Elibereaza spatiu pe hard-disk stergand fisierele Windows Update invechite

De fiecare data cand Windowsul face update-uri de sistem/securitate, pe hard-disk sunt scrise date care ocupa din spatiul de stocare de pe acesta. Astfel, uneori se poate intampla sa ne trezim cu foarte putin spatiu liber pe partitia de sistem, fara sa ne dam seama ce anume ocupa spatiul respectiv.

Atunci cand Windowsul instaleaza noi update-uri sau drivere in sistem, vechile update-uri sunt depozitate intr-un folder din C:\Windows, numit winsxs. Acestea sunt pastrate ca backup-uri pentru eventualitatea in care anumite fisiere devin corupte si este nevoie de o restaurare la versiuni anterioare ale acestora. Insa chiar si asa, o parte dintre aceste update-uri invechite nu vor mai fi folosite niciodata si ocupa spatiu pe care nu ne permitem sa il pierdem.

Desi Microsoft nu le da posibilitatea utilizatorilor sa stearga fisierele din folderul winsxs folosind Delete, acestia pot sa reclame din spatiul ocupat de respectivele fisiere prin intermediul utilitatii Disk Cleanup.

Windows Update Cleanup este o optiune disponibila in mod default in Windows 8/8.1 Disk Cleanup Tool atunci cand sunt detectate vechi updateuri sau versiuni de drivere care nu mai sunt necesare sistemului. Pentru utilizatorii Windows 7 care doresc sa foloseasca acest feature pentru a elibera spatiu pe hard-disk, Microsoft a lansat un update, KB2852386, care adauga Windows Update Cleanup in Disk Cleanup, si care poate fi descarcat folosind urmatoarele link-uri:

Download KB2852386 Update pentru Windows 7 32-bit.

Download KB2852386 Update pentru Windows 7 64-bit.

Cum putem elibera spatiu pe hard-disk stergand update-urile si driverele vechi din Windows?

  • deschideti utilitatea Disk Cleanup (scrieti cleanmgr in Start Menu sau Start Screen si dati Enter) apoi dati click pe butonul Clean up system files din partea de jos a ferestrei

open-disk-cleanup

  • identificati si bifati optiunea Windows Update Cleanup (dupa cum am specificat si mai sus, aceasta este disponibila doar daca sistemul identifica update-uri vechi de care nu mai are nevoie), apoi dati click pe OK si pe Delete Files pentru confirmare

windows-update-cleanup

Stergerea fisierelor va dura cateva minute, insa dupa ce procesul va fi completat, veti avea cel putin cativa MB (sau chiar GB) in plus de spatiu liber pe hdd. Succes!

Nota: Dupa instalarea update-ului KB2852386, utilizatorii Windows 7 vor trebui sa dea restart la sistem pentru ca optiunea Windows Update Cleanup sa apara in Disk Cleanup.

STEALTH SETTINGS – Reclaim free space on hard-disk by deleting old Windows Update files

Elibereaza spatiu pe hard-disk stergand fisierele Windows Update invechite

About the author

stealth

Leave a Comment