cisvc.exe (Microsoft Content Index Service)

cisvc.exe este un proces de sistem integrat de Microsoft in Windows OS, si are rolul de a monitoriza serviciul de indexare al sistemului pentru a evita un consum ridicat de resurse de catre acesta (RAM si CPU). De asemenea, cisvc.exe monitorizeaza si alte situatii in care sistemul este incetinit datorita memoriei insuficiente. Cu toate acestea, uneori, in timp ce lucreaza, procesul in sine poate ajunge sa consume intre 90% si 100% din resursele sistemului, ceea ce duce la o functionare greoaie a acestuia. Unele dintre cele mai importante cauze care duc la aceasta situatie sunt urmatoarele:

1. cisvc.exe are de monitorizat mai multe servicii si programe care ruleaza in acelasi timp la un moment dat, ceea ce poate cauza o reactie de genul celei descrise mai sus (in care procesul consuma foarte multe resurse). De cele mai multe ori un simplu restart poate rezolva aceasta problema, insa uneori este nevoie de cateva mici tweakuri ale serviciului de indexare al Windowsului.

2. Uneori, in timpul monitorizarii unui consum ridicat de resurse din sistem, cisvc.exe poate sa impiedice folosirea unor anumite dispozitive atasate sistemului sau a unor aplicatii. De exemplu, ciscv.exe este responsabil de cele mai multe ori pentru eroarea “device in use by another program” atunci cand vrem sa folosim CD-ROM-ul. Si in acest caz procesul foloseste mult CPU si duce la incetinirea considerabila a sistemului. Problema poate fi rezolvata tot cu ajutorul unui restart sau a catorva tweak-uri de sistem.

3. Este cunoscut deja faptul ca majoritatea malware-urilor imprumuta numele unor procese de sistem pentru a trece neobservate de utilizatori. In cazul acestui proces cel mai probabil este vorba de un spyware de tip keylogger (acesta permite conexiuni multiple prin remote, monitorizeaza activitatea de pe pc-urile infectate si trimite informatii catre terte persoane via ftp sau e-mail) care ruleaza in background incercand sa fure parole, date personale, informatii despre conturi bancare etc, folosind foarte multe resurse in acest timp. De aceea, daca observati ca procesul cisvc.exe consuma mult CPU, aceasta fiind cauza principala pentru incetinirea sistemului, problema poate fi infectarea acestuia cu respectivul spyware. De asemenea, daca incercati sa stergeti sau sa opriti procesul iar acesta nu dispare, este alt semn ca nu este vorba de cisvc.exe real si ca PC-ul este infectat.

Pentru a rezolva problema functionarii greoaie a sistemului datorita procesului cisvc.exe, una dintre solutii ar fi dezactivarea Serviciului de Indexare, recomandat mai ales celor care nu folosesc optiunea Windows Search deloc sau doar ocazional. Nu se recomanda dezactivarea sau stergerea procesului cisvc.exe deoarece acesta protejeaza sistemul in cazul consumului ridicat de resurse al unor aplicatii si este un proces vital pentru functionarea corecta a acestuia.

Daca aveti banuiala sau chiar certitudinea ca cisvc.exe este un spyware care lucreaza in background, efectuati o scanare amanuntita a sistemului cu un antivirus bun si folositi un program Key-Logger Removal pentru a scapa de acesta.

cisvc.exe (Microsoft Content Index Service)

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment