Apple va lansa o linie de Macbook ultraportabile dedicate lucrului de acasa (Remote Work)

Toate calculatoarele Mac si MacBook sunt prevazute in prezent cu procesoare Intel. Ce nu stiu multi utilizatori de Mac, este ca aceste procesoare nu au fost primele prezente pe un Mac. Ele au aparut pe Mac in urma cu aproximativ 15 ani si au inlocuit procesoarele PowerPC. Aceste procesoare au aparut in faza de pionierat a tehnologiei hardware pentru PC-uri, din nevoia de a contrui o arhitectura fiabila, solida si flexibila pentru sistemele de operare. PowerPC a aparut in 1991 si a fost creat de alianta Apple, IBM si Motorola (AIM).

Se zvoneste tot mai mult in ultima perioada, ca la editia din acest an a Worldwide Developers Conference (WWDC), Apple va anunta trecerea de la procesoarele Intel la ARM (Advanced RISC Machine) pentru laptop-urile MacBook. Este vorba despre aceleasi procesoare care sunt prezente pe iPhone si iPad.
Poate la prima vedere suna putin ciudat sa avem un MacBook cu procesor de iPhone sau iPad, insa in prezent foarte multe telefoane inteligente (nu numai iPhone) sunt prevazute cu procesoare mult mai puternice decat multe laptop-uri de pe piata. Chip-ul A13 de pe iPhone 11, 11 Pro si 11 Pro Max, precum si iPhone SE, este mult mai puternic decat procesoarele Intel Core prezente in multe laptop-uri de pe rafturile magazinelor.
Ca o comparatie mai exacta, un chip A12 de pe iPad Pro, este mai puternic decat un Intel Core i5 decent.
Nu ar fi Apple prima companie care face acest lucru. Samsung si Microsoft folosesc de ceva vreme procesoare de smartphone pentru laptop-uri.

Trecerea de la procesoarele Intel la ARM pe MacBook, nu se va putea face foarte usor. O adevarata provocare va fi proiectarea de noi aplicatii pentru noua arhitectura ARM. Cu alte cuvinte, aplicatiile disponibile in prezent pentru MacBook, nu vor fi compatibile cu noua arhitectura hardware cu ARM. Dezvoltatorii vor trebui sa reproiecteze aplicatiile, iar acest proces va solicita timp si resurse financiare.
Nici sistemul de operare macOS nu va mai fi compatibil, insa pentru noua generatie de MacBook ARM, este foarte posibil sa intalnim un iOS modificat. Asa cum s-a intamplat si cu sistemuld operare iPadOS.
Apple ia in calcul ca primele modele de MacBook cu procesoare ARM sa fie contruite in a doua jumatate a lui 2021, iar primele aplicatii disponibile vor fi cele de baza dezvoltate de Apple. Suita iWork, programele de editare video si audio.

Noua generatie de MacBook cu procesoare ARM vor fi destinate persoanelor care au nevoie de mobilitate sportita si vor fi ideale pentru cei care au nevoie sa munceasca atat de acasa (Remote Work) cat si de la birou. Noua arhitectura va permite contruirea de o noua generatie de MacBook ultraportabil si cu o autonomie mai mare a bateriei.

Apple nu ia in calcul (cel putin momentan) ca procesoarele ARM sa fie prezente si pe MacBook Pro. Aceste device-uri vor mai ramane ani buni pe Intel. Au nevoie de putere mare de procesare, compatibilitate pentru placi video si memorii RAM de frecvente mari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Total
0
Shares
Previous Article

Cum adaugam licenta Windows 10 in contul personal Microsoft - Activare rapida licenta Windows 10

Next Article

Windows File Recovery - Recuperare date sterse (poze, documente, videoclipuri, arhive) pe Windows 10

Total
0
Share