Cum putem scrie / copia date pe un drive (hard-disk, memory stick) NTFS pe Mac OS X

Intr-un articol scris in urma cu cateva luni aratam cum se pot scrie date pe un hard-disk, memorie USB sau card de memorie al carui volum este formatat in sistem NTFS.

NTFS (New Technology File System) este un sistem de fisiere dezvoltat de Microsoft pentru sistemele proprii. In mod normal, sistemele Mac OS X pot sa citeasca date de pe drive-uri NTFS insa nu pot sa scrie. De exemplu, daca conectam un hard-disk extern, un memory stick sau oricare alt suport de date in sistem NTFS la un Mac, putem copia datele de pe suportul extern pe hard-disk-ul Mac-ului, dar nu putem copia date / fisiere pe de hard-disk-ul Mac OS X pe drive-ul extern NTFS.

Chiar daca in mod normal nu se pot scrie date de pe Mac OS X pe NTFS, exista totusi metode prin care acest lucru poate fi facut.

Trei metode prin care putem copia fisiere de pe Mac OS X pe un drive in sistem NTFS

Prima metoda este cea prezentata in articolul “Cum transferam fisiere de pe Mac OS X pe un hard disk extern sau stick formatat NTFS“. Presupune achizionarea unui software care se instaleaza pe OS X. Paragon NTFS for Mac pentru $19.95 sau Tuxera NTFS for Mac la $31. Bineinteles ca solutia recomandata este Paragon, care pe OS X El Capitan ruleaza intr-un mod foarte silentios, totodata fiind si cea mai ieftina.

O a doua metoda prin care puteti copia fisiere de pe OS X pe un hard-disk NTFS, vine de la Seagate. Seagate oferta gratuit pentru download si instalare software-ul Paragon NTFS pentru cei care achizitioneaza un hard-disk produs de ei.

A treia metoda si cea mai putin indicata este de la Apple. Aceasta este o metoda experimentala, pentru care Apple nu se pot face raspunzatori in cazul unor erori, distrugeri ale hard-disk-ului sau pierderi de date. Apple Experimental NTFS – Writing Support presupune modificarea unor fisiere de sistem si trebuie sa aveti in vedere cateva cerinte.
In primul rand asigurati-va ca numele hard-disk-ului (label) este compus dintr-un singur cuvant. Deschideti Terminal (Applications > Utilities > Terminal), apoi executati linia de comanda:

sudo nano /etc/fstab

Introduceti parola de user pe OS X ca sa puteti edita fisierul “fstab” si adaugati in acesta linia de mai jos:

LABEL=NUME_HARD none ntfs rw,auto,nobrowse

Inlocuiti “NUME_HARD” cu numele dintr-un cuvant al drive-ului NTFS conectat la Mac OS X, apoi Ctrl+X si apasati “Y” pentru a salva modificarile in “fstab”.

Screen Shot 2015-12-18 at 12.33.22 PM

Dupa acest pas, deconectati si conectati la loc hard-disk-ul extern NTFS. In mod normal acesta ar trebui sa apara in /Volumes. Deschideti Finder, mergeti in menul de sus la Go > Go to Folder si tastati /Volumes. Accesati drive-ul NTFS si verificati daca puteti copia fisiere de pe Mac OS X pe hard-ul NTFS.

How to » Software » HDD / SSD » Cum putem scrie / copia date pe un drive (hard-disk, memory stick) NTFS pe Mac OS X

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment