Windows File Recovery – Recuperare date sterse (poze, documente, videoclipuri, arhive) pe Windows 10

Nu de putine ori se intampla sa stergem accidental date importate de pe hard sau de pe un USB Flash Drive, card de memorie (ex. SDcard) sau de pe alt suport extern.
Pentru recuperarea pozelor si documentelor sterse exista diverse aplicatii, dar de cele mai multe ori acestea sunt platite si majoritatea promit rezultate mult peste ce sunt capabile sa faca in realitate.

Microsoft a creat un utilitar de recuperare date pentru Windows 10, dar pe care nu se stie din ce motive nu l-a promovat deloc. Acest utilitar, Windows File Recovery este disponibil pentru toti utilizatorii de Windows 10 si este capabil sa recupereze documente, videoclipuri, poze si multe altele. De la  fisierele Office sterse  accidental, PDF-uri si pana la fisiere media JPEG, PNG, MPEG, MP3, MP4 si arhive ZIP, RAR.

Windows File Recovery suporta recuperarea datelor in trei moduri. “Default“, “Segment” si “Signature“. Fiecare mod de operare face recuperarea datelor printr-o metoda specifica.

Modul “Default” – Acet mod foloseste Master File Table (MFT) pentru a localiza fisierele sterse. Acest mod functioneaza cu rezultate foarte bune atunci cand sunt prezente si segmente de fisiere File Record Segments (FRS).
Modul “Segment” – Modul nu necesita MFT, insa este nevoie ca segmentele datelor sa fie prezente. Segmentele sunt rezumate ale informatiilor despre fisier, pe care NTFS le stocheaza in MFT. Numele fisierului, data, marimea, tipul si indexul de alocare / cluster.
Modul “Signature” – In acest mod de cautare, datele trebuie sa fi prezente, iar cautarea se va face dupa un anumit tip de fisiere. Nu este recomandat decat pentru fisierele mari si de preferat atunci cand avem de recuperat date de pe o unitate externa, gen USB Drive.

Cum instalam si utilizam Winndows 10 File Recovery pentru recuperare date sterse accidental

In primul rand trebuie sa avem Windows 10 versiunea 19041.0 sau mai noua, apoi sa mergem pe acest link si sa descarcam aplicatia din Microsoft Store. De retinut ca acest utilitar foloseste liniile de comanda in CMD si nu are interfata grafica (UI).
Odata lansat Windows File Recovery, se va deschide CMD cu privilegii de Administrator si un set de instructiuni pe care le puteti utiliza la recuperarea datelor. Aici sunt specificate si cele trei metode de recuperare date, descrise de noi mai sus.

Recuperarea fisierelor in modul “Default”

Ca sa recuperam un fisier specific care a fost stres din greseala din partitia C: (Documents) si sa-l ducem in partitia E:, linia de comanda va arata in felul urmator:

winfr C: E: /n \Users\\Documents\Nume_Fisier.docx

In acest scenariu trebuie sa stiti numele exact al fisierului si extensia.

Daca dorim sa recuperam pozele sterse (formate JPEG si PNG) din folderul Photos al partitiei C:, executam linia de comanda:

winfr C: E: /n \Users\\Pictures\*.JPEG /n \Users\\Pictures\*.PNG

Aceste vor fi salvate intr-un folder pe partitia E:.

Recuperarea documentelor sterse din folderul “Documents” se va face cu linia de comanda:

winfr C: E: /n \Users\\Documents\

Recuperarea fisierelor in modul “Segment” (/r)

Recuperarea unor fisiere Word si PDF din partitia C, in folderul de fisiere recuperate de pe partitia E.

winfr C: E: /r /n *.pdf /n *.docx

Recuperarea tuturor fisierelor care contin in nume un anumit cuvant. Ex. “factura”.

winfr C: E: /r /n *factura*

Recuperarea de date in modul “Signature” (/x)

Inainte de toate este bine sa incepeti cu comanda:

winfr /#

Aceasta va arata fisierele suporate in modul de recuperare “Signature”.

Din cate se poate observa, modul “Signature” este dedicat in special fisierelor media. Acestea fiind de cele mai multe ori mai mari decat fisierele document. Puteti recupera pozele sau videoclipurile sterse, ale caror extensii sunt MPEG sau JPEG cu extensiile lor derivate.

Linia de comanda daca dorim sa recuperam pozele sterse, este:

winfr C: E: /x /y:JPEG,PNG

In partitia E: se vor duce toate pozele recuperate, cu extensiile PNG, JPG, JPEG, JPE, JIF, JFIF si JFI.

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment