instala. Mulțumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Articles

/ / / / / / / /
Tags: / / / / / /
Back to top button