Cum sa navighezi in siguranta pe Internet atunci cand folosesti retele publice (Ex: Hotspot-uri Wi-Fi)

Hotspot-urile publice Wi-Fi au devenit din ce in ce mai numeroase in ultima vreme, principalele locuri in care le “intalnim” fiind parcurile, terasele, pub-urile, bibliotecile publice sau scolile. Si cu cat mai multe hotspot-uri apar, cu atat mai des sunt acestea folosite de un numar de utilizatori – evident – in crestere. Insa chiar daca aceste hotspot-uri Wi-Fi reprezinta un fel de “mana cereasca” pentru utilizatori, cele mai multe dintre ele nu folosesc tehnologii de criptare a transmisiilor de date (HTTPS/SSL), ceea ce inseamna ca toate informatiile sunt trimise pur si simplu “on air”, de unde pot fi culese lejer de administratorii retelelor sau de cei familiarizati cu programe de tip wireless sniffer.

Daca obisnuiesti sa folosesti frecvent hotspot-urile Wi-Fi pentru a te conecta la Internet, probabil ar trebui sa stii si ca riscurile la care te supui sunt relativ majore: orice cont pe care te loghezi este expus, traficul dintre computerul tau si punctul de acces (AP) este inregistrat, intimitatea este nula iar securitatea – care securitate? – foarte slaba. Pe scurt, orice activitate online a ta poate fi tinuta sub observatie de catre oricine este interesat sa o faca.

Cu toate acestea, renuntarea la hotspot-urile publice nu reprezinta o solutie demna de luat in calcul: daca poti accesa Internetul gratuit, de ce sa nu o faci? Pentru acest lucru insa, foloseste un VPN (Virtual Private Network).

Retelele private virtuale (VPN) sunt softuri care creaza tunele de criptare intre computer si un server VPN remote, astfel incat informatiile trimise online prin intermediul retelelor publice vor reprezenta pentru oricine altcineva (inclusiv administratori) doar date deformate, fara nici un sens.

Cum se foloseste un VPN

  • Instaleaza clientul VPN pe computerul din dotare
  • Conecteaza-te la reteaua Wi-Fi si apoi lanseaza VPN pentru a securiza conexiunea.
  • Navigheaza in siguranta pe Internet.

Chiar daca majoritatea VPN-urilor sunt software-uri cu licenta (mai exact pentru care trebuie sa platesti ca sa le poti folosi), exista si cateva VPN-uri opensource/freeware care isi fac destul de bine treaba:

1. Tor VPN

Reteaua Tor a fost creata special pentru a asigura intimitatea online a userilor si pentru a-i ajuta pe acestia sa navigheze pe Internet sub protectia anonimatului. Aceasta utilitate este oferita gratuit sub forma de installer (self-extract) sau varianta USB (poate fi rulata pe orice computer direct de pe USB, fara a fi necesara intai instalarea).

tor

Download Tor VPN.*

*Inainte de a folosi acest soft este recomandat sa te informezi corect despre cum trebuie acesta folosit si care este protectia pe care o ofera.

2. Hotspot Shield VPN

Hotspot Shield este de asemenea un VPN gratuit, mentinut astfel cu ajutorul reclamelor afisate la inceputul fiecarei pagini web atunci cand “scutul” este activat (reclamele vor disparea imediat dupa ce te vei deconecta de la aceasta retea). Hotspot Shield ascunde adresa IP reala a utilizatorului, cripteaza sesiunile web (HTTPS), protejeaza datele si informatiile personale.

hotspotshield

Download Hotspot Shield VPN.

3. The Free VPN

De asemenea sustinut de reclame, asigura navigarea pe Internet sub protectia anonimatului. In plus ofera suport si pentru Hulu, astfel incat userii care nu au acces la acest serviciu (in general toti userii care nu se afla pe teritoriul SUA), pot folosi aceasta retea VPN pentru a urmari filme si emisiuni TV online pe Hulu.com.

thefreevpn

Download The Free VPN.

Nota: Nu doar retelele Wi-Fi publice (hotspot) repreziunta un risc pentru useri, acest lucru este valabil pentru orice retea publica, indiferent de tipul acesteia (cablu, fibra optica etc). De aceea este recomandat sa folosesti un VPN ori de cate ori te conectezi la Internet prin intermediul unei astfel de retele.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Am o bogată experiență în sistemele de operare: macOS, Windows și Linux, dar și în limbaje de programare și platforme de blogging (WordPress) și pentru magazine online (WooCommerce, Magento, PrestaShop).

How to » Curiosity » Cum sa navighezi in siguranta pe Internet atunci cand folosesti retele publice (Ex: Hotspot-uri Wi-Fi)
Leave a Comment