3 metode prin care eliberezi spațiu pe hard disk în Windows 11

Cu toții știm cât de rapid se poate umple spațiul de stocare al calculatorului, ceea ce poate duce la performanță scăzută și dificultăți în gestionarea fișierelor. Mai ales dacă aveți jocuri, filme sau alte fișiere care ocupă mult spațiu de stocare. În acest tutorial vezi pas cu pas, cum eliberezi spațiu pe hard disk în Windows 11 , fără să fie nevoie să ștergi fișierele importante pentru tine.

Indiferent dacă ai un laptop sau un desktop, eliberarea spațiului pe hard disk este o rutină importantă pentru menținerea performanței optime a sistemului tău. Prin procesul de optimizare al spațiului de stocare se pot elimina fișierele inutile, cache-urile, fișierele temporare și alte elemente care îți ocupă spațiul pe hard disk.

Pe sistemele de operare Windows 11, Microsoft a simplificat metoda prin care utilizatorii să poată șterge fișierele inutile de pe hard disk, oferind în plus și un control avansat asupra acestora.

Metode prin care eliberezi spațiu pe hard disk în Windows 11

Eliberarea spațiului pe hard disk în Windows 11 implică identificarea fișierelor inutile și eliminarea lor. Pentru a face acest lucru, ai la dispozitie mai multe metode: Storage Sense, Disk Cleanup, dezinstalarea aplicațiilor pe care nu le folosești, stocarea fișierelor personale pe hard disk-uri externe sau în servicii de cloud.

Storage Sense (Stocare inteligentă)

Stocare inteligentă (Storage Sense) este o unealtă din Windows 11 care te ajută să eliberezi spațiu pe hard disk prin gestionarea automată a fișierelor. Storage Sense identifică fișierele temporare și nefolositoare, precum miniaturile generate, fișierele temporare de internet și fișierele din coșul de gunoi.

Dacă utilizezi OneDrive, Storage Sense poate muta fișierele pe care nu le-ai accesat recent în cloud, păstrând în același timp accesul la acestea prin intermediul aplicației OneDrive.

Ca să activezi Storage Sense pe Windows 11 urmează pașii de mai jos:

1. Deschide meniul de start, apoi deschide “Settings” și mergi la: System > Storage.

2. Activezi comutatorul pentru stocare inteligentă (Storage Sense).

După ce activezi Storage Sense, poți să automatizezi și să personalizezi modul în care această caracteristică va administra fișierele inutile de pe hard disk.

Poți seta Storage Sense să șteargă automat fișierele temporare și fișierele inutile create de unele aplicații, să elimine automat fișierele din coșul de gunoi (Recycle Bin) sau din folderul “Downloads” după un anumit număr de zile. De asemenea, dacă utilizezi serviciul OneDrive, Storage Sense poate fi setat să mute automat în cloud fișierele care nu au fost accesate un număr de zile. Fișierele se vor descărca automat atunci când le accesați prin intermediul unui shortcut care va rămâne stocat local.

Disk Cleanup. Metodă eficientă prin care eliberezi spațiu pe hard disk în Windows 11

Disk Cleanup este un instrument în Windows 11 care îti permite să identifici și să elimini manual fișierele inutile de pe o unitate de disc specifică. Spre deosebire de Storage Sense, care funcționează automat, Disk Cleanup oferă mai mult control asupra tipurilor de fișiere pe care le poți elimina de pe spațiul de stocare (hard disk).

Iată cum funcționează Disk Cleanup în Windows 11:

Identifică fișierele inutile: Scanează unitatea selectată și identifică fișiere temporare, fișiere de internet, fișiere din coșul de reciclare și alte tipuri de fișiere care pot fi eliminate în siguranță.

Oferă control asupra eliminării: Selectați manual tipurile de fișiere pe care doriți să le eliminați din lista oferită de Disk Cleanup. Fiecare tip de fișier este însoțit de o estimare a spațiului pe disc pe care îl veți recupera prin eliminarea sa.

Elimină fișierele selectate: După ce ați selectat fișierele pe care doriți să le eliminați, confirmați alegerea, iar Disk Cleanup le va șterge definitiv.

Ca să utilizezi Disk Cleanup în Windows 11, deschide meniul Start, apoi mergi la: System > Storage > Cleanup recommendations.

În “Cleanup recommendations” ai la îndemână să eliberezi spațiu pe hard disk prin eliminarea fișierelor temporare și a fișierelor în care sunt stocate datele de diagnosticare ale Windows (utilizate în “Diagnostic Data Viewer”).

În plus, poți da click pe opțiunile avansate pentru a alege tipul fișierelor temporare pe care dorești să le elimini de pe hard disk.

După ce te-ai decis tipul fișierelor temporare pe care dorești să le elimini, dai click pe butonul “Remove files”, apoi confirmi că dorești ștergerea acestor fișiere pe hard disk.

În acest fel poți să eliberezi spațiu pe hard disk cu Disk Cleanup pe Windows 11.

Dezinstalează aplicațiile pe care nu le folosești

Suntem tentați să instalăm multe aplicații, însă se întâmplă frecvent ca pe unele dintre ele să nu le mai deschidem niciodată după prima utilizare și să uităm de ele. Fiecare aplicație instalată ocupă din spațiul de stocare al calculatorului, iar ca să eliberezi spațiu pe hard disk este bine să dezinstalezi aplicațiile pe care nu le mai utilizezi.

Dezinstalarea aplicațiilor pe Windows 11 se face foarte ușor, din meniul: Start > Settings > Apps > Installed Apps.

Mergi la aplicația pe care dorești să o dezinstalezi, apoi faci click pe meniul cu cele trei puncte și click pe “Uninstall”.

În acest fel poți dezinstala manual aplicațiile pe care nu le utilizezi. Sunt însă și aplicații native ale sistemului de operare care nu pot fi dezinstalate, dar aceastea ocupă un procent nesemnificativ din spațiul de stocare.

Related: Cum dezinstalezi și reinstalezi Microsoft Store pe Windows 11

De asemenea, poți transfera manual sau automat fișierele personale pe spații de stocare externe sau pe servicii de stocare în cloud.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Am o bogată experiență în sistemele de operare: macOS, Windows și Linux, dar și în limbaje de programare și platforme de blogging (WordPress) și pentru magazine online (WooCommerce, Magento, PrestaShop).

How to » Windows 11 » 3 metode prin care eliberezi spațiu pe hard disk în Windows 11
Leave a Comment