Cum sa formatezi NTFS un stick USB in Windows XP

Cu toate ca in ultima vreme stickurile USB au ajuns sa aiba spatiu de stocare destul de mare, in acestea nu pot fi formatate decat FAT sau (se stie ca in FAT/FAT32 limita de transfer este de 4GB/fisier – de exemplu, nu veti putea transfera pe un stick USB formatat FAT un joc mai mare de 4GB). Insa un mic tweak de sistem te poate ajuta sa iti formatezi stick-ul USB si in . Lucru care prezinta multiple avantaje (in primul rand, de securitate – in format NTFS puteti aloca permisiuni diferite in functie de fisiere si useri sau puteti cripta fisiere cu ajutorul XP-ului; puteti comprima fisierele salvand astfel spatiu; puteti crea partitii), dar si mici dezavantaje (sistemele Linux sau versiuni de Windows mai vechi de Windows 2000 nu pot citi fisiere de sistem formatate NTFS; fisierele criptate pe un stick USB formatat NTFS nu pot fi accesate decat de pe userul, implicit PC-ul, pe care acestea au fost criptate).

Pentru a formata NTFS un stick USB, conectati dispozitivul la PC, apoi dati click-dreapta pe My Computer si selectati Manage. Apoi dati click pe Device Manager si deschideti meniul de sub Disk Drives. Click-dreapta pe USB drive (Generic USB Flash Disk USB Device), selectati Properties si mergeti la tab-ul Policies. Dintre cele doua optiuni afisate, selectati Optimize for performance (default este selectata Optimize for quick removal) apoi click OK.

device-manager-usb

Aceasta optiune activeaza scrierea cache-urilor pe drive, permitand astfel formatarea acestuia ca NTFS.

Dupa activarea acestei optiuni mergeti in My Computer, dati click dreapta pe stick-ul USB si selectati Format. In meniul de sub File System veti observa si optiunea de a formata NTFS.

format-usb-complet

Si gata! ;) Acum aveti un stick USB formatat NTFS.

Cum sa formatezi NTFS un stick USB in Windows XP

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment