DNS over HTTPS – Previi interceptarea navigării pe internet.

Pentru o navigare mai sigură pe internet, fără ca datele confidențiale să poată fi interceptate, DNS over HTTPS este cu siguranță o soluție foarte bună. Confidențialitate sportită, securitate îmbunătățită și protecție împotriva cenzurii, sunt doar câteva dintre avantajele utilizării acestei tehnologii care previne în mod activ interceptarea navigării pe internet.

Înainte să vezi cum poți activa această tehnologie pe calculatoarele cu sistemele de operare Windows 11, să detaliem puțin ce înseamnă DNS over HTTPS (DoH).

Ce înseamnă și la ce ajută DNS over HTTPS (DoH)?

DNS over HTTPS (DoH) este o tehnologie care criptează cererile DNS (Domain Name System) pentru a proteja confidențialitatea și securitatea informațiilor legate de navigarea pe internet.

Cu DNS over HTTPS, cererile DNS sunt criptate folosind HTTPS, același protocol de securitate folosit pentru a proteja conexiunile la site-urile web. Aceasta adaugă un strat suplimentar de securitate și confidențialitate în comparație cu metoda tradițională de transmitere a cererilor DNS în format text, care poate fi interceptată și analizată ușor.

Avantajele utilizătii DNS over HTTPS

Cele mai importante asepecte ale utilizării DoH țin de confidențialitatea și securitatea datelor în timpul navigării pe internet.

Confidențialitate sporită

Deoarece cererile DNS sunt criptate, furnizorii de servicii de internet (ISP), organizațiile sau atacatorii nu pot monitoriza ușor ce site-uri web accesați.

Securitate îmbunătățită

Criptarea cererilor DNS ajută la prevenirea atacurilor de tip “man-in-the-middle”, în care un atacator poate intercepta și modifica cererile DNS pentru a redirecționa utilizatorii către site-uri web rău intenționate.

Protejarea împotriva cenzurii

În unele țări sau rețele, anumite site-uri web pot fi cenzurate prin blocarea accesului la adresele IP corespunzătoare. DNS over HTTPS poate ajuta la ocolirea acestor restricții.

Consistență în securitate

Atunci când folosiți DoH, securitatea informațiilor de navigare este protejată într-un mod similar cu conexiunile la site-urile web (HTTPS). Acest lucru face ca nivelul de securitate să fie consistent pe întregul parcurs al conexiunii.

Cu alte cuvinte, DoH face mai grea interceptarea navigării pe internet, asigurând utilizatorului un mediu online mai sigur.

Related: Cum previi infectarea cu virusi ransomware, responsabili cu stergerea datelor si solicitarea de taxe pentru decriptare

Cum poți activa DNS over HTTPS (DoH) pe Firefox?

DNS over HTTPS (DoH) a fost introdus pentru prima dată de către Mozilla în 2017, când a fost implementat în browserul Firefox. Dacă ești utilizator de browser Firefox potți activa opțiunea DoH pentru a cripta cererile DNS și a le trimite printr-o conexiune HTTPS. Indiferent dacă ești utilizator de sisteme de operare Windows sau macOS.

1. Deschizi browser-ul Firefox apoi mergi la “Settings” > “Privacy & Security” (sau accesezi direct din bara de adrese : about:preferences#privacy .

2. La opțiunile “Privacy & Security” găsiți în partea inferioară statusul și setările pentru activarea DoH, în funcție de necesitățile dumneavostră.

DNS over HTTPS in Mozilla Firefox
DoH in Mozilla Firefox

3. De cele mai multe ori DoH este activat în modul “Default Protection“, însă aveți posibilitatea să activați “Increased Protection” sau “Max Protection“. Fiecare opțiune având caracteristici specifice de securitate.

DoH Max Protection in Firefox
DoH Max Protection in Firefox

Recomandarea mea este să vă asigurați că nivelul de protecție ales nu vă afectează navigarea pe internet. De exemplu, în cazul modului “Max Protection“, dacă nu este disponibilă securizarea DNS, site-urile web nu vor putea fi accesate.

Cum poți activa DoH pe browser-ul Opera?

Desi Mozilla au fost primii care au implementat DNS over HTTPS pentru Firefox, browser-ul Opera mi se parea că oferă opțiuni mai simple și în același timp mai eficiente pentru a preveni interceptarea navigării pe internet și accesarea paginilor web care nu sunt sigure.

1. Deschideți Opera, apoi mergeți la meniul “Settings“.

2. În bara de căutare tastați “https” apoi mergeți la ‘Use DNS-over-HTTPS instead of the system’s DNS settings” și activați opțiunea.

DNS over HTTPS in Opera Browser
DoH in Opera Browser

3. Așa cum spuneam mai sus, mi se pare că Opera browser oferă opțiuni mai clare pentru DoH.

Odată activată opțiunea, sunt disponibile trei opțiuni de protecție și filtrare DoH prin Cloudflare.

DoH DNS Settings
DoH DNS Settings

Modul “default” care securizează conexiunea și două moduri “Cloudflare for Families” care împiedică accesarea paginilor web malware și / sau care oferă conțiut pentru adulți.

De altfel, aceasă opțiune este o bună protecție pentru a împiedica copii să acceseze site-uri cu conțiunut destinat adulților.

În concluzie, activarea DNS over HTTPS (DoH) în browsere precum Firefox sau Opera reprezintă un plus pentru îmbunătățirea securității și confidențialității în timpul navigării pe internet. Prin criptarea cererilor DNS, DoH oferă protecție împotriva interceptării și manipulării acestor cereri, asigurând că informațiile despre site-urile web pe care le vizitați rămân confidențiale.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Am o bogată experiență în sistemele de operare: macOS, Windows și Linux, dar și în limbaje de programare și platforme de blogging (WordPress) și pentru magazine online (WooCommerce, Magento, PrestaShop).

How to » Internet » DNS over HTTPS – Previi interceptarea navigării pe internet.
Leave a Comment